Cascorestauratie Het Grote Kantoor DSM eind op streek
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Het Grote kantoor DSM Delft
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

We restaureren in opdracht van BOEi het voorste gedeelte van Het Grote kantoor van DSM in Delft. Daarbij komen we houtrotherstel tegen in de kozijnen en het dak, we verduurzamen de ramen en we brengen de oorspronkelijke detaillering terug in de dakkapellen. Een mooi project voor het Burgy-team bestaande uit Sebastian, Jos, Jordi, Daniël, Kevin, Gijs, Jesse, Piotr, Marek en HBO-stagiair Ime.

De restauratie is in volle gang. Op deze pagina worden regelmatig updates geplaatst.

PROJECTGEGEVENS

  • Opdrachtgever: BOEi (Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed B.V.)
  • Architect: Bureau Polderman
  • Bruto verbouwd vloeroppervlak: 6800 m2
  • Doorlooptijd: 10 maanden
  • Datum van uitvoering: Oktober 2023 tot en met Juli 2024

Het Grote Kantoor van DSM is  een rijksmonument en werd in 1907 gebouwd in opdracht van Nederlands eerste socialistische fabrieksdirecteur Jacques van Marken als kantoor voor de Koninklijke Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek. Het ontwerp in de UM-1800stijl is van B. Schelling, architect van de fabrieksgebouwen van DSM, en architect K. Muller, wiens stijl duidelijk herkenbaar is in de voorgevel. Het pand was tot 1998 in gebruik als kantoor. BOEi herontwikkelt het monument tot een bedrijfsverzamelgebouw.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie DSM Het Grote Kantoor Delft Dakherstel

Het vurenhouten dak van Het Grote Kantoor van DSM in Delft (1907) is op een aantal plekken aangetast door houtrot. We herstellen de kilgoten, dakkapellen, 80 % van de muurplaten en alle houten goten. De houten goten worden opnieuw bekleed met zink. Voor alle nieuwe onderdelen gebruiken we ook weer vurenhout.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie DSM Het Grote Kantoor Delft Hersteldakkapel

Bij eerdere verbouwingen van het rijksmonument zijn sommige kozijnen ontdaan van hun historische detaillering. Bij een aantal dakkapellen zijn bijvoorbeeld stijlen weggezaagd. De voetjes zijn nog te zien op de foto. Er worden nieuwe stijlen geplaatst om de oorspronkelijke indeling te herstellen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie DSM Het Grote Kantoor Delft Herstel dakkapel

De nokvorsten, die ruim 30 jaar geleden in het materiaal Flexim geplaatst zijn, komen door verwering en krimp van het materiaal los. Een onveilige situatie die we gaan herstellen door een ondervorst te plaatsen en de nokvorsten vast te schroeven. Zo is  het risico op ongelukken voor de toekomst verholpen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Het Grote Kantoor DSM Delft

Op de daken liggen twee soorten dakpannen (op verschillende dakvlakken), waaronder Tuile du Nord dakpannen. De dakpannen zijn in goede staat en blijven liggen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Het Grote Kantoor DSM Delft

Het dak heeft een stalen i.p.v. een houten constructie. De stalen consoles waarmee de dakconstructie op de muren is geplaatst, zijn geroest, waardoor schade is ontstaan aan het omliggende metselwerk. De consoles zijn uitgenomen, ontroest, omwikkeld met vetband, geschilderd, en weer teruggeplaatst. Vervolgens is het metselwerk hersteld.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Het Grote Kantoor DSM Delft

Nieuwsgierig naar Jacques van Marken? Bezoek dan eens het Museum Van Marken Delft: https://museumvanmarken.nl/

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.