Frans: "Je start met een tekening maar in de praktijk blijken zaken altijd anders"
Burgy Bouwbedrijf jubileum 5 jaar Frans projectleider
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Felicitaties voor projectleider Frans, die zijn 5-jarig jubileum bij Burgy viert. Na drukke jaren als projectleider Onderhoud & Verbouw bij een collega restauratie-aannemer vond Frans het tijd zijn privéleven wat meer ruimte te geven. Nu begeleidt hij allerlei restauratieprojecten van kerken tot bunkers, voor zakelijke en particuliere opdrachtgevers.

“Ik hou van het restauratiewerk aan monumenten. Je start met een tekening maar in de praktijk blijken zaken altijd anders. Ieder pand en opdracht is anders. De ene keer werk je aan funderingsherstel, de andere keer ben je bezig met de restauratie van een kerktoren. Ik werk veel zelfstandig aan kleinere projecten. Daarbij kom je alle facetten van restauratie tegen. Dat maakt dit werk zo leuk.”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Waalse kerk Haarlem

“Er zijn een paar grote projecten die voor mij de kers op de taart zijn: zoals Herensociëteit ‘Trou moet Blijcken’ te Haarlem en ‘Huis Nolet’ in Schiedam, waar ik de projectleiding van de afrondingsfase eind vorig jaar heb overgenomen van oud-collega. En de Waalse Kerk natuurlijk, ook in Haarlem. De kerk kampte met ernstige vochtproblemen. De schade die daaruit is ontstaan hebben we hersteld. Het was een project met vele bijzondere kanten zoals onder meer het uitnemen van de zerkenvloer voor vloerverwarming, het herstel van het zeldzame, 15de-eeuwse hanggewelf in de consistorie, het herstel van de kapconstructie en dan met name de kapvoet en het herstellen van het metsel- en voegwerk. ”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Trou Moet Blijcken Wandbespanning

“Bijzonder, en voor mij nieuw, bij ‘Trou’ was het herstel van het behang- en de wandbespanning. Die was door het bluswater, bij het blussen van de grote brand op zolder, zwaar beschadigd en moest geheel vervangen worden. Dat was de eerste keer dat ik dat tegen kwam. Bij ‘Huis Nolet’, waar heel veel bijzonder werk is verricht, is het schilderwerk, waaronder prachtige houtimitaties, van een ongekend niveau. Dat is zeldzaam en het is daarom heel interessant. Hoeveel ervaring je ook hebt, in de restauratie kom je altijd nieuwe dingen tegen.”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Hus Nolet Schiedam Schilderwerk

“Mijn doel voor de toekomst? Gewoon lekker doorgaan zoals het nu gaat. In het begin van je loopbaan leer je heel veel, daar ben je heel druk mee. Nu ben ik degene die zijn kennis kan overdragen aan de jongere generatie. In mijn team zat bijvoorbeeld Kevin, die van timmerman is doorgegroeid naar zelfstandig timmerman-voorman. Het is hartstikke leuk om collega’s te helpen zich verder te ontwikkelen.”

Mooi gezegd, Frans. Keep calm en keep on teaching!

Lees hier verder:

Waalse Kerk, Haarlem.

Huis Nolet, Schiedam.