Pim over Burgy-DNA, optimalisatie en woongebouw Willemspark
Burgy Bouwbedrijf Medewerkers Pim Directie
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Interview Directie
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Na een krappe maand voelt het voor Pim alsof hij al 10 jaar bij Burgy Bouwbedrijf werkt. Dat is bedoeld als een compliment. Hij voelt zich na korte tijd goed thuis en opgenomen in het team. Tijd om de eerste indrukken te horen.

Pim, hoe geef je invulling aan je nieuwe baan als directielid bij Burgy Bouwbedrijf?

Ik wil het bedrijf heel goed leren kennen en daarvoor wil ik met alle 100 medewerkers persoonlijk kennismaken. Daarvoor bezoek ik veel projecten en schuif aan in de schaftkeet. Soms zitten we dan met een man of 5 rond de tafel . Ik stel mezelf voor, vertel iets over mijn drijfveren en thuis. Al snel gaat het gesprek dan over op de drive van de medewerkers, waarom zij graag bij Burgy werken. Ik hoor daar mooie dingen terug als ‘bij Burgy voelt iedereen zich gelijk, of je nu timmerman bent of directeur’ , ‘je voelt dat je belangrijk bent voor het bedrijf’. ‘als je ergens mee zit, wordt je altijd geholpen’, ‘je krijgt veel vrijheid en ruimte om in je werk te doen wat je belangrijk vindt’ en, last but not least ‘Burgy heeft mooie werken’.

Dat klinkt heel rooskleuring. Zijn er geen minpunten genoemd?

Burgy is nu actief in de hele Randstad en de medewerkers vertellen liever niet verder naar de werken willen rijden dan ze nu doen.

Burgy wil zich als bedrijf verder ontwikkelen. Waar zitten de mogelijkheden?

Burgy is de afgelopen jaren flink gegroeid in omvang, aantal projecten en aantal medewerkers. Er is een grote betrokkenheid, iedereen weet precies of het goed loopt op zijn project. Die organische manier van werken kan meer systematiek, structuur gebruiken, zónder dat je de creativiteit dood drukt en je wilt niet dat zo’n aanpassing meer werk gaat opleveren. De medewerkers zijn enorm gedreven, ze zijn bezig in het belang van Burgy. Ze helpen elkaar altijd. Ik leer veel over het Burgy-DNA, wat dat is en hoe je ziet of iemand dat heeft.

Jouw komst geeft Burgy ruimte om bezig te zijn met nieuwe ideeën en verdere ontwikkeling van het bedrijf. Welke bijdrage wil jij leveren?

Burgy heeft een omvang bereikt die dwingt tot door-ontwikkelen. Burgy beheerst het restauratievak tot in de puntjes, weet jonge mensen aan te trekken en leidt hen op tot fantastische vaklieden. Het is mijn persoonlijke drive om in kleine stapjes het dagelijks werk te optimaliseren. Daarbij kan ik in de praktijk brengen wat ik leer bij de opleiding Master of Business Learning, die ik nu volg bij ARPA LEA(r)N Institute. Als je je werk iedere dag 0,1 % beter doet dan de dag ervoor, tel maar uit hoeveel vooruitgang je dan kunt boeken. Vergelijk het met topsport. Een Olympische schaatser kan op een goed moment niet meer harder gaan schaatsen. Het gaat dan om andere dingen, details die het verschil maken dat iemand wint. Bij Burgy wil ik kijken naar de faalkosten. In de bouw is dit vaak een enorme kostenpost maar bij Burgy is dit al goed geminimaliseerd. Ik wil kijken of we met die kleine stapjes daar nog een slag in kunnen maken.
Verder ben ik natuurlijk ook dagelijks druk met het verwerven van weer nieuwe mooie projecten en dat zijn er gelukkig momenteel best veel.

Bij Burgy blijven de directieleden actief betrokken bij de projecten. Heb jij inmiddels een project onder je hoede?

De projecten zijn het leukste wat er is! Ik mag meedraaien bij de restauratie van het Trappenhuis en de toren van het woongebouw Willemspark aan de Zeestraat in Den Haag, een pand uit 1929-1931 in zakelijk-expressionistische stijl ontworpen door architect A.H. Wegerif. Dit rijksmonument is een van de eerste gebouwen met een gewapend betonskelet, dat is bekleed met metselwerk en die gebouwen vertonen nogal eens wat problemen in de detaillering. In dit voormalig woonhotel, dat tijdens de Tweede wereldoorlog door de Duitsers bezet was en in 1959 werd verbouwd tot kantoor voor het Ministerie van Sociale Zaken zitten nu short-stay appartementen voor expats. Het restaureren van het centrale trappenhuis moet dus met de nodige zorg voor de bewoners gebeuren. Overigens, een eindje verderop in de straat ligt Museum Panorama Mesdag, dat ook door Burgy is gerestaureerd.