Merijn

Burgy Bouwbedrijf Merijn Projectleider
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

No-nonsense mentaliteit

Merijn werkt als projectleider bij Burgy Bouwbedrijf. In 2007 kwam hij als stagiair HBO Bouwkunde binnen. “Waarom ik juist bij Burgy Bouwbedrijf stage kwam lopen? In mijn opleiding werd nauwelijks aandacht besteed aan restauratie, terwijl dát mij juist enorm aanspreekt. Een pand met geschiedenis zegt nou eenmaal veel meer dan een nieuwbouwhuis. En het is een interessante markt. Een andere reden om voor deze stageplek te kiezen was het feit dat Kasper Burgy, de directeur, bij de presentaties op school als enige niet in pak z’n verhaal stond te houden. Die no-nonsense mentaliteit bevalt me wel.”

“Als stagiair krijg je hier best snel eigen verantwoordelijkheid. Voor de restauratie van het Museumdepot aan de Raamsteeg mocht ik bijvoorbeeld zelf een vrij ingewikkelde vluchttrap tekenen. En vervolgens is dat ontwerp ook uitgevoerd. Dat is natuurlijk super leuk. Verder wordt er ook expliciet aan je gevraagd wat je ergens van vindt, in plaats van dat men raar opkijkt als de stagiair ook een mening heeft. Bovendien nemen de mensen, die hier werken echt de tijd om je dingen uit te leggen. Iedereen is zo enthousiast over z’n vak, dat ze er graag over vertellen.”

“Ik begon m’n stage buiten, meelopen op de bouwplaats. Dat wilde ik ook per se. Je bent dan betrokken bij het daadwerkelijke bouwen en hebt contact met de vaklieden. Bijvoorbeeld het timmerwerk, dat vind ik prachtig om van dichtbij te zien. Mijn taak was het assisteren van de uitvoerder. Samen zorg je ervoor dat alles loopt: dat de tekeningen kloppen en dat alle materialen en mensen op het juiste moment op de juiste plaats aanwezig zijn. Als je inzet en interesse toont, mag je steeds meer.”

“Het allermooiste van dit werk vind ik het feit dat het een beroep doet op je creativiteit. Geen project is hetzelfde. Je moet dingen oplossen waar in eerste instantie niemand een oplossing voor weet, dat vraagt om vindingrijkheid. Dat heeft me echt verrast. Op school leer je altijd dat in een bouwproces de architect de meest creatieve rol heeft. Maar in de restauratie ligt dat toch echt anders. Juist ook bij de uitvoering komt heel wat creativiteit kijken.”