Augustus 2024 | Voor timmerman Peter geeft de geschiedenis van een monument extra lading aan zijn werk. Hij vindt het boeiende aan restauratie dat je ziet hoe de vaklieden het werk oorspronkelijk gemaakt hebben en wat daar later aan veranderd is. Hij is gespitst op kwaliteit van het restauratiewerk: “Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je eindresultaat wordt.” Hij legt leerlingen niet alleen graag uit hoe je iets maakt, maar vooral ook waarom. Dat is voor hemzelf een waardevol inzicht dat hij heeft verworven en nu graag deelt.
Peter aan het werk met het herstel van de dakkapellen van het Amstel Hotel in Amsterdam.
Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?
Ik ben in de allerlaatste fase van de niveau 3 opleiding bij Burgy terechtgekomen. Daarvoor was ik leerling bij een ander restauratiebedrijf. Op een goed moment moest ik nog vijf toetsen doen, maar er was geen geschikt werk om de toetsen te maken. Bouwmensen heeft toen geregeld dat ik bij Burgy een toets kon doen, samen met Eelke. Eelke kende ik van de niveau 3 opleiding Timmeren die we allebei volgden bij het Zadkine College in Rotterdam en hij woonde bij mij in de buurt. De toets ‘Formelen en schenkels’ hebben we samen gemaakt. We zijn er vijf maanden mee bezig geweest. Toen we het af hadden, in februari 2009, vroeg Bouwmensen of ik terug zou willen naar mijn vorige leerbedrijf, maar voor mij was dat boek gesloten. Bovendien had ik het enorm gezellig met Eelke. Ik bleef bij Burgy, eerst nog een half jaar als leerling en vanaf 17 augustus 2009 als timmerman.
Het Amstel Hotel in Amsterdam tijdens de restauratie.
Wat maakt restauratie zo leuk?
Het werk waar je mee bezig bent heeft geschiedenis. Meerdere mensen hebben er aan gewerkt. Het is leuk om te zien hoe iets gemaakt is en hoe later andere vaklieden er weer iets aan hebben gerepareerd of veranderd. Het is in de restauratie zoeken naar balans tussen het zo origineel mogelijk behouden van een monument en het doorvoeren van verbeteringen ten behoeve van het gebruik, het comfort en verduurzaming bijvoorbeeld. In theorie zijn dit belangrijke ontwikkelingen, maar gaat het in de praktijk ook goed? Dat maakt het soms best spannend, maar die ontwikkelingen zijn wel de toekomst.
Voor het stadhuis van Utrecht restaureerde Peter menig raam.
Als je meer weet van de geschiedenis van een monument, geeft dat je werk meer lading. Ook kennis van bouwgeschiedenis is interessant en nuttig. Hout bijvoorbeeld: hoe groeit een boom en hoe gebruik je die kennis om een boom te verzagen? Welke houtsoort kies je voor een reparatie? Als de vochtigheid van het hout voor de reparatie anders is dan van het historische onderdeel, ontstaan er snel problemen. Hoe meer kennis je hierover hebt, hoe beter je eindresultaat wordt.
Het stadhuis van Utrecht bij de heropening na de restauratie.
Wat heb je geleerd de afgelopen jaren?
Ik heb het hele restauratievak geleerd. In de praktijk maar ook door het volgen van allerlei cursussen, het vak Bouwgeschiedenis van de niveau 4 opleiding Restauratie Timmeren en de vakopleiding Duurzaam restaureren bij de Burgy Vakschool. Er zijn twee dingen, waarbij er echt een kwartje viel voor mij.
Toen ik bij Stadhuis Utrecht aan het werk was, had ik een moment van realisatie tijdens een functioneringsgesprek met Olle. Tot dat moment was ik eerder bezig met de vraag ‘Wat wil de werkgever van mij?’, maar Olle wees mij erop te doen en laten weten wat ik leuk vind en te laten zien waar ik goed in ben. Door dat te doen was het veel om makkelijker mij op de juiste projecten te plaatsen. Het heeft een tijd geduurd voordat ik dat doorhad, het vormde de stap naar de persoon die ik nu ben.
Peter (links) en Eelke bereidden de plaatsing van deuren in de gangen van het Shellkantoor in Den Haag voor.
De tweede eyeopener is het weten waarom dingen werken zoals ze werken. Als leerling kun je veel vragen stellen, over allerlei details, zoals bijvoorbeeld welke spijker moet ik gebruiken? Van Joris heb ik geleerd waarom je een bepaalde spijker gebruikt of waarom je iets op een bepaalde manier doet. Als je dat snapt, kun je die kennis ook meenemen naar andere situaties. Het heeft mijn manier van denken veranderd. Nu ik zelf leermeester ben, leg ik ook veel uit over het hoe en waarom van de keuze voor bepaalde technieken, materialen of gereedschappen.
Het Shellkantoor in Den Haag tijdens de restauratie.
Waar wil je naartoe?
Bij het Binnenhof ondersteun ik Henry (uitvoerder) in de rol van voorman. Zo kan ik kijken of het me ligt en erin groeien. Eigenlijk had ik nooit de ambitie om voorman te worden. Als voorman ben je vaak zowel aan het timmeren als aan het regelen. Ik doe liever of het een of het ander. Maar bij het Binnenhof zijn we, als het opbouwende restauratiewerk begint, op veel plekken tegelijk bezig. Als voorman kun je de kwaliteit van de uitvoering over het geheel bewaken. Dat zie ik als een meerwaarde.
Wat zijn je favoriete projecten?
Vanaf 2017 heb ik vooral op grote projecten gewerkt: de restauratie van de daken en gevels van het Shellkantoor in Den Haag en van het Amstel Hotel in Amsterdam, de restauratie van het stadhuis van Utrecht, daarna weer terug bij Shell en nu bij het Binnenhof.
Voordat de vloer van de Volle Raadzaal in het gebouw van de Raad van State aan het Binnenhof in Den Haag kan worden uitgenomen, codeert Peter ieder afzonderlijk onderdeel van de vloer.
Het Amstel Hotel is mijn favoriet vanwege het geweldige team en de tijdsdruk. We hadden precies een jaar en een dag om de restauratie voor elkaar te krijgen, even lang als de bouwtijd van het hotel. Dat is gelukt, echt super.
Lees ook:
Binnenhof – Eerste Kamer en Raad van State, Den Haag
Ben je enthousiast geworden?
Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.
Peter navigeert met de hoogwerker naar de hogere delen van de gevels van de Eerste Kamer aan het Binnenhof in Den Haag om de gevel te onderzoeken.