Gidion

Burgy Bouwbedrijf Gidion Chef Timmerfabriek
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Jubilaris Gidion blikt terug 

September 2017 | Gidion werkt al weer 30 jaar bij Burgy Bouwbedrijf, waarvan de eerste 5 jaar bij restauratieprojecten. Vervolgens ging hij twee weken invallen in de timmerfabriek. Hij is er nooit meer weg gegaan. Daarom direct door naar de vraag: Waarom zou je bij Burgy moeten willen werken? “Het is een mooi bedrijf met mooie werken. Het Amstel Hotel, het Stadhuis Rotterdam en eerder de Pieterskerk in Leiden. Iedere dag zijn er verrassingen. Ik denk ’s morgens ‘ik ga het zo en zo doen vandaag’ maar aan het eind van de dag blijkt het dan vaak heel anders gelopen.”

In de timmerfabriek van Burgy Bouwbedrijf, een van de weinige in Nederland met het KOMO-procescertificaat ‘Historisch Timmerwerk’, wordt het fijnere timmerwerk gedaan: interieuronderdelen, kozijnen, ramen, deuren en lijstwerk. “En dat maken we allemaal rond, krom en scheef”, lacht Gidion. Gevraagd naar wat hij het leukst vind om te maken, zegt hij eerst :"ik vind alles leuk”. Maar als het gaat om zijn favoriete werk is het toch het licht gebogen, eiken kozijn dat hij in de jaren ’90 maakte voor de nieuwe winkelpui van Oudshoorn Serviezen (Haarlemmerstraat 165, Leiden, gemeentelijk monument): “Daar kijk ik nog altijd met het gevoel ‘dat hebben we mooi geflikt’. Ik heb veel mooiere werken gemaakt maar dit was een van de eerste werken die ik rond heb gemaakt. Dat is heel lastig. Het gezegde is niet voor niets ‘rondwerk is strontwerk’.”

Toen Burgy Bouwbedrijf begin jaren ’90 plannen maakte voor een nieuw bedrijfspand aan de Amphoraweg heeft Gidion meegedacht met de inrichting van de nieuwe timmerfabriek: “Ik heb de indeling samen met Kasper (Burgy) bedacht en op schaal ingetekend. Omdat er nieuw gebouwd werd, konden alle pijpen voor de afzuiging van de machines onder de grond worden weggewerkt.  Nu is er inmiddels een nieuwe machine bijgekomen maar daarvan kon de pijp niet onder de vloer natuurlijk. Die loopt gewoon bovenlangs. ”

Gidion beziet zijn lange staat van dienst met een vleugje humor: “Op feestjes was er altijd al een hoekje met de ouderen. Nu zit ik daar zelf. De enige, die langer in dienst is dan ik, is Willem.” Wat vindt hij kenmerkend aan Burgy? “Er is veel veranderd want het bedrijf is enorm gegroeid. Maar wat is gebleven is de steun onderling. Dat is heel prettig. Toen mijn vrouw een hernia had, kon ik zo naar huis als dat nodig was. Andersom sta ik er natuurlijk ook als het nodig is.”