Dit prachtige woonhuis in de historische binnenstad van Leiden, een rijksmonument, is weer in originele staat teruggebracht door voorman Johan samen met timmerman Carlo en leerling timmerman Bram. Aan het pand uit 1650 was in de loop der tijden nogal wat ‘geklust’ ten koste van historische detailleringen.
De voordeur, een niet monumentaal en niet bij het pand passend exemplaar, is vervangen door een nieuwe, die is ontworpen op basis van oude foto’s. Er was veel houtrot in het geveltimmerwerk. De boeidelen en lijsten zijn vervangen. Van alle kozijnen zijn de onderdorpels en de neuzen vernieuwd en de stijlen zijn aangeheeld.
Johan, Carlo en Bram maakten van de oude ramen, die vervangen moesten worden, mallen en tekeningen, naar de originele staat, dus met roedes. In onze timmerfabriek zijn de ramen precies zo ‘uit de haak’ gemaakt als de oude ramen. De nieuwe schuif- en stolpstelramen zijn ter verduurzaming van het pand voorzien van Ruysdaelglas. Omdat de toegepaste houtsoort en het isolatieglas zwaarder zijn dan het oude glas, is het schuifmechaniek aangepast. Dat wil zeggen dat de raamtouwen zijn vernieuwd en de gewichten vervangen zijn door zwaardere exemplaren, ook historische overigens. Het binnenlijstwerk is opnieuw ontworpen in een stijl passend bij het historische karakter van het huis.
De gestucte gevel en de binnenwanden waren afgewerkt met een dampdicht verfsysteem, wat leidde tot afbladdering van de verf binnenshuis. Dit is zowel buiten als binnen vervangen door een dampopen systeem. Hier en daar is het stucwerk binnen gerepareerd.
Het dak is geïsoleerd met Triso Laine, een dun, makkelijk te verwerken isolatiemateriaal. Voordeel van dit materiaal is dat het dakpakket nauwelijks dikker wordt en blijft passen binnen de historische maatvoering van de gevel en dakgoten. Tegelijk zijn de oude dakramen vervangen.
In het trappenhuis werd een flinke vochtdoorslag aangetroffen door optrekkend vocht vanuit de onderliggende kleigrond. De marmeren vloer is gedemonteerd en de grond is uitgegraven om een 10 centimeter dikke harde persing isolatie aan te brengen. Daarop is een betonnen vloertje gestort. Om de weg naar boven te onderbreken is in de muren een sleuf geslepen, zodat het vocht niet meer kan optrekken.
Tot slot is al het lood- en zinkwerk vernieuwd, evenals het balkon aan de achterzijde. Op basis van kleurhistorisch onderzoek door de gemeente zijn de kleuren voor het houtwerk gekozen.
Toegift: fraaie dronebeelden die laten zien hoe de woonhuizen als een legpuzzel rond elkaar gebouwd zijn.
Loodgieterswerk: Ben Schulte | Stucwerk: Monks | Schilderwerk: Ferdi Akdeniz
Meer weten? Lees hier verder: Particuliere historische woonhuizen.