Het pakhuis uit 1861 kent een indrukwekkende scheefstand. De zijgevels buiken in en uit, de houten standvinken op de eerste verdieping staan scheef en in het metselwerk is scheurvorming te zien. Nu het pakhuis een nieuwe functie krijgt, is tegelijk met het aanpassen van de indeling, de constructie gestabiliseerd. Een prachtig project, uitgevoerd door Frans, Dennis, Erwin, Niels, Fred, Jan, Jan, Ringo, Marcel, Nicky (leerling van Marcel), Adriano, Pavel, Marius, Peter, Jan-Willem en Jelle.
PROJECTGEGEVENS
- Architect: Studio D11
- Bruto verbouwd oppervlak: 1100 m2
- Doorlooptijd: 1 jaar en 2 maanden
- Datum van uitvoering: maart 2023 tot en met mei 2024
Stalen constructie voor stabilisatie
Bij de entree in het midden van de zijgevel van het 35 meter lange pand is een inpandige stalen constructie gebouwd voor een hal en trappenhuis. Deze constructie vormt als het ware het anker van het monument, waaraan de horizontale stalen balken ter versterking van de vloeren zijn bevestigd. Waar de vloerdelen van de eerste en tweede verdieping door houtrot waren aangetast, zijn deze vervangen. Daaroverheen zijn OSB-platen gelegd, die ook weer helpen de stabiliteit te vergroten. In de cascofase zijn voor het plaatsen van een trap en een lift alvast de ravelingen gemaakt.
Indrukwekkende onderslagbalk
Op de begane grond loopt een onderslagbalk van de voor naar de achtergevel, ondersteund door sierlijke gietijzeren standvinken. De onderslagbalk overbrugt een afstand van 35 meter. De balk meet 30 x 40 centimeter en bestaat uit twee gedeelten van ieder 17,5 meter lang, in het midden verbonden door een haaklas.
Metsel-, voeg- en stucwerk
Door de instabiele constructie zijn in de gevels veel scheuren ontstaan. Deze zijn aangesmeerd met mortel en voorzien van meetapparatuur om veranderingen te monitoren. Ook was er schade aan het metselwerk door de roestende muurankers. Nadat de muurankers zijn behandeld tegen roest is het metselwerk weer ingeboet.
Van de achtergevel is het stucwerk verwijderd. De dakrand is opnieuw gemetseld. De schoorsteen is opnieuw gevoegd en voorzien van een nieuwe betonnen dekplaat. Voor het inboeten zijn historische bakstenen gebruikt, die zijn geleverd door Gebr. Tuls. Deze Rijnformaat bakstenen komen van een pand een paar kilometer verderop, mooi lokaal hergebruik van historisch materiaal! In de zijgevels is het metselwerk en voegwerk wat slecht was, hersteld. De plint op de zijgevel wordt opnieuw gestukt.
De voorgevel is ontdaan van schilderwerk en zijn voormalige glazen gevel op de begane grond. Deze is volledig hersteld in hetzelfde metselverband en uitstraling, mede geïnspireerd op eenzelfde pakhuis verderop in de straat. Uiteindelijk zal de voorgevel weer wit geschilderd worden. De scheuren in de natuurstenen dorpels onder de vensters zijn hersteld met mortel.
Timmerwerk: balkkoppen, kozijnen, gootklossen, lijstwerk
Het pand heeft te lijden gehad onder vochtschade en houtrot. In totaal zijn 129 balkkoppen hersteld. Een aantal balken is in hun geheel vervangen. Er was nog één historisch raam aanwezig. Dit was het voorbeeld om alle kozijnen voor het pand te maken, in totaal 72 stuks in zeven verschillende maatvoeringen.
Het dakbeschot is van de onderste gording van het dak tot de muurplaat geheel vervangen en bij de achtergevel zelfs tot de nok. Op het dakbeschot zijn ter isolatie pir-platen gelegd. De goten zijn opnieuw getimmerd voor een goede aansluiting op het dikkere dakpakket.
De gevel kreeg nieuw lijstwerk dat is gemaakt op de CNC-machine in onze timmerfabriek, evenals nieuwe goten en 64 nieuwe gootklossen.
Voor de ingangen aan de voor-, zij- en achtergevel zijn in de timmerfabriek nieuwe kozijnen met bovenlichten gemaakt.
Verduurzaming
Het pand wordt verduurzaamd. In fase 1 van het cascoherstel zijn nieuwe kozijnen geplaatst met isolatieglas. In fase 2, de afbouwfase, worden voorzetwanden geplaatst om de gevels te isoleren.
Aanpassingen voor de nieuwe functie
In de fase van het cascoherstel zijn al allerlei voorzieningen getroffen voor de toekomstige functie van het pand. In de zijgevels op de eerste en tweede verdieping zijn twee vensters uitgezaagd tot deuren voor de noodzakelijke vluchtroutes. Op de eerste verdieping was er een bestaande deursparing die toegang geeft tot het dak van de naastgelegen, één verdieping hoge aanbouw. De vloer in de laagbouw naast het pakhuis krijgt een gevlinderde betonnen vloer. In het dak worden solatubes geplaatst voor daglichttoetreding. In de laagbouw wordt tegen de gevel met het buurpand een voorzetwand geplaatst tegen geluidsoverdracht.
Partners
- Schilderwerk: Van Kesteren Schilders
- Stucwerk: Monks Stukadoors
- Sloopwerk: Molenaar Service
- Staal: Smederij Meerkerk
- Lood- en zinkwerk: P.H. Frauenfelder
Lees ook:
Reconstructie voorgevel mooie leerschool voor leerling metselaar Jan
Ben je enthousiast geworden?
Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.