Een zonnige toekomst voor Sunny Home
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Sunny Home Leiden
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Sunny Home is een houten huis uit 1921 en voor Leiden uniek. Daarom heeft het de status van gemeentelijk monument gekregen. Het was ook ruim veertig jaar het woonhuis van schrijver Maarten Biesheuvel en zijn vrouw Eva. Eva overleed in 2018 en Maarten in 2020, waarna het huis werd verkocht. Het huis wordt nu in twee fases gerestaureerd, waarbij tijdens fase 1 de fundering wordt hersteld en tijdens fase 2 het casco in ere wordt hersteld. 

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Sunny Home Leiden

Om de oorzaak achter de funderingsproblemen te ontdekken lieten de eigenaren zogenoemd destructief onderzoek doen, o.a. met behulp van Burgy Bouwbedrijf. Zo werd duidelijk dat Sunny Home op een terp staat, bestaande uit een laag zand en een laag puin. Het is gefundeerd op staal. Dat wil zeggen dat het huis rechtstreeks op het zand is gebouwd op zeventien gemetselde poeren. De grenen randbalk van de terp is geheel verdwenen, waardoor het huis verzakt. Ook zijn de onderste houten delen van het huis door houtrot aangetast. In fase 1 gaat Burgy Bouwbedrijf de fundering herstellen. Er wordt o.a. een nieuwe hardhouten randbalk aangebracht op de bestaande gemetselde poeren waardoor er weer een gezonde aansluiting komt van de buitengevels op de fundering.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Sunny Home Leiden

In fase 2 van de restauratie - van het huis zelf - wordt de buitenschil hersteld, waarbij isolatie en moderne voorzieningen voor meer leefcomfort worden aangebracht. In opdracht van de gemeente Leiden voerde Suzanne Fischer alvast kleuronderzoek uit. De betrokken architect is Jan van Iersel van architectenbureau Broekbakema.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Sunny Home Leiden