Het leukste restauratiebedrijf van Nederland
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Burgy Bouwschool opleiden

Hoe creëer en behoud je als ondernemer een leercultuur die echt werkt? Geen vraag waar je zomaar even antwoord op geeft. En omdat niets zo tot de verbeelding spreekt als een goed voorbeeld uit de praktijk, trekken we het land in op zoek naar ondernemers die het antwoord in huis hebben. Die niet alleen succesvol zijn in het creëren van een omgeving waarin ontwikkeling centraal staat, maar er ook met veel enthousiasme over kunnen vertellen. Zodat wij het snappen en er dan weer ons voordeel mee kunnen doen. Burgy Bouwbedrijf uit Leiden is zo’n onderneming waar alles draait om kennisdeling. Op naar Burgy dus.

Familiebedrijf Burgy timmert al sinds 1932 opgewekt aan gebouwd Nederland en heeft inmiddels de vierde generatie in dienst. Het bedrijf kenmerkt zich door ouderwets vakmanschap en past dat ambacht niet alleen toe bij nieuwbouwprojecten maar vooral ook bij de restauratie van historische gebouwen. Want daar heeft Burgy zich in de loop van de jaren in gespecialiseerd, met een missie die er niet om liegt: ‘het beste en leukste restauratiebedrijf van Nederland zijn.’

Video: Walter van Polanen, Buro Visto

Leren zit in ons DNA

Vincent Heijker, directeur van Burgy, vertelt: "Leren zit in ons DNA. Oog voor vakmanschap en ontwikkeling is altijd aanwezig geweest in ons bedrijf. Mijn voorganger Kasper realiseerde zich veertig jaar geleden al dat het cruciaal is om vakkennis vast te leggen en over te dragen. 'We moeten veel leerlingen hebben,' zei hij. 'Dat zorgt niet alleen voor continuïteit, maar brengt ook nieuwe energie. Jonge mensen nemen frisse inzichten mee, daar word je blij van!'
Dat is nog steeds onze overtuiging. Kwaliteit staat voorop, maar als je die laat voeden door passie krijg je iets extra's. Daarom investeren we in alle lagen van het onderwijs, van basisschoolleerlingen tot hbo-studenten en zij-instromers. En hebben we alle losse modules die we in de loop der jaren ontwikkelden ondergebracht in de Burgy Vakschool. Elk jaar organiseren we een Techniekdag waarop we de deuren van Burgy sluiten en ons volledig onderdompelen in ons vak. Tijdens zo'n dag bespraken we met het team wat ons het leukste restauratiebedrijf van Nederland maakt. Daar kwamen drie kernwaarden uit: trots en passie voor ons vak, samenwerken met plezier en, heel belangrijk, leren. Wij leren graag, van leerling tot leermeester en vinden het ook leuk om die kennis over te dragen."

Samen leren en groeien

"Leren bij Burgy begint al op de basisschool. We laten kinderen zien hoe restauratie werkt en waarom vakmanschap zo belangrijk is. Daarna bouwen we verder: vmbo-, mbo- en hbo-studenten kunnen hier stagelopen of in een leer-werktraject hun talent ontwikkelen. Ook voor zij-instromers is er plek. Wij geloven in structuur, maar ook in gewoon beginnen. Want leren doe je voornamelijk in de praktijk. We hebben dan ook onze eigen lesruimte, zelf ingericht met veel licht en groen zodat het een fijne plek is om te leren. Weer vanuit de gedachte: leren doe je bij Burgy in eigen huis. Onze ervaren vaklieden geven les en begeleiden de nieuwe generatie. Daarnaast halen we uiteraard ook expertise van buiten, we weten tenslotte niet alles zelf. Maar we gieten er altijd een Burgysausje over: het moet herkenbaar en toepasbaar zijn voor onze mensen."

Een veilige en stimulerende leeromgeving

"Veiligheid is voor ons net zo belangrijk als vakmanschap. Iedereen binnen Burgy heeft een BHV- en EHBO-diploma omdat we willen dat je elkaar kunt helpen als er iets gebeurt. We doen deze cursussen samen, 's avonds na het werk, en eten dan samen. Dat versterkt niet alleen onze vaardigheden, maar ook de onderlinge band. Zo maken we leren niet alleen nuttig, maar ook gezellig. Bij Burgy geldt: iedereen is een leermeester. Vanaf je 25e krijg je hier een leermeesteropleiding. Want kennisoverdracht is niet iets wat je erbij doet, het is wie we zijn." 

Inspireren door te doen

Burgy bewijst met recht dat een leercultuur iets is dat je actief vormgeeft. Door te investeren in opleiden, samenwerking en een veilige leeromgeving. En dat enthousiasme werkt aanstekelijk. “Geloof het of niet, maar klanten vinden het jammer als we klaar zijn", sluit Vincent af. “Wie eenmaal bij Burgy leert, wil niet meer anders."

Roadshow

De Roadshow is een initiatief van het ministerie van SZW, SER, LLO Katalysator en Katapult, partijen die allen 'leercultuur' hoog op de agenda hebben en graag goede voorbeelden een podium bieden. Daarom geven ze je in deze roadshow samen de kans om achter de schermen te kijken bij zes ondernemers die met succes een leercultuur integreerden. Om zo hun aanpak te ontdekken en je te laten inspireren leer je hoe je zelf een omgeving kunt creëren waarin ontwikkeling centraal staat. Het volgende bezoek is op 12 maart bij Ruiter Machinefabriek in Sneek.

Interview door Angélique Klifford. Dit interview is eerder verschenen op de website ‘mijnleercultuur’ van Wij Zijn Katapult. 

Image
Roadshow Leercultuur Partners