Hoe zitten de raampartijen van de Bijenkorf precies in elkaar?
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Bijenkorf Den Haag
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Burgy Bouwbedrijf restaureert van 2021 t/m 2027 in vier fases de prachtige gevels van de Bijenkorf in Den Haag, in 1924-1926 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van Piet Kramer. Het gebouw is rijk gedecoreerd met kunstwerken van wel 20 kunstenaars! De nadruk ligt op de glas-in-loodramen en de stalen kozijnen die aan de buitenzijde met messing bekleed zijn. We lopen ook al het metselwerk, natuursteen en de handgemaakte, gedecoreerde tegels na.

In de gevel zijn bijzondere materialen verwerkt. Dat maakt deze restauratie technisch complex werk,  waarin we onze nieuwsgierigheid helemaal kwijt kunnen: hoe zit zo’n kozijn in elkaar en hoe restaureer je dat? Tijdens een pilot hebben we dit allemaal goed uitgezocht en met deze kennis zijn we nu aan het werk aan de eerste fase van de restauratie aan de kant van de Waagstraat. Vanaf de binnenzijde worden de stalen kozijnen uit elkaar geschroefd, zodat het glas-in-lood uitgenomen kan worden. De glas-in-lood panelen worden in het glasatelier van Glasatelier Oud Rijswijk opnieuw verlood.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Bijenkorf Den Haag

 

De messing bekleding aan de buitenzijde bestaat uit 40.000 onderdelen. De vaklieden van Ridder Leidekkers en Koperslagers demonteren en nummeren de onderdelen stuk voor stuk, maken ze schoon, repareren waar nodig en plaatsen ze weer terug. Uiteraard blijft de Bijenkorf tijdens de werkzaamheden open voor het winkelend publiek en doen we er alles aan om de werkzaamheden aan het oog en oor van de bezoekers te onttrekken.

Vóór 1 oktober moet de klus geklaard zijn, want dan is het tijd om de kerstverlichting aan te brengen.

In samenwerking met Bureau Polderman, Glasatelier Oud Rijswijk, Ridder Leidekkers en Koperslagers.

De foto’s zijn van de pilotfase (fotograaf: Arjen Veldt).

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Bijenkorf Den Haag