Vijf jaar is Kevin in dienst. Hij zocht een baan waarin hij ambachtelijk kon werken en vond die bij Burgy Bouwbedrijf. Kevin is super enthousiast en heel leergierig. Hij volgde verschillende opleidingen en leerde gigantisch veel over het brede restauratievak. Uit zijn eerdere functie bracht hij ook een andere denkwijze mee, die hij, waar het kan, goed benut. Top, Kevin! Van harte gefeliciteerd met je eerste jubileum bij Burgy!
Hoe ben je bij Burgy terecht gekomen?
Via mijn stiefvader kreeg ik de tip dat er een vacature was bij Burgy voor timmerman/voorman. Ik was al een tijdje toe aan wat anders want het werken in de renovatie aan voornamelijk bedrijfspanden en horecaverbouwingen had ik wel gezien. Stilletjes was ik op zoek naar werk waarin ik met mijn handen en met schaven en beitels kon werken, naar het ambacht. Ik heb de site van Burgy bekeken en zag meteen dat ik hier zou vinden wat ik zocht. Dus een sollicitatie verstuurd en op gesprek geweest. Dat is dus goed gegaan, want ik kon in dienst treden.
Uit mijn eerdere werk heb ik het seriematig denken overgehouden en bij het laatste project waar ik heb gewerkt was dat goed toepasbaar. Voor het Stedelijk Museum in Schiedam hebben we namelijk 42 stijlkozijnen gemaakt en 100 balken verzwaard. Bij de stijlkozijnen konden we 80% in één keer inmeten en maken. Bij de balken ging het erom een goed ‘treintje’ (proces) uit te vinden en dat dan seriematig uitvoeren. Zo konden we door een slim plan een gigantische productie halen van wel 7 à 8 balken per dag. We hadden ook een topteam met Arley, Gilles, Zenek, Ken, Angus en Gijs. Dat gaf veel voldoening.
Wat maakt restauratie zo leuk?
Je komt bij opdrachtgevers die veel binding met hun monument hebben en heel gedreven zijn om het in stand te houden. Ze zijn bereid daar veel voor over te hebben. Een monument vertelt een verhaal met veel verschillende aspecten. Je ziet welke verbouwingen er in het verleden zijn uitgevoerd. Monumenten zijn met veel passie en gevoel gemaakt, je staat oog in oog met het vakmanschap van je voorgangers. Dingen lijken makkelijk in elkaar te zitten, maar als je goed gaat kijken, blijkt er veel tijd te zijn gestopt in het maken. Dat is in de nieuwbouw helemaal weg, de nieuwbouw is emotieloos geworden. Mijn favoriete projecten zijn de Zijlpoort waar we sedumdaken hebben aangebracht, de restauratie van het Nassauplein in Den Haag en het Stedelijk Museum Schiedam, waar ik iets meer dan een jaar gewerkt heb aan o.a. een verbetering van het binnenklimaat.
Wat heb je geleerd?
Dat is een hele waslijst! Ik heb de afgelopen jaren de opleiding Specialist Restauratie Timmeren gedaan en enkele onderdelen van de KOB-opleiding. Restauratie is een breed vak. Wat ik heb geleerd, loopt uiteen van bouwproces tot een team aansturen tot een planning opzetten, van bouwstijlen tot verbindingen tot uitvoeringsrichtlijnen en houtsoorten inclusief hun verwerkingsmethodes. Al die kennis komt bij elkaar in jouw handen. Je leert het vak ook door ervaring en door de samenwerking met collega’s en onderaannemers als loodgieters en schilders. Het gaat erom samen een eindproduct te realiseren. Dan moet je ook rekening (leren) houden met elkaar. Bij het Stedelijk Museum Schiedam heb ik veel geleerd over de uitvoerderskant, het vergaderen, het werk voorbereiden voor de timmerlieden, de 6-wekenplanning en het bouwproces. Ook het zoeken naar de balans in het neerzetten van de hoogst mogelijke kwaliteit binnen het budget was leerzaam.
Waar wil je naartoe?
Ik wil me graag verder ontwikkelen om uitvoerder te worden. Daarom volg ik de KOB-opleiding. Daar heb ik nu even pauze van want het afgelopen jaar hebben we een kindje gekregen, ons huis verbouwd en had ik twee keer corona. Daarnaast hoop ik de komende jaren grote projecten te doen, waarbij ik de hamer meer links laat liggen en me ga richten op de organisatie van de restauratie. Bij het Stedelijk Museum Schiedam liepen er gemiddeld 40 man op de bouwplaats. Dat vraagt de nodige organisatie. Nu ben ik aan het werk bij de Paradijskerk in Rotterdam met een klein team van 3 timmerlieden, 2 schilders en 2 loodgieters, waar we het dak restaureren. Dan ben ik zelf ook weer aan het timmeren. Dat vind ik ook belangrijk want door zelf te timmeren, ervaar je de dingen die de vakman op de steiger tegen komt en leer je je beter verplaatsen in de ander.
Mooie ambitie, Kevin! Van harte gefeliciteerd en op naar het volgende jubileum.
Meer lezen over Kevins favoriete projecten
Stedelijk Museum Schiedam
- Vloeren en klimaat Stedelijk Museum Schiedam sterk verbeterd
- Vliegende start bij Stedelijk Museum Schiedam
Zijlpoort, Leiden
Nassauplein, Den Haag