21ste eeuws wonen in rijksmonument uit 1655
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand uit 1655
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Burgy Bouwbedrijf restaureert het achterhuis van een rijksmonument uit 1655. Het pand krijgt een make-over waarbij historische elementen behouden blijven of teruggebracht en hedendaags wooncomfort wordt toegevoegd. Het huis gaat van het gas af door de plaatsing warmtepomp. Voorman en leermeester Frans (inmiddels met pensioen) leert Nick en Joey de kneepjes van het timmervak.

Voor de restauratie heeft de monumentenwacht de staat van het pand bepaald en in een inspectierapport beschreven welke onderdelen aan herstel toe zijn, een handige bron om te weten welke pijnpunten in het pand aangepakt moeten worden.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand uit 1655

Kinderkamers onder dubbel zadeldak

Het achterhuis heeft een dubbel zadeldak met twee zolderruimtes, die deels verbonden zijn door een dakopbouw. De zolders worden als kinderkamers in gebruik genomen en worden daarom voorzien van extra daklichten en een dakkapel. De bestaande dakkapel kreeg een nieuwe aftimmering, waarmee restschade van een eerdere brand alsnog geheel is hersteld. In dezelfde ruimte is ook een door de brand aangetaste nokgording aangeheeld. Het nieuwe deel is met een liplas bevestigd. 

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

Onder de dakopbouw, die daarvoor vergroot wordt, komt een nieuwe badkamer en een technische ruimte. Op het dak komt de warmtepompinstallatie te staan, waarop de vloerverwarming en de radiatoren wordt aangesloten.  

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand uit 1655

Keulse goot

Op zolder troffen we een leuk historisch detail aan: een Keulse goot van hout, bekleed met zink, die dwars door de zolderruimte heen loopt. De goot is tot op de dag van vandaag functioneel. Hij voert namelijk het water af dat zich bij regen tussen de twee zadeldaken van het achterhuis verzamelt. Nu de zolders worden ingericht als kinderkamers, moest er iets bedacht worden waarbij het comfort op zolder verhoogd wordt en de Keulse goot behouden blijft. De goot wordt afgedekt met een houten deel dat is voorzien  van isolatiemateriaal. Zo kan de historische Keulse goot in functie blijven.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand uit 1655 Keulse goot

Zwaardere belasting opvangen

Het pand wordt door toevoeging van twee badkamers en de nodige technische installaties, waaronder een warmtepompinstallatie, zwaarder belast dan voorheen. Om de krachten op te vangen worden op de begane grond twee balken over een lengte van zo’n 7,5 meter opgedikt met een plak hout van 8 centimeter dik. Voor een goede lijmverbinding tussen de oude balk en het nieuwe hout moeten alle verflagen (en dat zijn er heel wat) verwijderd worden.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand uit 1655

Monumentale onderdelen

Alle monumentale onderdelen zijn gestickerd zodat alle vaklieden en ondernemers weten waar ze vanaf moeten blijven en voorzichtig  omheen moeten werken om geen schade te veroorzaken.
In de slaapkamer op de eerste verdieping kwam bij het weghalen van de omtimmering van de schouw een vuurplaats compleet met gietijzeren stookplaten tevoorschijn. Bij de restauratie wordt een schoorsteenmantel geplaatst en krijgt de schouw niet zijn functie maar wel zijn allure terug. 
Op de begane grond in de ruimte met de schouw en de witjes komt nu de woonkamer. Aan de linkerkant wordt een klein wandje betegeld met bijpassende historische witjes.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand uit 1655

Houtrot aanpakken en voorkomen

Op de begane grond werd houtrot aangetroffen in de strijkbalk langs de gevel, een deel van een moerbalk, een aantal kinderbinten en een aantal vloerdelen. Alle aangetaste onderdelen zijn vervangen, de moerbalk is met haaklas voorzien van een nieuwe balkkop.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand uit 1655

Om de kans op houtrot in de balkkoppen in de toekomst te verminderen, wordt het gehele pand dampopen geïsoleerd met houtwolvezelplaten. Daarbij wordt een leemlaag op de gevels aangebracht, waarop de platen bevestigd worden. Ter afwerking wordt kalkpleister aangebracht. Deze materialen ademen heel mooi waardoor de kans op vochtophoping in het metselwerk sterk gereduceerd wordt.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand uit 1655

In stijl met schuiframen

De stolpramen in de achtergevel worden vervangen door schuiframen, wat beter past bij het monument. De schuiframen zijn in onze machinale werkplaats gemaakt door mallen te maken van de bestaande situatie.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand uit 1655

Bij de plaatsing wordt eerst het schuifraam in de sponning geplaatst om te bepalen of de schuifraam goed past, waarna het stolpraam verwijderd kan worden en de schuiframen geplaatst worden.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand uit 1655