Aan de slag bij de Jeroenskerken van Noordwijk
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Jeroenskerken Noordwijk
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Op 100 meter afstand van elkaar zijn Bic, Marcel, Fred en Rian aan het werk aan de middeleeuwse Oude Jeroenskerk (voorgrond) en de toren van de 19e eeuwse Sint Jeroenskerk (in de steigers) van Noordwijk. Weet je waarom Noordwijk twee Jeroenskerken heeft? En wie was Jeroen eigenlijk? Er steekt een bijzonder verhaal achter. Eerst een stukje geschiedenis en volgende week meer over de werkzaamheden bij beide kerken. 

De heilige Jeroen was een Schotse priester die in 851 landde aan de Noordwijkse kust om het christendom te verspreiden. Bij de inval van de Vikingen in 856 werd hij onthoofd omdat hij weigerde zijn geloof op te geven en de goden van de Vikingen te vereren. Zijn lichaam werd een eeuw later bijgezet in de Abdij van Egmond, echter zonder zijn hoofd. In 1311 werd bij graafwerkzaamheden op de plek van de Oude Jeroenskerk een schedel gevonden, van Jeroen zo werd direct aangenomen. De vondst maakte van Noordwijk een bedevaartsplaats, tot op de dag van vandaag want in 1892 werd Noordwijk door Paus Leo XIII voor de tweede maal in de geschiedenis verheven tot bedevaartplaats van de heilige Jeroen van Noordwijk.

De Oude Jeroenskerk

De Oude Jeroenskerk is een gotische kruiskerk waarvan de geschiedenis teruggaat tot de vroege Middeleeuwen. Tijdens de Reformatie, in 1573, ging de Oude Jeroenskerk van roomskatholike handen over in protestantse handen. Het is nog steeds een protestantse kerk.

De 19e eewse Sint Jeroens kerk

Schuin tegenover de Oude Jeroenskerk staat de roomskatholieke Sint Jeroenskerk uit 1834. Tussen 1896 en 1926 werd de kerk verbouwd en uitgebreid werd naar ontwerp van architect Nicolaas Molenaar Senior. De Sint Jeroenskerk is een zogenaamde waterstaatskerk. In de 19e eeuw slechtte de rijksoverheid de voortdurende conflicten over kerkgebouwen tussen de katholieken en protestanten door de bouw van nieuwe, katholieke kerkgebouwen te financieren. Ontwerp en bouw van deze kerken gebeurde onder auspiciën van het ministerie van Waterstaat, vandaar dat deze kerken waterstaatskerken genoemd worden.

Herstel glas-in-lood, natuursteen en metsel-/voegwerk bij Oude Jeroenskerk

De Oude Jeroenskerk wordt in fases hersteld. Nu zijn Fred, Bic en Marcel bezig met metsel- en voegwerkherstel op vier gevelvlakken in de zijgevels. Daarin bevinden zich gotische ramen met gemetselde montanten met natuurstenen details en glas-in-loodramen.

Burgy Bouwbedrijf Tijdens en an de restauratie van de vensters van de Oude Jeroenskerk in Noordwijk

 

De glas-in-loodramen worden uitgenomen door de glazeniers van Glasatelier Hagemeier en in hun atelier opnieuw verlood. Daarna worden ze teruggeplaatst in een zogeheten museale opstelling met voorzetbeglazing aan de buitenzijde ter verduurzaming. De steenhouwers van Slotboom vervaardigen de te vervangen natuurstenen afzaten op de steunberen en onder de vensters.

Burgy Bouwbedrijf Tijdens en na de restauratie van de vensters van de Oude Jeroenskerk in Noordwijk

De kerk blijft tijdens de werkzaamheden in gebruik. Aan de binnenzijde zijn de vier gevelvlakken zorgvuldig afgedekt, zodat de kerk en vooral het orgel netjes en stofvrij  blijft.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Oude Jeroenskerk NoordwijkVoegwerk onder garantie aan de Sint Jeroenskerk

Soms gaat er iets fout. Dan kan de opdrachtgever gelukkig terugvallen op onze garantieregeling. Het voegwerk dat drie jaar geleden is aangebracht op de Sint Jeroenskerk in Noordwijk, is niet van de gewenste kwaliteit. Vermoedelijk is de mortel tijdens en na het voegen onvoldoende vochtig gehouden. Bic, Marcel en Fred brengen, onder garantie dus, nieuw voegwerk aan.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Voegwerk Sint Jeroenskerk Noordwijk Onder Garantie