Nieuwe vloerverwarming voor Luthers Kerk Den Haag
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Lutherse Kerk Den Haag Restauratie jaren 70 vorige eeuw
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

“We hebben de opdracht gekregen om de vloerverwarming uit de jaren ’70 in de kerkzaal van de Lutherse Kerk in Den Haag te renoveren”, vertel calculator Jorrit. Wat een goed nieuws in deze Corona-tijden.

In 1751 besloot de Lutherse gemeente een grotere kerk te bouwen op de plaats waar sinds 1615 een schuilkerk heeft gestaan. De stadhouderlijke architect Pieter de Swart, die onder meer het Paleis aan het Lange Voorhout (Huis Patras) en de Koninklijke Schouwburg (Huis Nassau Weilburg) ontwierp, schetste in 1757 de voorgevel van de Lutherse Kerk in Frans classicistische geest. Dit deed hij samen met de Amsterdamse architect Coenraet Hoeneker die ook het interieur ontwierp. In 1758 werd het werk aanbesteed en op 13 december 1761 wijdde men het kerkgebouw in.*

“In verband met de veroudering van het bestaande vloer verwarmingssysteem is ons gevraagd hiervoor in samenwerking met Bernard Schulte een nieuw vloerverwarmingssysteem te offreren. De huidige vloerverwarming is in de jaren 70 aangelegd ten tijde van een grote restauratie. De opbouw van de huidige vloer bestaat uit een laag folie met een laag ps-isolatie. Daarboven de betonvloer met de vloerverwarming erop. En als afwerking hardstenen vloertegels gezet in een kalkmortel. De ijzeren buizen van de vloerverwarming zijn gaan roesten en zetten hierdoor uit. Daardoor liggen er op veel plekken hardstenen tegels los” legt Jorrit uit, “Kortgezegd gaan we de gehele tegelvloer van de kerkzaal demonteren en het bestaande vloerverwarmingssysteem geheel verwijderen van de bestaande betonvloer. Op deze vloer gaan we dan weer een nieuw vloerverwarmingssysteem aanbrengen. En de hardstenen tegels weer hier bovenop in de kalkmortel zetten.”

*Bron: de website van de Lutherse Kerk, waar veel interessants te lezen is over de bouw van de kerk en allerlei leuke weetjes over o.a. de Lutherse symbolen zoals de zwaan in het exterieur en het interieur.

Op de foto de plaatsing van de vloer in de jaren ’70 en het exterieur in diezelfde tijd (foto RCE).

Lutherse kerk Den Haag historische foto beeldbank RCE