Slimme achterzetramen
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Slimme achterzetramen
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Hoe verduurzaam je een historische gevel met enkel glas in de vensters, waar niets aan veranderd mag worden? Een van de opties is om achterzetramen te plaatsen. Niet zomaar achterzetramen, maar passend ontworpen bij de stijl en detaillering van het monument en technisch goed doordacht zodat er geen condensvorming kan optreden tussen het historische raam en het achterzetraam. Ook de natuurlijke ventilatie van de historische gevel blijft in tact.

Scala Architecten ontwierp zes achterzetramen voor een gemeentelijk monument in Den Haag van een fors formaat (3 x 1,60 meter en 2,5 x 1,60 meter). De vaklieden van Burgy leverden input om de achterzetramen bouwfysisch helemaal kloppend te maken. Aan de buitenzijde van het monument veranderde niets, terwijl de bewoners nu behaaglijk bij het raam kunnen zitten. Chris, Mike en Dennis plaatsten de achterzetramen. 

Het verduurzamen van ramen, bijvoorbeeld door dubbel glas te plaatsen, is vergunningplichtig. De gemeente kan zo’n ingreep tegenhouden als de ingreep te veel ingrijpt in de historische gevel. Historische kozijnen zouden verloren kunnen gaan omdat in de smalle sponningen geen dubbel glas past.  Dan zijn goed ontworpen en geplaatste achterzetramen een goed alternatief.

PS Per project bekijken we welke Corona-maatregelen noodzakelijk zijn en welke maatregelen waar nodig moeten worden gevolgd. Op de steigers in de open lucht waar je makkelijk 1,5 meter afstand kunt houden, werkt het anders dan bijvoorbeeld in een woonkamer bij particulieren thuis. In de laatste situatie dragen onze vaklieden altijd een mondkapje.