Solliciteren met Sharon!
Burgy Bouwbedrijf Restauratie JINC sollicitatietraining
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Begin november kregen de leerlingen van de internationale schakelklas van het Da Vinci College ISK in Leiden de kans om hun sollicitatieskills te perfectioneren. Onze manager Personeelszaken Sharon kreeg voorafgaand aan de training een stapeltje sollicitatiebrieven en oefende samen met Marjolein, (Afdelingsmanager Klantondersteuning bij Zorg en Zekerheid) met de leerlingen het sollicitatiegesprek. Hoe maak je een goede eerste indruk? Wat voor vragen kun je verwachten? Welke vragen kun je zelf stellen? Handig om te weten en best spannend, ook voor Sharon en Marjolein!

Sollicitatietraining is een van de ervaringen die JINC in Leiden aanbiedt aan leerlingen om hen op weg te helpen naar werk. De leerlingen konden kiezen of ze solliciteerden op de functie van kassamedewerker of vakkenvuller bij een supermarkt. Ze stelden hun cv op en schreven een motivatiebrief. En dan het sollicitatiegesprek!

Letten op houding, motivatie en spreken

De leerlingen van het Da Vinci College ISK hebben een extra uitdaging bij het solliciteren, want Nederlands is voor hen hun tweede taal. Des te knapper hoe ze het er vanaf hebben gebracht. “Het was echt leuk! De leerlingen waren erg gemotiveerd. Een van hen had zelfs speciaal een pak aangedaan. We hadden 7 leerlingen in onze groep en we hebben het zo getimed dat ze allemaal aan de beurt konden komen. De andere leerlingen observeerden het gesprek dan. Ieder lette op een ander aspect, bijvoorbeeld houding, motivatie, het spreken, et cetera. Het was ook mooi om te zien hoe ze elkaar feedback gaven. Heel eerlijk, maar ook recht voor zijn raap”, vertelt een enthousiaste Sharon.

Goede vragen

Ze vervolgt: “De leerlingen weten nu hoe een gesprek is opgebouwd, van kennismaken en voorstellen tot de te verwachten vragen over motivatie en waarom je denkt een baan aan te kunnen tot het afronden. Daarnaast hebben we aandacht besteed aan de vragen die de leerlingen zelf kunnen stellen. Een van de leerlingen vroeg bijvoorbeeld ‘wat vindt u het voordeel van het werken bij deze supermarkt?’ Een slimme vraag! Anderen begonnen over parttime werken en het salaris. Dat laatste is niet zo handig, maar parttime werken kun je best ter sprake brengen als je de baan wilt combineren met het volgen van een opleiding. Iemand anders gaf als motivatie voor de functie van kassamedewerker dat je daarbij kunt zitten. Zonder uitleg komt dat misschien niet goed over, maar bij navraag bleek die persoon rugklachten te hebben. We hebben tips gegeven hoe je zoiets ter sprake kunt brengen. Er is veel aan de orde gekomen. Ik heb er vertrouwen in dat deze jongeren nu beter voorbereid op pad gaan en nuttige skills hebben opgedaan.”

Trainers uit het bedrijfsleven

De sollicitatietraining wordt gegeven door vrijwilligers uit het bedrijfsleven. Dit kunnen bijvoorbeeld bestuurders, HR-adviseurs, directeuren of loopbaancoaches zijn. Iedereen die ervaring heeft met sollicitaties en graag kennis wil overdragen aan jongeren is in principe geschikt. JINC beschikt over een informatiepakket voor trainers en verzorgt ook een telefonische briefing. Daarnaast ontvangen de trainers ook voorafgaand aan de training de CV’s en brieven van de leerlingen. De sollicitatietraining duurt 2 x 75 minuten en vindt plaats op school. De training wordt gegeven door twee trainers aan een groep van ongeveer 10 leerlingen.

Voor meer informatie: JINC.

Werken aan gelijke kansen voor alle kinderen met JINC

We gunnen ieder kind kansen op een mooie loopbaan in een beroep dat bij hen past. Daarom is Burgy Bouwbedrijf een samenwerking gestart met JINC. Door bliksemstages in onze werkplaats, sollicitatietrainingen en deelname aan 'Baas van morgen' willen we een verschil te maken in het leven van kinderen, die opgroeien met minder voorbeelden om zich heen van een werkzaam leven.

Lees verder: Burgy is partner van JINC! Samen strijden tegen kansenongelijkheid.