Groot onderhoud aan het Hofje van Staats in Haarlem
Burgy Bouwbedrijf Groot onderhoud Hofje van Staats Haarlem
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Haarlem is dé hofjesstad van Nederland met maar liefst 20 bewaard gebleven, historische hofjes en twee moderne hofjes uit 2001. Deze hofjes werden gebouwd om alleenstaande vrouwen op leeftijd (50 jaar of ouder) te huisvesten. De Hofjes van Staats (1730) en van Noblet (1760), die onder één bestuur vallen, hebben nog altijd deze functie. Burgy Bouwbedrijf pleegt groot onderhoud aan beide hofjes. Bij het Hofje van Staats zijn we onlangs begonnen met onderzoek om de opname van de conditie uit 2019 te verifiëren.

Burgy Bouwbedrijf Groot onderhoud Hofje van Staats Haarlem

Aan de hand van het instandhoudingsplan dat is opgesteld door TPAHG architecten, gaan we de buitenschil van de gebouwen van het hofje aanpakken en de verzakte bestrating verhelpen. Door de jaren heen hebben verschillende vaklieden aan het rijksmonument gewerkt en dat zie je. We gaan daar weer één lijn aanbrengen binnen de mogelijkheden van het budget.

Burgy Bouwbedrijf Groot onderhoud Hofje van Staats Haarlem

In 2019 heeft TPAHG architecten een onderzoek gedaan naar de conditie van de twee rijksmonumenten, wat is verwerkt in een bestektekening. Op het eerste gezicht kun je niet exact zien wat goed is en wat niet. Daarom doen we met een klein team één tot anderhalve maand onderzoek om te kijken wat overeenkomt met de realiteit. In een Snagstream rapportage worden de bevindingen vastgelegd in de vorm van opmerkingen en foto’s. Dat kan worden toegevoegd aan het bestek.

Burgy Bouwbedrijf Groot onderhoud Hofje van Staats Haarlem

De uitkomsten van het onderzoek gebruiken we voor overleg met de opdrachtgever, het bestuur van de Stichting tot Instandhouding van de Hofjes van Staats en van Noblet en de architecten van TPAHG over welke zaken we wel en niet gaan aanpakken. Ook kunnen zo vóór de start van de werkzaamheden zo veel mogelijk vragen beantwoord worden en is er minder kans op onverwachte zaken, die onvermijdelijk overleg vragen en vertraging veroorzaken.

Burgy Bouwbedrijf Groot onderhoud Hofje van Staats Haarlem

Bij de buitenschil gaat het om herstel van kozijnen, dakkappellen, schoorstenen en metselwerk. Alle houten onderdelen worden onderzocht: de gootlijsten, de stijlen, de deuren, de luiken etc. De prachtige bestrating is verzakt. Dit wordt vermoedelijk veroorzaakt door een oud, gemetseld riool waarin het zand wegloopt. Dat gaan we nader onderzoeken en verhelpen, waarna we de bestrating weer in het mooie patroon terugleggen.

Burgy Bouwbedrijf Groot onderhoud Hofje van Staats Haarlem

Het Hofje van Staats is vernoemd naar de stichter, IJsbrand Staats. Staats was een rijke Haarlemse garenreder- en handelaar, die zijn erfenis geheel en al bestemde voor de bouw van een hofje van 30 woningen. Na zijn overlijden in 1729 werd zijn garenrederij verkocht. Van 1730 tot 1733 werd het hofje gebouwd naar ontwerp van Hendrik de Werff, onder leiding van architect Abraham Kleyn. Bij de renovatie eind jaren ’80 van de vorige eeuw is het aantal woningen teruggebracht tot twintig. De luiken zijn geschilderd in zwart en geel, de kleuren van het wapen van Staats. De hofjes functioneren nog altijd in de historische structuur met regenten en opzichteressen en de bewoners zijn allen dames van boven de 50 jaar.

Het Burgy-team bestaat uit Vincent, Henry, Eelke, Yaïr, Sabine, Jan- Willem en -later- Ringo. De uitvoeringsregeling subsidie restauratie rijksmonumenten van de provincie Noord-Holland maakt het groot onderhoud mede mogelijk.

Burgy Bouwbedrijf Groot onderhoud Hofje van Staats Haarlem