Stagiair Wouter ontdekt dat de restauratie hem goed ligt
Burgy Bouwbedrijf Restauratie stagiair Wouter aan het woord
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

HBO-student Wouter liep een half jaar stage bij Burgy in de werkvoorbereiding bij de restauratie van het Poortgebouw in Rotterdam. Projectleider Menno begeleidde Wouter tijdens zijn stage. Wouter bleef als vakantiekracht nog een paar weken bij ons tot de bouwvak. We zijn erg blij met Wouter’s reactie op de vragen uit ons tevredenheidsonderzoek voor stagiaires. Een voorbeeld: “Het was erg fijn dat ik vrijheid kreeg om bepaalde werkzaamheden zelf uit te werken/op te lossen. Dit heeft mijn zelfvertrouwen gestimuleerd.” Lees verder wat Wouter nog meer vertelde.

Welke werkzaamheden heb je gedaan?

Tijdens mijn stage in de werkvoorbereiding heb ik diverse werkzaamheden uitgevoerd. De belangrijkste werkzaamheden waren het inmeten van kozijnen, uittrekken van hoeveelheden en details uitwerken. Verder hielp ik de uitvoerder met werkzaamheden. Hierbij kan je denken aan het uitvoeren van werkplekinspecties en het geven van toolboxmeetingen. Op vrijdag hielp ik vooral in de praktijk, bij het plaatsen van voorzetkozijnen en het achterhout.

Wat vond je interessant om te doen?

Tijdens de stage bij Het Zuider waren de werkzaamheden heel breed. Zo werkte ik details uit, was ik aanwezig bij werkoverleggen en bepaalde ik afmetingen in het werk. Het interessantste van alle werkzaamheden vond ik het tekenen van details. Door het uitwerken van details ontwikkel je je bouwkundig inzicht en kennis van materialen.

Wat vond je vervelend om te doen?

In principe waren er geen werkzaamheden die ik vervelend vond om te doen. Wel heb ik gemerkt dat het controleren van je werk erg belangrijk is. Zo leer je jezelf nauwkeurig werken en voorkom je slordigheidsfouten. De uitspraak; ‘zeker weten is goed, maar controleren in beter’, is hier erg toepasselijk.

Voldeed het praktijkgedeelte aan je verwachtingen?

De werkzaamheden in de werkvoorbereiding waren breder dan verwacht. Vergeleken met nieuwbouw projecten zijn de werkzaamheden aan een bestaand pand uitdagender. Er wordt veel in het werk gemaakt en bepaald, omdat de werkelijkheid toch vaak anders is dat op tekening uitgewerkt is. De stage voldeed over het algemeen aan mijn verwachtingen, maar was op bepaalde onderdelen nog uitgebreider.

Wat vond je van de opvang en begeleiding tijdens je stage?

Het team op de bouwplaats, van projectleider tot timmerman hiep mij enorm met de werkzaamheden en inhoud van de stagerapporten. Het enthousiasme over de werkzaamheden is erg groot en vragen werden breed beantwoord. Het was erg fijn dat ik vrijheid kreeg om bepaalde werkzaamheden zelf uit te werken/ op te lossen. Dit heeft mijn zelfvertrouwen gestimuleerd.

Wat vond je van de sfeer bij Burgy?      

De sfeer op de bouwplaats was erg goed. De werknemers van Burgy zijn erg enthousiast over de werkzaamheden en de kennis is enorm. Het ‘erbij’ horen, zelfs als stagiair, is erg fijn. Cadeaus als en oranje- shirt vlak voor het EK voetbal en het biertje op de vrijdagmiddag maken het een sfeervol bedrijf.  

Heb je tijdens je stage meer kennis van bepaalde zaken opgedaan? Zo ja, welke?

Door het bijwonen van werkoverleggen en vergaderingen heb ik veel geleerd over de communicatie in de bouw. Communicatie is één van de belangrijkste elementen in een organisatie. Zo ook op de bouwplaats. Tijdens werkoverleggen heb ik veel vaktermen geleerd en werd mij bekend welke werkzaamheden op korte termijn belangrijker zijn dan andere.

De stageperiode bij Bouwbedrijf Burgy heb ik als leerzaam en gezellig ervaren. Ook is mij bevestigd dat restauratiewerkzaamheden mij goed liggen, dat vindt ik heel wat waard. De komende leerjaren zal ik mijn interesse in restauratie uitdiepen en hoop ik mijn afstudeerrichting te bepalen. Wie weet zien jullie mij dan weer terug.

Interesse in een stage bij Burgy Bouwbedrijf?

Kijk hier voor  meer informatie: Studenten HBO en WO.