Duitse architecten RHWZ bezoeken Pakhuis Santos
Burgy Bouwbedrijf Pakhuis Santos Bezoek Duitse architecten Karin Renner
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Pakhuis Santos werd vereerd met een bezoek van architect Karin Renner en haar 25 collega’s van Renner Hainke Wirth Zirn Architekten. Het bezoek aan Pakhuis Santos was onderdeel van een studiereis van de Duitse architecten. stilwerk uit Hamburg heeft het initiatief om genomen het pakhuis te transformeren tot een designwarenhuis. Het Hamburgse architectenbureau en WDJArchitecten uit Rotterdam tekenden voor het ontwerp van de herbestemming.

Karin Renner en projectleider Durk Burgy leiden de groep rond door het hele gebouw, langs de kelder met zijn enorme poeren, het baaskantoortje en de hogere verdiepingen waar ooit de koffie werd opgeslagen. Her en der gaven ze uitleg over de technische uitdagingen die gepaard gaan met de grootscheepse herbestemming.

Burgy Bouwbedrijf Pakhuis Santos Bezoek Duitse architecten Karin Renner

“Het is een spannend project met veel uitdagingen. Het is fijn dat opdrachtgever stilwerk Burgy de opdracht heeft gegeven het werk uit te voeren. Er zit zoveel expertise bij dit bedrijf”, aldus Karin, “dit is zo’n project waarbij je, tot het helemaal af is, steeds weer afstemming zoekt om de juiste beslissingen te nemen. Burgy is als bouwbedrijf erg geschikt voor een dergelijke opgave. De vaklieden zijn zichtbaar trots op hun werk, dat draagt bij aan het succes van het project evenals het meedenken in het vertalen van het ontwerp naar de praktische uitvoering.”

Burgy Bouwbedrijf Pakhuis Santos Bezoek Duitse architecten Karin Renner

“We werken ook samen met WDJArchitecten uit Rotterdam, dat veel kennis heeft over alle regelgeving rond monumenten en in de monumentenzorg in Nederland een goede naam heeft,” aldus Karin, “het ontwerp met zijn grote vide in het pakhuis en de optopping met twee extra verdiepingen is het resultaat van een intensieve samenwerking met het bureau van Wessel de Jonge.”

Burgy Bouwbedrijf Pakhuis Santos Bezoek Duitse architecten Karin Renner

“Sinds het start van de bouw in november 2021 ben ik niet meer in Rotterdam geweest. De transformatie van de omgeving is ongelooflijk”, vertelt Karin, “Pakhuis Santos stond daar als een eenzame kubus op een verlaten vlakte, maar inmiddels schiet de nieuwbouw er omheen de lucht in. Santos wordt helemaal ingesloten. De schaal van het gebied is totaal veranderd.”

Burgy Bouwbedrijf Pakhuis Santos Bezoek Duitse architecten Karin Renner

Pakhuis Santos krijgt er twee verdiepingen bij met daarop met een indrukwekkend dak. Karin: “Ik vind het belangrijk dat het nieuwe deel duidelijk herkenbaar is, maar wel correspondeert met het monument, met de historische vormentaal. Pakhuis Santos heeft aan de voor- en achterzijde twee zogenoemde presentatiegevels, die helemaal zijn uitgewerkt en gedetailleerd met mooi metselwerk en natuurstenen elementen. De zijgevels zijn eenvoudig. Deze spiegeling in het gebouw - van voor- en achterzijde en zijgevels - zit ook in het ontwerp voor het dak, maar dan met een twist waardoor interessante daklijnen ontstaan. Het dak vormt zo een vijfde gevel en zorgt voor een mooi uitzicht op het pakhuis vanuit de omliggende, veel hogere gebouwen. Pakhuis Santos is als een juweel, verstopt tussen de nieuwe hoogbouw.”

Lees meer over de restauratie en herbestemming van Pakhuis Santos: https://www.burgy.nl/project/pakhuis-santos.