Restauratie Dolhuys | Museum van de Geest, Haarlem
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Dolhuys Museum van de Geest Haarlem
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Burgy Bouwbedrijf mag een laag toevoegen aan de zeven eeuwen lange historie van het Dolhuys | Museum van de Geest in Haarlem, namelijk een nieuwe entree en garderobe/foyer, ontworpen door Verlaan en Bouwstra architecten. De oude bouwdelen worden gerestaureerd.

Het museumcomplex  is in de loop der eeuwen stukje bij beetje ontstaan. Er zijn wel 10 bouwdelen te onderscheiden, die ieder hun eigen functie hadden in de zorg voor leprozen, pestlijders, dollen, armen, zieken, melaatsen, alcoholisten en de zwakkeren in de samenleving. Het museum ondergaat nu groot onderhoud, een gedeeltelijke restauratie, sloop en nieuwbouw. Het museum krijgt een nieuwe entree, foyer en garderode en de routing wordt aangepast. Meerdere aannemers zijn betrokken bij deze grootscheepse operatie. Complimenten aan Verbij Hoogmade voor het geleverde vakmanschap in samenwerking met Lansink en van Lierop!

Burgy Bouwbedrijf voert werkzaamheden uit aan de kapel, de parkzaal en de nieuwe entree, foyer en garderobe. Het Burgy-team bestaat uit Merijn, Richard, Rian, Gilles, Nic, Elias, Arley en Gianni. Gilles begeleidt leerling Arley op de bouwplaats en Nic begeleidt leerling Gianni.

Kapel is het oudste deel

De kapel van het Dolhuys |Museum van de Geest in Haarlem is met 700 jaar het oudste gedeelte van het museum en is in drie fases gebouwd. Wat nu de ontvangstruimte is, is het oudste deel en stamt uit de 14-de eeuw. Aan de kopse kant werd in 1463 een toren gebouwd. Rond 1500 werd aan de kant van de toren nog een deel aangebouwd, herkenbaar aan de dakkapellen.  
In de ontvangstruimte verwijderde het Burgy-team de verdiepingsvloer en de betimmeringen tegen de sporen. Zo komt de kapconstructie en het gotische raam in de kopse muur weer in zijn geheel in het zicht. Een deel van de vloerbalken blijft gehandhaafd als een herinnering aan de verdiepingsvloer die in deze ruimte in de 18de-eeuw was ingebouwd. De aangebouwde serre blijft intact. De kozijnen worden nagelopen en hersteld en er komt een nieuwe vloer in. We hebben de vloer van de begane grond geheel verwijderd. De nieuwe vloer komt 200 mm lager , zodat hij weer ‘levelt’ met de rest van het museum.

Tekst loopt door onder de foto.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Dolhuys Museum van de Geest Haarlem Kapel

Keuken & technische ruimte

In de kapel van het Dolhuys | Museum van de Geest in Haarlem, om precies te zijn in het deel met de dakkapellen, komt op de begane grond een nieuwe keuken. De houten vloer is verwijderd zodat een nieuwe riolering kan worden geplaatst. Na het storten en aantrillen van schoon zand is de ruimte klaar voor het storten van een nieuwe betonnen vloer. De doorgang onder de toren door is weer opengemaakt.

De verdiepingsvloer is in het verleden vanaf de onderzijde versterkt met een stalen balk omdat de vloer aan het zakken was. De vloer wordt nu opnieuw aangelegd en  van bovenaf versterkt met stalen balken, zodat deze stalen balk verwijderd kan worden en de oude moerbinten weer mooi in het zicht zijn.

Op de verdieping waren in het verleden kantoortjes. Nu wordt de ruimte geschikt gemaakt voor de technische installaties met een luchtbehandelingskast (LBK)  van 6 meter lang. De vloer is eerder gerestaureerd door een collega-restauratieaannemer.

Burgy Bouwbedrijf Merijn Projectleider
Meer weten?
Vraag het Merijn!
Werken in eeuwen geschiedenis
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Dolhuys Museum van de Geest Haarlem
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Dolhuys Museum van de Geest Haarlem
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Dolhuys Museum van de Geest Haarlem
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Dolhuys Museum van de Geest Haarlem
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Dolhuys Museum van de Geest Haarlem
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Dolhuys Museum van de Geest Haarlem
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Dolhuys Museum van de Geest Haarlem
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Dolhuys Museum van de Geest Haarlem