Hamtoren prachtig project in Johans loopbaan als restauratievoorman
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Hamtoren Vleuten Eikenhout Dubbele spiltrap
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Naast de karrevrachten schitterend eikenhout die zijn verwerkt in de Hamtoren en het herstellen van de prachtige kinderbintenvloeren op de tweede en derde verdieping is het onderdeel dat voorman Johan het meest zal bij blijven na de restauratie de spiltrap over zes verdiepingen.

Burgy_Bouwbedrijf_Restauratie_Hamtoren_Vleuten_Trap_Raveling_

“Om een nieuwe trap te kunnen plaatsen hebben we er een goed stramien uitgezet. Wat dat zo ingewikkeld maakte, is dat in de toren niks recht of haaks is en dat in de muren sprongen zitten. Er zitten zes verdiepingen in de toren. De verdiepingsvloeren vormden nog een verhaal apart, want voor meer stevigheid en voor allerhande leidingwerk werden de vloeren dikker. De vloeren moesten verstevigd worden omdat de balken te ver uit elkaar geplaatst zijn. Bovendien zaten er zegen en kuilen in de vloeren en eentje was scheef. De historische balkenlaag mocht niet veranderen natuurlijk, dus hebben we de balken verstevigd met stalen strippen. Daarna moest er een heel pakket op van isolatie, vloerleidingen, elektra en een gegoten isolatie mortel, bestaande uit cement en polystyreen korrels (RiBa Plan) en een fermacellvloer met daarin vloerverwarming en één vloer met anhydriet. Tot slot hebben we een eiken vloer geplaatst.”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Hamtoren Vloer

“Om te bepalen waar we de trapravelingen in de vloeren zouden maken hebben we van boven in de toren een draad door de vloeren heen naar beneden geplaatst. Haaks op deze loodrecht hangende draad konden we met klosjes stramienpunten plaatsen op de muren en haakse, rechte lijnen uitzetten vanuit de as van de toekomstige spiltrap. Met een infrarood laser was dit niet te doen in één keer van boven naar beneden. Die hebben we wel gebruikt om per verdieping 2 punten tegenover elkaar te zetten. Zo creëerden we een kruis met een haakse hoek. Van daaruit konden we de wanden opbouwen en de trapravelingen maken. Nadat de voorbereidingen klaar waren, is de spiltrap in losse delen per verdieping met de hand in elkaar gezet en op zijn plaats gebracht. Het eindresultaat lijken net twee trappen waarvan de spillen bij elkaar komen. Een titanenklus, ik ben heel trots op het hele team dat hieraan gewerkt heeft.”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Hamtoren Vleuten Trap Raveling

"Na 1,5 jaar restaureren is de trap voor mij een onvergetelijk onderdeel. Je loopt zo 30 keer heen en weer op een dag, met gereedschap en met alle materialen. Dat ga ik niet missen, haha. Wel heb ik nu een dijk van een conditie", vertelt Johan, "de trap is ook een meesterstuk in deze restauratie: de trap zelf, die is gemaakt door Hein de Graaf, het ontwerpen van de trap wat we echt met zijn allen hebben gedaan en de voorbereidingen die wij vanuit Burgy hebben getroffen voor het plaatsen van de trap. Van ontwerpen tot en met plaatsen is een proces van ongeveer 6 maanden geweest." In de loop van de komende weken vertelt Johan meer over het vakmanschap wat bij deze restauratie kwam kijken. 

Wilt u nu meer weten over de toren zelf en de restauratie in brede zin? Lees wat opdrachtgever Bas Kennis (inderdaad de toetsenist van de Zeeuwse popband Bløf) vertelt over de restauratie en zijn doelen voor wat betreft de duurzaamheid in het artikel Hamtoren bij Vleuten duurzaam opgeknapt

Dit artikel is afkomstig uit MONUMENTAAL, veelzijdig magazine over cultureel erfgoed in Nederland en Vlaanderen. www.monumentaal.com

 

Restauratie Hamtoren Vleuten
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Hamtoren Vleuten
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Hamtoren Vleuten
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Hamtoren Vleuten
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Hamtoren Vleuten