Jeroen

Burgy Bouwbedrijf Jeroen Directeur
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Juli 2024 | Jeroen zei bij binnenkomst bij Burgy dat hij wel een kerk wilde restaureren. Dat mocht: de volgende vijf jaar leerde hij alle hoeken en gaten van de HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam kennen en van uitvoerder Joris leerde hij het restauratievak. Hij geniet van samen dingen maken en houdt van teamwork. Jeroen denkt graag over alles na en mee. Zodoende raakte hij steeds meer betrokken bij het hele reilen en zeilen van Burgy als bedrijf. Inmiddels is hij directeur. Ook draagt hij graag bij aan de verdere professionalisering van het restauratievak en is bestuurslid van de Vakgroep Restauratie en de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). Wat een mooie loopbaan!

Burgy Bouwbedrijf Restauratie HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal

De HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam in de steigers

Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?

Ik ben via een detacheringsbureau bij Burgy terechtgekomen. Ik had het niet zo naar mijn zin bij de aannemer waar ik werkte. Het was toen, in 2009, een slechte tijd in de bouw. Ik wist niet zo goed wat ik dan wel wilde en dacht erover om fulltime als zzp’er aan de slag te gaan. Ik heb van mijn 12e tot mijn 27e altijd bijbanen gehad in de bouw, eerst bij mijn oom die een aannemersbedrijf had. Daar heb ik alles geleerd, timmeren, loodgieten, stuken en slopen. Eigenlijk had ik dit altijd willen blijven doen, maar mijn vader stimuleerde me om eens een open dag van de hts te bezoeken. Dat bleek leuk en ik ben de opleiding Bouwkunde gaan doen. Ik zat in een geweldige groep medestudenten met wie ik nu nog regelmatig contact heb. Aansluitend ben ik gaan kijken op een open dag van de TU Delft. Ik dacht eigenlijk dat het niks voor mij was, maar eenmaal daar ging er een wereld voor me open. Je wordt echt uitgedaagd van verschillende kanten naar dingen te kijken. Je leert goed argumenteren. Bouwkunde aan de TU is een hele leuke studie met veel literatuur en onderzoek.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal

Detail van de HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam

Toen het detacheringsbureau voorstelde bij Burgy te gaan praten, was ik verbaasd, ik kende de restauratiemarkt helemaal niet. Ik was projectleider geweest bij een renovatie- en nieuwbouwaannemer en een projectontwikkelaar. Maar de interesse was er wel. Op de havo heb ik het vak Tekenen als eindexamen gedaan, daar krijg je ook kunstgeschiedenis bij. Op de hts heb ik het vak Architectuurgeschiedenis gevolgd. Bij Burgy kon ik aan de slag als werkvoorbereider “Want”, zei Kasper “je moet eerst meters gaan maken in de restauratie” en vervolgens “wat zou je willen doen?”. Vanuit mijn belangstelling voor architectuurgeschiedenis zei ik dat ik wel een kerk wilde restaureren. Dat kon: de volgende vijf jaar heb ik aan de HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam mogen werken samen met de zeer ervaren uitvoerder Joris, van wie ik enorm veel geleerd heb. Een geweldige tijd, we hadden een fantastisch team en als je jarenlang aan een monument werkt, ken je ieder hoekje.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Hortus Botanicus Leiden

De kas van de Hortus Botanicus in Leiden tijdens de restauratie.

Wat maakt restauratie zo leuk?

Het onderzoeken van een monument, hoe iets gemaakt is en hoe je zoveel mogelijk historisch materiaal behoudt, maakt de restauratie heel boeiend. Vervolgens denk je na over hoe je het werk nu kunt maken met de huidige kennis. Maar ook de creativiteit, het vakmanschap en van een afstandje bekijken wat we kunnen doen om te verbeteren is restaureren. Bij Burgy heb ik mijn passie voor het vak teruggevonden. Samen iets maken is het leukste wat er is.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Hortus Botanicus Leiden

Bij de restauratie van de kas van de Hortus Botanicus in Leiden was er speciale zorg voor de bijzondere planten.

