Jorrit

Burgy Bouwbedrijf Jorrit Calculator
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Jorrit begon als stagiair, werkte drie jaar als timmerman en vond toen zijn bestemming als calculator. Hij houdt van rekenen en denkt graag na over alles wat komt kijken bij een restauratie om de opdrachtgever een mooie bieding te doen. Hij is nog altijd trots op het binnenhalen van de projecten Châtelet van Kasteel de Haar, de Boomkerk in Amsterdam en het Gemaal Lynden in Lijnden, wat allemaal kort achter elkaar lukte.

Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?

Tijdens mijn mts-opleiding heb ik stagegelopen bij Burgy. Eerst zou school de stage regelen, maar uiteindelijk moesten we zelf een stageplaats zoeken. Ik wilde graag bij een Leids bedrijf. Op zondagavond heb ik mijn sollicitatiebrief in de brievenbus gedaan en op maandag mocht ik gelijk op gesprek komen bij Jitse Brak (calculator en adjunct-directeur van 1999 tot 2011). Tijdens mijn stage heb ik meegelopen met Rian op een aantal werken en ik heb weleens meegekeken met Jitse op de calculatie. Aansluitend aan mijn stage kreeg ik een baan aangeboden als timmerman en ben ik gebleven.

Burgy Bouwbedrijf Jubileum calculator Jorrit

Jorrit in zijn jonge jaren als calculator.

Ik had inmiddels mijn mts-opleiding afgerond en ben verder gegaan met een algemene bouwopleiding aan het Hoger Technisch Instituut in Amsterdam. De lesdag viel op zaterdag, dus het was vijf dagen werken, een dag naar school en in de avonden leren en opdrachten maken. En dat vier jaar lang, pittig! De eerste drie jaar heb ik bij Burgy gewerkt als timmerman en voorman. Eigenlijk wilde ik uitvoerder worden, maar toen ik op mijn bus een advertentie voor calculator kreeg, ben ik naar Jitse gestapt. Rekenen vond ik namelijk ook heel leuk.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Boomkerk Amsterdam

Boomkerk, Amsterdam

Wat maakt restauratie zo leuk?

Elk project is anders. De sfeer in een monument is bijzonder. Ik doe veel particuliere werken, daarbij is het contact met de mensen erg leuk. Vaak is er geen tekening of bestek. Dan komt het aan op zelf uitdenken en goed overleg met de opdrachtgever om een begroting te maken. Het is leuk om een aanpak te bedenken om een project binnen te slepen. De logistiek rond projecten in kwetsbare historische binnensteden is interessant om uit te denken. Doordat ik veel kleinere werken doe, ben ik ook veel op pad. De combinatie van kantoor werk en buiten de deur vind ik heel fijn. Altijd op kantoor werken is niks voor mij, dan zou ik het contact met buiten missen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Châtelet, Kasteel de Haar, Haarzuilens

Châtelet, Kasteel de Haar, Haarzuilens.

Wat heb je geleerd de afgelopen jaren?

Toen ik calculator werd, heeft Jitse me opgeleid. Ik ben een calculatieopleiding gaan volgen en later de opleiding kostendeskundige en natuurlijk een cursus over restauratie. Mijn neventaak is het coördineren en plannen van het werk van Mustafa, chauffeur en materieelbeheerder en Tycho, materieelbeheerder in opleiding. Om goed te weten wat het vrachtvervoer inhoudt en waar ze tegenaan lopen, heb ik de opleiding vrachtwagenchauffeur gedaan en een certificaat gehaald voor het omgaan met de autolaadkraan. Ik help Mustafa en Tycho met hun kennis op peil houden en met het verbeteren van de manier waarop het werk wordt uitgevoerd.

Waar wil je naartoe?

Zolang ik het naar mijn zin heb en het gaat goed, ga ik zo door. Ik kijk wel hoe het loopt. Ik vind het leuk om meer verantwoordelijkheid te krijgen en daar ben ik ook mee bezig, bijvoorbeeld als teamleider van de calculators. Ik verdeel het werk onderling en hou rekening met wat Benno en Marcel het liefst doen. Met Jeroen, Vincent en Durk voer ik het planningsoverleg en vertel in vergaderingen van het managementteam hoe het gaat op de calculatie. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig om ons team uit te breiden met een vierde calculator.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Gemaal Lijnden

Gemaal Lijnden

Wat zijn je favoriete projecten?

Alle werken zijn leuk, dat vooropgesteld. Voor mij zijn het Châtelet van Kasteel de Haar, de Boomkerk in Amsterdam en het Gemaal Lynden in Lijnden bijzonder. Voor deze drie restauraties heb ik de calculatie gedaan, alle drie heel leuk om uit te rekenen. En het was in een tijd dat we het werk nodig hadden. Toen we ze alle drie vrij kort op elkaar scoorden, was dat heel erg tof.

Lees ook:

Kasteel de Haar, Haarzuilens

Particuliere historische woonhuizen

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Jorrit in gesprek met leerlingcoördinator Gerdine.

Burgy Bouwbedrijf calculator Jorrit en leerlingcoördinator Gerdine