We restaureren in opdracht van BOEi het voorste gedeelte van het Groote Kantoor DSM in Delft. Daarbij komen we houtrotherstel tegen in de kozijnen en het dak, we verduurzamen de ramen en we brengen de oorspronkelijke detaillering terug in de dakkapellen. Een mooi project voor het Burgy-team bestaande uit Sebastian, Jos, Jordi, Daniël, Kevin, Gijs, Jesse, Piotr, Marek en HBO-stagiair Ime.
Update: de restauratie is in juli 2024 afgerond.
PROJECTGEGEVENS
- Opdrachtgever: BOEi (Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed B.V.)
- Architect: Bureau Polderman
- Bruto verbouwd oppervlak: 6800 m2
- Doorlooptijd: 10 maanden
- Datum van uitvoering: Oktober 2023 tot en met Juli 2024
Het Groote Kantoor DSM is een rijksmonument en werd in 1907 gebouwd in opdracht van Nederlands eerste socialistische fabrieksdirecteur Jacques van Marken als kantoor voor de Koninklijke Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek. Het ontwerp in de UM-1800stijl is van B. Schelling, architect van de fabrieksgebouwen van DSM, en architect K. Muller, wiens stijl duidelijk herkenbaar is in de voorgevel. Het pand was tot 1998 in gebruik als kantoor. BOEi herontwikkelt het monument tot een bedrijfsverzamelgebouw.
Bij het cascoherstel van het Groote Kantoor worden ter verduurzaming alle kozijnen, in totaal zo’n honderd stuks, voorzien van gasgevuld monumentenglas, dat met zijn getrokken uiterlijk passend is in de historische gevel van het rijksmonument.
Een meevaller is dat de dikte van het gekozen monumentenglas gelijk is aan de dikte van het enkel glas dat in de ramen zat. De sponningen hoeven dus niet te worden uitgefreesd.
Voor de bovenramen van de kruiskozijnen op de begane grond, eerste en tweede verdieping zijn in onze timmerfabriek naar bestaand nieuwe exemplaren gemaakt. Waar nodig worden de onderdorpels van kozijnen vervangen. Ter vervanging van de oorspronkelijke in grenen uitgevoerde kozijnen gebruiken we oregon pine.
Het vurenhouten dak van het Groote Kantoor is op een aantal plekken aangetast door houtrot. We herstellen de kilgoten, dakkapellen, 80 % van de muurplaten en alle houten goten. De houten goten worden opnieuw bekleed met zink. Voor alle nieuwe onderdelen gebruiken we ook weer vurenhout.
Bij eerdere verbouwingen van het rijksmonument zijn sommige kozijnen ontdaan van hun historische detaillering. Bij een aantal dakkapellen zijn bijvoorbeeld stijlen weggezaagd. De voetjes zijn nog te zien op de foto. Er worden nieuwe stijlen geplaatst om de oorspronkelijke indeling te herstellen.
De nokvorsten, die ruim 30 jaar geleden in het materiaal Flexim geplaatst zijn, komen door verwering en krimp van het materiaal los. Een onveilige situatie die we gaan herstellen door een ondervorst te plaatsen en de nokvorsten vast te schroeven. Zo is het risico op ongelukken voor de toekomst verholpen.
Op de daken liggen twee soorten dakpannen (op verschillende dakvlakken), waaronder Tuile du Nord dakpannen. De dakpannen zijn in goede staat en blijven liggen.
Het dak heeft een stalen i.p.v. een houten constructie. De stalen consoles waarmee de dakconstructie op de muren is geplaatst, zijn geroest, waardoor schade is ontstaan aan het omliggende metselwerk. De consoles zijn uitgenomen, ontroest, omwikkeld met vetband, geschilderd, en weer teruggeplaatst. Vervolgens is het metselwerk hersteld.
Nieuwsgierig naar Jacques van Marken? Bezoek dan eens de website van Museum Van Marken Delft.
Ben je enthousiast geworden?
Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.