Toen ik bij Burgy begon was mijn doel om veel te leren en een goede projectleider te worden. Inmiddels ben ik directeur. Dat komt doordat ik graag met van alles te maken heb en graag meedenk over hoe we ons werk doen, bijvoorbeeld over het halen (en houden) van onze kwaliteitscertificaten. Als je je als bedrijf wil certificeren, raakt dat het hele bedrijf. Daarom verdiep je je in de bedrijfsorganisatie en in alle aspecten die van belang zijn bij het leveren van kwaliteit. Ik heb goed nagedacht en gesprekken gevoerd met Rob over de stap naar directie. Je komt anders in het bedrijf te staan en er zijn andere verwachtingen. Als projectleider werk je meer op projectniveau, als directeur ben je met het reilen en zeilen van het bedrijf bezig.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Shell-kantoor, Den Haag

Jeroen tijdens overleg bij de restauratie van het Shellkantoor in Den Haag.

Wat heb je geleerd?

Megaveel! Over het vak natuurlijk maar ook over samenwerken, samen een probleem oplossen, elkaars probleem willen begrijpen. Dat brengt veel inzicht en op die manier kun je veel verder komen met elkaar. Begrip over en weer helpt enorm om samen beter te worden en dingen voor elkaar te krijgen. Dit is iets dat ik al werkende weg heb geleerd en me eigen heb gemaakt. Verbinding maken, een stapje achteruit doen en kijken wat er gebeurt, wat zich dan ontwikkelt.

Jezelf blijven ontwikkelen vinden we belangrijk bij Burgy. Dat geldt ook voor mij. Een paar jaar geleden heb ik de masterstudie Bedrijfskunde aan de Rotterdam School of Management gevolgd. Veel van mijn medestudenten werkten in andere branches. Dat verbreedt je horizon. Voor mijn scriptie heb ik onderzocht hoe we de waarden van ons familiebedrijf kunnen behouden. Dat leverde veel mooie gesprekken met collega’s op. Door veel met elkaar over waarden te praten en er workshops aan te wijden bij onze Techniekdag hebben we onze waarden expliciet gemaakt en kunnen we ze nog beter verankeren in het bedrijf.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Shell-kantoor, Den Haag

Bij de restauratie van het Shellkantoor in Den Haag werden onder andere meer dan 2.000 kozijnen hersteld en verduurzaamd. 

Waar wil je naar toe?

Bij Burgy kunnen we nog heel veel stappen maken. Ja, we hebben een mooi bedrijf, mooie collega’s, een mooie timmerfabriek, een mooie vakschool, maar we kunnen op alle gebieden nog beter. Daar geloof ik in en ik wil die stappen graag maken met de collega’s. En we zetten die stappen al, we zijn bijvoorbeeld bezig met een nieuw softwaresysteem om de bedrijfsprocessen en administratie efficiënter te maken. Ik wil het beste uit het bedrijf en uit de collega’s halen, niet uit competitie met de collega-aannemers of omdat de markt erom vraagt, maar uit een innerlijke drijfveer, omdat dat het werk leuk en interessant maakt.

Wat zijn je favoriete projecten?

HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal natuurlijk. De Hortus Botanicus in Leiden ligt me ook na aan het hart. We hebben daar met het team dingen gedaan die we van tevoren niet hadden kunnen bedenken zoals het werk rond het aquarium en rond de bijzondere planten in de kassen. De samenwerking met de opdrachtgever verliep super waardoor we een optimum konden bereiken. Het was een speeltuin van ontdekken en uitvinden, denk aan het maken en het vervoeren van de nieuwe stalen onderdelen voor de kas.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Shell-kantoor, Den Haag

Een van de gerestaureerde historische boardrooms in het Shellkantoor in Den Haag.

De restauratie van het Shell-kantoor in Den Haag is ook een project wat eruit springt. Het heeft Burgy en mij veel verder gebracht. De opdrachtgever daagde ons uit om volgende stappen te zetten door de omvang van de restauratie, de opgave en de eisen die werden gesteld op het gebied van veiligheid en professionaliteit.

Lees ook:

Burgy: onze waarden

Restauratie Shell-kantoor, Den Haag

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Doorkijkje in de gerestaureerde historische boardrooms van het Shellkantoor in Den Haag.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Shell-kantoor, Den Haag