Gidion

Burgy Bouwbedrijf Gidion Chef Timmerfabriek
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Gidion werkt al sinds 1987 bij Burgy Bouwbedrijf. De eerste 5 jaar bij restauratieprojecten op de steiger en toen twee weken invallen in de timmerfabriek. Hij is er nooit meer weg gegaan. Hij wil zichzelf elke dag verbeteren en helpt zijn jongere collega’s graag bij het bedenken van oplossingen voor lastige opdrachten. Zijn favoriete werk, tussen al die prachtige projecten als de Pieterskerk, het Amstel Hotel en Kasteel de Haar, is een winkelpui met een rond gebogen dorpel, zijn eerste ronde werk. Hij is er nog trots dat hij hem dat is gelukt. 

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Chef Timmerfabriek Gidion

Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?

Ik woonde bij Burgy Bouwbedrijf in de straat en ben op een goede dag gewoon eens binnen gelopen.  Op de jubileumfoto zie je nog net mijn bovenhuis. Dat was mijn eerste eigen huisje. Een straat verderop ben ik opgegroeid.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Chef Timmerfabriek Gidion

Wat maakt de restauratie zo leuk?

Iedere dag zijn er verrassingen. Ik denk ’s morgens ‘ik ga het zo en zo doen vandaag’ maar aan het eind van de dag blijkt het dan vaak heel anders gelopen. Bij Burgy werk je aan mooie projecten. Het Amstel Hotel, het Stadhuis Rotterdam en eerder de Pieterskerk in Leiden. Voor Kasteel de Haar heb ik samen met Johan uitgedacht hoe we de kozijnen machinaal konden gaan produceren. Ieder kozijn was anders, er kwamen veel verschillende verbindingen bij kijken. Al met al dus een hele puzzel. Johan heeft daarna alle kozijnen gemaakt.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Chef Timmerfabriek Gidion

Het fijnere timmerwerk voor monumenten is erg leuk. In een monument is natuurlijk niks recht, dus we maken de kozijnen, ramen en deuren ook rond, krom en scheef. Mijn favoriete werk uit al die jaren is en blijft het licht gebogen, eiken kozijn dat ik in de jaren ’90 maakte voor de nieuwe winkelpui van Oudshoorn Serviezen (Haarlemmerstraat 165, Leiden, gemeentelijk monument, red.). Daar kijk ik nog altijd met het gevoel ‘dat hebben we mooi geflikt’. Ik heb veel mooiere werken gemaakt, maar dit was een van de eerste werken die ik rond heb gemaakt. Dat is heel lastig. Het gezegde is niet voor niets ‘rondwerk is strontwerk’.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Chef Timmerfabriek Gidion

Toen Burgy Bouwbedrijf begin jaren ’90 plannen maakte voor een nieuw bedrijfspand aan de Amphoraweg in Leiden heb ik samen met Kasper (Burgy) de indeling van de nieuwe timmerfabriek bedacht en op schaal ingetekend. Omdat er nieuw gebouwd werd, konden alle pijpen voor de afzuiging van de machines onder de grond worden weggewerkt.  Toen leek de werkplaats heel groot, maar er zijn in de loop van de tijd machines bijgekomen, met de afzuiging gewoon bovenlangs, haha. De laatste aanwinst is de 5-assige cnc-machine, een Biesse Rover B. Een geweldige machine waarop we een heleboel nieuwe dingen kunnen maken. Nouja, Erik en Gert dan, die volgen er een hoop trainingsdagen voor om om te kunnen gaan met deze robot. Daardoor hoeven we minder werk uit te besteden.

Wat heb je geleerd?

Hoe lang je ook in het vak zit, je blijft altijd schaven aan hoe je dingen doet. Je verandert je werkwijze, probeert jezelf continue te verbeteren. Dat geldt voor het machinale werk, maar ook voor het kantoordeel. Samen met Jeroen heb ik de planning overzichtelijker gemaakt met kleurcodes, zodat ie ook voor een ander goed te begrijpen is.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Chef Timmerfabriek Gidion

Waar wil je naartoe?

Ik wil lekker zo doorgaan, richting mijn pensioen. Dat duurt nog even hoor. In die tijd ga ik Gert klaarstomen om de timmerfabriek te kunnen runnen. Verder help ik de jongens als ze met een lastige opdracht zitten. Dat is niet altijd even makkelijk want wat in je hoofd zit is soms moeilijk over te dragen. Dan kijk je samen naar een tekening en dan ga je aftasten of iemand ‘het ziet’. Ik heb het erg naar mijn zin. Met zijn drieën – Erik, Gert en ik – hebben we een goede klik en een fijne sfeer in de timmerfabriek.

Lees verder: 

Pieterskerk, Leiden

Amstel Hotel, Amsterdam

Stadhuis Rotterdam, Raadzaal en Servicecentrum

Kasteel de Haar, Haarzuilens

Innovatie in de timmerfabriek

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Chef Timmerfabriek Gidion