“Mooi om te zien hoe studenten hier groeien”
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Werkbezoek minister OCW  en SBB 11 november 2019
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Op maandag 11 november bracht minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven een bezoek aan Burgy Bouwbedrijf. Zij bezocht het kantoor in Leiden en een bouwplaats in Den Haag waar mbo-studenten en praktijkopleiders haar lieten zien hoe het leren in de praktijk bij Burgy vorm krijgt. Burgy Bouwbedrijf is een door SBB erkend leerbedrijf en werd eerder uitgeroepen tot beste leerbedrijf van Nederland.

De minister was onder de indruk van de aandacht en de waarde die het bedrijf geeft aan het opleiden van een nieuwe generatie vakmannen en –vrouwen: “Zowel de jonge studenten als zij-instromers spraken met veel passie over de manier waarop zij bij Burgy op unieke locaties hun vak kunnen leren in de praktijk. Het is mooi om te zien hoe studenten hier groeien.” 

Ook directievoorzitter van SBB Hannie Vlug is vol lof over wat zij zag en hoorde: “Het feit dat Burgy Bouwbedrijf ook in mindere economische tijden is blijven opleiden is inspirerend. Het sluit aan bij het gesprek dat we daarover nu ook al in SBB-verband voeren met beroepsonderwijs en bedrijfsleven.”

Bijna een kwart van de 110 medewerkers van Burgy Bouwbedrijf is mbo-student. Deze studenten volgen een bbl-opleiding, ofwel een leerbaan, waarbij ze vier dagen in de week werken en gemiddeld één dag in de week naar school gaan. Ze worden dagelijks begeleid door een van de 16 praktijkopleiders, met op de achtergrond een  leerlingcoördinator. Burgy coacht de studenten niet alleen in hun technische prestaties, maar ook bij hun sociale ontwikkeling.

Ook voor medewerkers in vaste dienst is Burgy heel bewust bezig met ontwikkeling. Directeur Kasper Burgy: “Bij Burgy blijven alle medewerkers, van jong tot oud, leren. Dat is niet alleen goed voor de kennis in het bedrijf, maar ook voor het vakmanschap van de medewerkers zelf. Bij Burgy Bouwbedrijf vinden we deze filosofie heel normaal.”

Het werkbezoek werd op uitnodiging van en in samenwerking met de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) georganiseerd. SBB erkent,  begeleidt en bevordert in opdracht van het ministerie van OCW de kwaliteit van de ruim 250.000 leerbedrijven waar mbo-studenten terechtkunnen voor hun stage of leerbaan. SBB beheert daarnaast het Meld- en expertisepunt Specialistisch Vakmanschap waar onderwijs en bedrijfsleven aan de bel kunnen trekken als een kleine unieke opleiding of beroepsgroep dreigt te verdwijnen. In 2013 meldde de restauratiebranche zich bij dit meldpunt om het voortbestaan van het restauratieonderwijs veilig te stellen. 

Foto's: Marieke Duisters

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Werkbezoek minister OCW  en SBB 11 november 2019