Alex timmert graag maar denkt ook aan de toekomst
Burgy Bouwbedrijf Jubileum timmerman Alex
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Felicitaties voor Alex! Hij kwam bij Burgy Bouwbedrijf als leerling en is nu alweer vijf jaar in dienst. Alex houdt van de afwisseling van het restauratievak en het werken met bijzondere materialen. Daarnaast volgt hij de KOB-opleiding, een pittige opleiding van zo’n 4-5 jaar. Alex is er nuchter over: ‘Het is handig als je meer dan één ding kan’. Respect voor je inzet en ambitie, Alex!

Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?

Via Bouwmensen ben ik tijdens de allround opleiding timmerman bij Kasteel de Haar geplaatst. Mijn klasgenoot Mike zat er al. Nadat ik de opleiding op niveau 3 afrondde kon ik in dienst komen bij Burgy.

Burgy Bouwbedrijf Jubileum timmerman Alex

Wat maakt restauratie zo leuk?

Niks is hetzelfde, je maakt elke keer weer wat anders. Daarbij probeer je alles te behouden en bij het verwijderen van onderdelen zo voorzichtig mogelijk te werken zodat je niks kapot maakt. Je werkt altijd met bijzondere materialen, dat is ook gaaf. Voor een particulier woonhuis heb ik bijvoorbeeld hoge plinten en sierlijsten gemaakt van fraké (een loofhoutsoort uit West-Afrika). De samenwerking met andere vakdisciplines – schilders, meubelmakers, staalbewerkers – vind ik ook erg leuk. Alle restauratieprojecten zijn interessant maar als ik er een paar moet noemen die eruit springen voor mij zijn dat Kasteel de Haar en het Chatelet, de Nonnensteeg (het P.J. Vethgebouw) in Leiden, het servicecentrum en de raadszaal van Stadhuis Rotterdam en verschillende villa’s.

Wat heb je geleerd?

Ik leer veel bij het assisteren van Fred (uitvoerder) over samenwerken, je eigen ideeën opdoen en zelfstandig werken. Daarnaast volg ik de KOB-opleiding*. Ik zit nu in mijn vierde jaar en ben bezig met Werkvoorbereiding & Uitvoering. De onderdelen Techniek 1 en 2 en Opdrachtverwerving & Calculatie heb ik al gehaald. Een avond in de week volg ik de lessen en verder ben ik 1 à 2 avonden per week bezig met leren, praktijkopdrachten maken en examens voorbereiden. De opleiding is nogal gericht op nieuwbouw maar ik pas kennis over bijvoorbeeld planning en organisatie van het bouwproces toe op onze restauratieprojecten. Daarin neem ik ook dingen over van Fred.

Burgy Bouwbedrijf Jubileum timmerman Alex

Waar wil je naartoe?

Ik ben nu timmerman en wil de kant op van voorman of uitvoerder, maar dan wel ‘meewerkend’ want ik wil wel blijven timmeren. Met de KOB-opleiding ben ik begonnen met het oog op de toekomst, het is handig als je meer dan één ding kan.

Regeren is vooruitkijken, Alex, dat doe je goed! Op naar het volgende jubileum.

*KOB staat voor Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf.

Voor meer informatie over projecten waar Alex aan gewerkt heeft:

P.J. Vethgebouw, Leiden

Servicecentrum, Stadhuis Rotterdam

Raadszaal, Stadhuis Rotterdam

Chatelet en Kasteel de Haar, Haarzuilens

Foto hieronder: Servicecentrum Stadhuis Rotterdam.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Service Centrum Stadhuis Rotterdam