Bij de renovatie van het Binnenhof ligt de lat hoog om de impact van het project op de omgeving zo laag mogelijk te maken. Sinds 1 oktober 2023 is de bouwplaats zo goed als emissieloos. Voorman Henry stelde in samenwerking met de collega’s, onderaannemers en zzp’ers een flexibel mobiliteitsplan op voor het woon-werkverkeer van de vaklieden en het vervoer van materieel en materiaal. In de loop van het project wordt het plan waar nodig aangevuld en aangepast. Henry (l) en Peter (r) fietsen iedere dag samen naar de bouwplaats, een uur heen en een uur terug, in weer en wind. Wat betekent dit voor hen?
Hoe heb je het opstellen van het mobiliteitsplan aangepakt?
Henry “Na de bouwvakantie van 2023 hebben we met het hele team nagedacht hoe we konden zorgen dat we met onze mobiliteit geen stikstof zouden uitstoten. Daarbij gaat het niet alleen om het vervoer van onze eigen collega’s van en naar de bouwplaats, maar ook van onze zzp’ers en onderaannemers, materieel en materiaal. Het is maatwerk. Met een dieselbus naar de bouwplaats rijden is geen optie. Dat scheelt ook weer in de druk op de beperkte parkeerruimte in het centrum van Den Haag. We hebben ingezet op het denken in mogelijkheden, niet in belemmeringen. Vanuit de bereidheid om de impact te reduceren zijn we gaan kijken hoe we dat in de praktijk konden gaan uitvoeren. We zijn er positief mee aan de slag gegaan, op vrijwillige basis. Dan blijkt het goed te regelen.”
Hoe krijg je iedereen mee?
Henry “We hebben echt met zijn allen een plan uitgedacht. Met iedereen zijn gesprekken gevoerd om de vervoersopties te bespreken, ook met onze zzp’ers en onderaannemers. Dat gaf de ruimte om mee te denken over oplossingen. Om te weten hoe het werkt heb ik zelf uitgeprobeerd hoe het was om met het openbaar vervoer naar het Binnenhof te reizen en ik ben een tijd met de auto naar de hub gereden om van daaruit de elektrische taxi te nemen. Nu fiets ik alweer meer dan een jaar naar het Binnenhof vanuit mijn woonplaats vlakbij Leiden, samen met Peter die ook in de buurt van Leiden woont, op een elektrische fiets, dat wel. Verder woont bijna het gehele Burgy-team in Den Haag. Zij komen allemaal met de fiets. Wat natuurlijk enorm helpt, is dat we sinds eind 2023 een kantoor hebben tegenover het Binnenhof.”
Hoe bevalt het om iedere dag naar het Binnenhof te fietsen?
Peter “Ik werk nu ruim drie jaar op het Binnenhof. Een tijdje kwam ik met de motor naar de bouwplaats en daarna een tijdje met de auto naar de hub en vanaf de hub met de elektrisch taxi verder. In november 2023 ben ik begonnen met fietsen. Dat bevalt me heel goed. Ik vind fietsen leuk en het is gezellig met zijn tweeën. We praten heel wat af. Ik heb nog geen lekke band gehad (even afkloppen). Henry wel, vier keer achter elkaar, maar dat bleek een fout in de binnenband te zijn. Ik heb mijn ketting al twee keer laten vervangen. Ik heb uitgerekend dat ik zo’n 7500 kilometer per jaar fiets. Het elektrisch fietsen is niet heel vermoeiend, het wende snel. Het is goed voor je conditie. De regen deert me niet, we hebben goede regenpakken gekregen. Het enige is dat het fietsen wel wat meer reistijd kost.”
Wat zijn de uitdagingen bij het emissieloos organiseren van het vervoer van materieel en materiaal?
Henry “Het vervoer van materieel en materiaal naar de bouwplaats vraagt om een extra goede voorbereiding. Toen we bijvoorbeeld het standbeeld van Willem II gingen verplaatsen, was het best lastig om een elektrische kraan en dieplader te regelen, maar het is gelukt. Inmiddels gaat dat steeds beter. Je merkt dat bedrijven inspelen op de vraag. Onze onderaannemers zijn veelal kleinere, specialistische bedrijven, die we koesteren. We denken met hen mee om oplossingen te zoeken voor hun vervoer maar ook voor de inzet van elektrisch gereedschap. De voorbereiding van de werkzaamheden vraagt om scherp plannen zodat je op precies het juiste moment materieel en materiaal op de bouwplaats hebt. Je kunt niet zomaar even iets gaan ophalen met je bus.”
Lees ook