Bijna was Corwin uit de bouw vertrokken, maar op zijn eerste dag als leerling bij Burgy wist hij: dit is het! Daarna deed hij fluitend zijn niveau 2 en 3 opleidingen en kwam in dienst als timmerman. Hij houdt van het vakmanschap, is heel geïnteresseerd in alle ambachten in de restauratie en heel leergierig. Naast timmeren vindt hij organiseren erg leuk. Hij is nog lang niet uitgeleerd en zit in het eerste klasje van de Burgy Vakschool. Van harte gefeliciteerd, Corwin!
Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?
Ik wist dat ik timmeren heel leuk vond, hoewel ik er geen ervaring mee had. Toen ik begon met de niveau 2 opleiding werd ik eerst bij een nieuwbouwbedrijf geplaatst, maar door de crisis moesten daar na een paar weken alle leerlingen weg. Bouwmensen heeft me toen bij Burgy geplaatst. Vanaf de eerste seconde dat ik bij mijn leermeester Jos op de bouwplaats was, voelde ik me op mijn plek. Als ik in de nieuwbouw was gebleven was ik na de niveau 2 opleiding gestopt en uit de bouw weggegaan. Het restauratietimmerwerk vond ik zo leuk dat ik ook de niveau 3 opleiding ben gaan volgen. In drie jaar tijd heb ik beide opleidingen afgerond. Dat is best snel en dat lukte niet alleen omdat ik het leuk vond, maar ook omdat ik mijn eerste huisje wilde gaan kopen en daarvoor had ik een arbeidscontract nodig. Op die ene dag vijf jaar geleden kwam ik bij Burgy in dienst én kocht ik mijn eerste huis. Alles kwam bij elkaar op 19 juni 2017.
Wat maakt restauratie zo leuk?
In de restauratie ben je echt als allrounder aan het werk. Je krijgt als timmerman te maken met allerlei aanpalende aspecten zoals loodgieterswerk en metselwerk. Daar moet je weet van hebben en bepaalde werkzaamheden ook zelf kunnen uitvoeren. Achter elk pand zit een verhaal. Als restauratievakman werk je mee aan de geschiedenis van een pand. Alles is met elkaar verweven. Ik vind het leuk om erop toe te zien dat iedereen op de juiste manier werkt zodat de kwaliteit hoog blijft. En in de restauratie is ruimte om eigen initiatief te nemen, om je eigen denkwijze naar voren te brengen bij het uitvoeren van het werk.
Wat heb je geleerd?
Leren timmeren natuurlijk. Verder is het heel leerzaam om van vaklieden uit andere vakdisciplines te horen hoe zij hun vak uitoefenen, bijvoorbeeld hoe een smid werkt of een schilder. Ieder vakgebied heeft zijn eigen kennis. De interesse voor het handwerk is de afgelopen jaren gegroeid. Van iedere leermeester bij Burgy heb ik weer andere dingen geleerd. Ik ben bij Jos begonnen bij de herbestemming van een monument tot appartementen. Daar heb ik van geleerd hoe een gebouw van het fundament tot de nok in elkaar zit. Daarna heb ik langere tijd bij Bas gelopen en me verder ontwikkeld als timmerman. Bij Rian leerde ik over de organisatie en de planning van een restauratiewerk. Ik heb onder andere gewerkt aan de restauratie van Trou moet blijcken, een herensociëteit waarvan de kap was afgebrand. Supermooi project! Nu zit ik op mijn eigen bus en doe mijn eigen klussen. Rian kijkt over mijn schouder mee of het allemaal goed gaat. Bij de restauratie en verduurzaming van de Universiteitsbibliotheek van Utrecht heb ik geproefd aan het zelfstandig organiseren van een werk en daar heb ik ook ontdekt dat ik dat zo leuk vind dat ik er in door wil gaan. Daarna heb ik gewerkt aan de casco restauratie van Achter de Dom, ook een universiteitsgebouw in Utrecht, waar we nu de laatste hand aan leggen.
Waar wil je naartoe?
Ik blijf lekker timmeren, maar wil in de toekomst meer gaan uitbreiden naar het regelen en organiseren van mijn eigen klussen. Het is een sport om een project zo soepel mogelijk te laten verlopen door op tijd dingen te signaleren en mee te denken met de opdrachtgever. Ik volg het eerste achtdaagse programma van de Burgy Vakschool om me verder te ontwikkelen in de restauratie. Super interessant en leerzaam.
Wat een mooie ontwikkeling, Corwin. Op naar het volgende jubileum!
Verder lezen:
Universiteitsbibliotheek Utrecht