Rian, uitvoerder, is 20 jaar in dienst bij BURGY! Een terugblik

12 juni 2017

Onlangs was er weer taart: Rian werkt al weer 20 jaar bij BURGY! Dat is een felicitatie waard. Maar ook een verhaal. We vroegen hem hoe hij terugkijkt op deze periode. 

Links: Rian bij de restauratie van de zerkenvloer in de Pieterskerk in Leiden, een van zijn favoriete projecten.

Hoe ben je bij BURGY Bouwbedrijf terecht gekomen?

Als leerling ben ik vanaf de LTS gaan timmeren in de nieuwbouw. Na 10 jaar, ik was net verhuisd naar Leiden en het bedrijf waar ik werkte werd verkocht, vroeg een toenmalige BURGY-medewerker me of het niks voor mij zou zijn: verder bij BURGY in de restauratie. Ik heb gebeld met Kasper en een keer met hem gesproken. Het was zo geregeld en ik zit er nog steeds met veel plezier. Het is dus goed bevallen. Als je van het restauratievak houdt, moet je bij BURGY zijn.

 

 

Hoe was de overstap van nieuwbouw naar restauratie?

Ik ben gewoon begonnen. Destijds was het timmerwerk in de nieuwbouw een stuk ambachtelijker. Het lag dichter bij restauratie. De nieuwbouw is wel erg veranderd de afgelopen twintig jaar. Timmeren in de nieuwbouw is nu een soort mecano geworden. Je kunt het niet meer met elkaar vergelijken. Nieuwbouw en restauratie zijn tegenwoordig echt twee verschillende takken van sport.

Hoe heb je je verder ontwikkeld in het restauratievak?

Toen ik nog in de nieuwbouw zat, heb ik via opleiding bij KOB  een uitvoerdersdiploma en een aannemersdiploma gehaald. Bij BURGY heb ik het historisch timmerwerk spelenderwijs geleerd. Maar bij BURGY is het ontwikkelen van je vakmanschap belangrijk, dus ik heb alle cursussen gevolgd, die via het bedrijf werden aangeboden. Een jaar of vijf geleden heb ik de uitvoerderscursus nog een keer overgedaan via CBT en een cursus timemanagement gevolgd. Dat is wel nodig als je uitvoerder bent. Je bent de spil op de bouwplaats die alles regelt en organiseert en iedereen vertelt wat hij moet doen, op welk moment of hoe snel. Dat gaat van de vaklieden tot de onderaannemers, de architect en je collega’s op kantoor. In de loop van 20 jaar zijn de restauratieprojecten van BURGY steeds groter geworden en steeds interessanter. We maken het mooiste ambachtswerk.

 

Rian bij de restauratie van de Franciscus van Assisikerk ofwel Boomkerk in Amsterdam.

Welke restauratieprojecten uit de afgelopen 20 jaar zijn je het meest bijgebleven?

De restauratie van de zerkenvloer van de Pieterskerk vond ik heel bijzonder. Ook het project Nieuwe Rijn (Leiden) staat in mijn lijstje topprojecten en dan een rits kerken: de Laurentiuskerk (Rotterdam), de Boomkerk (Amsterdam) en een aantal kleine kerken.
Op dit moment ben ik aan het werk op het restauratieproject van herensociëteit Trou Moet Blijcken in Haarlem. Daar is zoveel gebeurd: een hele nieuwe kap, de pelikanen, de wandbespanning en nog veel meer. Het project zit nu in een hectische fase, we zijn druk met afwerken en het is heel heftig nu. Ik kan het nog niet overzien maar achteraf zal dit project toch ook een speciale plek krijgen, denk ik.
De afgelopen tijd heb ik ook gewerkt aan de zerkenvloer van de Nieuwe Kerk en de kosterwoning van de Waalse Kerk, beiden ook in Haarlem. We hebben net de eerste vergadering gehad voor de restauratie van de Waalse Kerk: gevels, dak, glas, interieur. Daar gaan we over een paar weken aan beginnen.

Er is een groot tekort aan leerlingen in de restauratie. Waarom moeten leerlingen voor de restauratie kiezen volgens jou? En waarom voor BURGY? 

Qua ambacht is de restauratie veruit het mooiste vak binnen de bouw. Als je echt wil timmeren (en dat willen de meeste leerlingen), dan kan je in de restauratie de mooiste dingen maken en bij BURGY krijg je er nog de tijd voor ook.
Bij BURGY heb ik me kunnen ontwikkelen tot leermeester. Werken met leerlingen vind ik heel leuk. Ik vind het ook belangrijk om mijn kennis over te dragen. Dat is ook noodzakelijk voor het behoud van het ambacht. Leerlingen heb je in soorten en maten. Sommigen zijn makkelijk in de omgang en maken fantastisch timmer- of metselwerk. Anderen zitten niet op hun plek en dat maakt het moeilijk voor ze. Je komt het allemaal tegen maar over het algemeen is het werken met leerlingen hartstikke leuk. Dat vinden we bij BURGY allemaal. Er werken niet voor niks gemiddeld 20 leerlingen bij ons.

Leermeester Rian met zijn leerlingen op de leerlingenbouwplaats bij de restauratie van het House of Humanity aan de Prinsegracht in Den Haag in 2010. 

 

Wat kenmerkt het werken bij BURGY verder?

Typisch aan BURGY is dat het een familiebedrijf is. Toen ik bij BURGY kwam, werkten er tussen de 30 en 40 mensen en kende je iedereen. Het bedrijf is enorm gegroeid. inmiddels werken er bijna 100 mensen en ik ken niet iedereen meer bij naam. We zijn laatst met zijn allen naar Parijs geweest. Dat was heel bijzonder. Je leert elkaar dan heel snel kennen. We komen niet zo vaak allemaal bij elkaar, maar als dat dan gebeurt is er toch meteen een vertrouwde sfeer. Dat kenmerkt BURGY als familiebedrijf en maakt BURGY het leukste restauratiebedrijf om voor te werken.