Duurzaamheidsingrepen bij Poortgebouw: 300 nieuwe kozijnen
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Poortgebouw Rotterdam Kozijnen
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

“Mijn kennis van kozijnen is 1.000 keer zo groot geworden de afgelopen maanden”, zegt werkvoorbereider Amber. Ze mat handmatig alle ramen van het Poortgebouw van het vm. Zuiderziekenhuis in Rotterdam op. De ramen zijn allemaal net een beetje anders. Nu het Poortgebouw de functie van schoolgebouw krijgt, zijn er vele ingrepen noodzakelijk om te voldoen aan het Bouwbesluit, de eisen van de brandweer en de eisen voor een gezond en duurzaam schoolgebouw.

Dat betekent onder andere dat het hele pand voorzien wordt van achterzetwanden met daarin dus ook achterzetramen. Amber tekende 27 verschillende achterzetramen, sommige met 2 variaties (A en B) en anderen met variaties van A t/m W (23 variaties!). In totaal gaat het om 322 stuks achterzetramen (alle soorten en variaties totaal). De uitdaging was om de slanke profilering van de stalen ramen uit de jaren ’30 zo dicht mogelijk te benaderen, maar dan in hout.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Poortgebouw Rotterdam Kozijnen

Daarnaast tekende Amber 8 verschillende binnenkozijnen uit voor 52 nieuwe houten binnenkozijnen. We plaatsen ook 50 nieuwe stalen binnenkozijnen en we hergebruiken circa 110 bestaande kozijnen (staal en hout). Een herbestemming brengt vele veranderingen voor een monument met zich mee die zorgvuldig moeten worden ingepast met behoud van zoveel mogelijk cultuurhistorische waarden.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Poortgebouw Rotterdam Kozijnen

Met het inbouwen van een ‘binnenschil’ blijft de oorspronkelijke gebouwschil met de mooie stalen kozijnen uit de jaren ’30 behouden. In totaal zijn meer dan 400 (onderdelen van) kozijnen gemaakt in onze machinale werkplaats. Timmerlieden Koen en Niels monteren de kozijnen op hun plek.

Meer informatie over deze restauratie: Poortgebouw Zuiderziekenhuis.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Poortgebouw Rotterdam Kozijnen