Gilles

Burgy Bouwbedrijf Gilles Voorman
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Ambacht overdragen belangrijk voor restauratievak

Zomer 2017 | Gilles stapte, al weer lang geleden, over van de nieuwbouw naar Burgy Bouwbedrijf. Hij wilde wat anders: “Saai hoor, weken achter elkaar plinten of kitten. Nieuwbouw en restauratie zijn niet met elkaar te vergelijken. Nu is mijn werk afwisselend en kom ik iedere dag wel wat anders tegen. Daar houd ik van.”
Wat zijn Gilles’ favoriete projecten uit de afgelopen 27 jaar? “Ik heb alleen maar favoriete projecten! Een heel bijzonder project was de restauratie van het Shellkantoor in Den Haag. Maar we hebben ook veel aan kerken gewerkt en daar zitten hele mooie tussen zoals de Paradijskerk in Rotterdam, de Petrus en Pauluskerk in Leidschendam en natuurlijk niet te vergeten de Pieterskerk in Leiden. Daar staan de namen van de restauratievaklieden van Burgy in het glas.”

Gilles is ook leermeester. “Dat is iedereen bij Burgy”, grapt hij, “het leukste is het als leerlingen leergierig zijn. Je kunt ze dan veel leren en je vakkennis overdragen. Het is ontzettend belangrijk om het ambacht over te brengen op jonge talenten, zodat er ook in de toekomst vaklieden zijn, die ons cultureel erfgoed kunnen onderhouden.”
Er is nogal wat veranderd in de loop van 27 jaar, vertelt Gilles: “In het begin (in 1989) werkten er 18 man bij Burgy, nu ruim 100. Maar de saamhorigheid is gebleven. Iedereen staat voor elkaar klaar en heeft iets voor de ander over. Dat is typisch Burgy. De Burgy-reis naar Parijs in het voorjaar van 2017 was hier ook een voorbeeld van. Hoewel je niet alle collega’s of hun partners kent, mixt iedereen makkelijk met elkaar. Het familiegevoel is er nog altijd.”