Eric

Burgy Bouwbedrijf Eric Werkvoorbereider
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Eric begon bij Burgy als leerling metselaar en kwam na het behalen van zijn MB0-3 diploma allround metselaar in dienst. Een wintersportongeluk dwong hem het roer om te gooien. Dat is hem heel goed gelukt. 

Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?

Als leerling metselaar. Willem was mijn leermeester. Met hem heb ik aan allerlei verschillende projecten gewerkt. Toen ik mijn diploma voor de allround-opleiding had gehaald, kwam ik in dienst. Na een wintersportongeluk kwam ik langere tijd thuis te zitten. Door een gecompliceerd breukje in mijn schouder mocht ik geen zwaar werk meer doen. Op aanraden van de bedrijfsarts kwam ik op kantoor terecht. Daar was zat werk te doen. Ik had het erg naar mijn zin en heb gevraagd of ik op kantoor kon blijven. Dat kon en ik mocht beginnen aan een omscholingstraject van 4 jaar. Ik ben de KOB-opleiding gaan volgen. Dat was best druk, want overdag werk je gewoon, je gaat ’s avonds naar school en je hebt het nodige huiswerk te doen. De eerste tijd op kantoor heb ik gewerkt in de calculatie. Vrij snel daarna kon ik aan de slag met werkvoorbereiding. Dat vind ik nog leuker, je bent dan meer bij de techniek betrokken. Mijn eerste project als werkvoorbereider was het Plantsoen, bij Frans. Ik had altijd al de ambitie om dit te gaan doen en had dat ook al benoemd. Ik heb uiteindelijk 7 jaar gewerkt als metselaar, de jaren tijdens de MBO-2 en MBO 3 opleiding meegerekend. Mijn jubileum nu is precies de tijd sinds ik op kantoor begon. Ik was daarvoor namelijk al twee jaar bij Burgy in dienst als metselaar.

Burgy Bouwbedrijf Droom aan het Plantsoen

Droom aan het Plantsoen, Leiden

Wat maakt restauratie zo leuk?

Restauratie is zo leuk omdat je van te voren niet alles kunt uitdenken. In de nieuwbouw moet je je gewoon aan het bestek houden. In een restauratiebestek zijn de grote lijnen helder, maar je komt altijd dingen tegen. Van alle restauraties zijn er een paar die me meteen te binnen schieten. De kapvoet van de Waalse Kerk bijvoorbeeld bleek aangetast door houtrot. Daar zag je niks van totdat we het dakbeschot aan de buitenkant en de betimmering aan de binnenkant hadden verwijderd. Dat zijn ingrijpende zaken die je dan moet oplossen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Waalse Kerk Haarlem Kapvoet

Kapvoet, Waalse Kerk, Haarlem

Het project van de Elandstraat vond ik heel interessant omdat ik daar het hele proces van a tot z heb meegemaakt. Van sloop tot inbouwen van bijv. een kamer en suite en een nieuwe badkamer en het aanleggen van nieuwe installaties. Het gaafst was het plaatsen van een meterslange muurplaat: hoe krijg je zo’n gevaarte naar binnen?

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Woonhuis Den Haag Muurplaat

Muurplaat, woonhuis Elandstaat, Den Haag

Bij Huis te Warmond hebben we een oude gasinstallatie gevonden die onmogelijk te demonteren is. Het is leuk om dan na te denken hoe je daar mee omgaat. Dan ga ik natuurlijk op locatie samen met collega’s kijken hoe de situatie precies is. We hebben vóór de huidige restauratie van het interieur, de gevels en de daken van Huis te Warmond gerestaureerd. Dat was echt geweldig, het werk met grote zware balken en lateien, de plek van het huis met de gracht eromheen en dat je dan door het bos van je auto naar het huis wandelt.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Te Warmond Gevels en daken

Restauratie gevels en daken, Huis te Warmond

Wat heb je geleerd?

Ik heb zoveel geleerd de afgelopen 5 jaar! In mijn nieuwe werk en in de KOB-opleiding. Als werkvoorbereider werk je van sloop tot afwerking aan een project. Je ziet veel meer aspecten van restauratie dan dat je als metselaar aan een monument werkt. Ik heb een veel bredere bouwkennis gekregen en veel geleerd over de communicatie met de opdrachtgever en onderaannemers in het bouwproces.

Waar wil je naartoe?

Poeh, lastig. Ik heb geen stip op de horizon. Ik leef met de dag, maar ik wil me sowieso altijd blijven ontwikkelen. Ik zit nu goed op mijn plek.

Lees verder:

Plantsoen, Leiden

Waalse kerk, Haarlem

Elandstraat 10, Den Haag

Huis te Warmond

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Huis te Warmond

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Te Warmond Gevels en daken