“Het was weer een topdag!”, “Tot in de puntjes geregeld”, “Bedankt voor de leerzame en gezellige dag”, “Complimenten voor de organisatie”, zo ging het maar door op de Burgy-app na onze jaarlijkse Techniekdag. Dit jaar vond de opleidingsdag plaats op drie locaties in de binnenstad van Leiden en in onze timmerfabriek. Verdeeld in vijf groepen met ieder een eigen teamcaptain gingen onze medewerkers aan de slag met verschillende thema’s, die we dagelijks tegenkomen in ons werk. Burgy wil het beste bouwbedrijf van Nederland worden, maar in ieder geval het leukste.
Thema restauratiekwaliteit
Als erkend restauratiebouwbedrijf leggen we de lat hoog als het gaat om de kwaliteit van ons restauratiewerk. Om dat te bereiken werken we aan de hand van de uitvoeringsrichtlijnen van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg. Inmiddels bestaan er tientallen richtlijnen voor alle facetten en ambachten die je bij restauratie tegenkomt. In de dagelijkse praktijk hebben we veel te maken met werkzaamheden die beschreven worden in de URL 3001 “Historische Houtconstructies”, URL 4001 “Historisch Timmerwerk”, URL 4003 “Historisch Metselwerk” en URL 4006 “Historisch voegwerk”.
Thema communicatie
In de workshop Kracht van je boodschap kwamen allerlei verschillende voorbeelden voorbij die wij herkennen in ons dagelijkse werk. In de restauratie heb je te maken met heel veel verschillende partijen en bovenal met onze opdrachtgevers. Hoe ga je op een verstandige manier om met soms moeilijke situaties die nu eenmaal aan de orde zijn in intensieve processen als een restauratie? Altijd leuk om ervaringen uit te wisselen en situaties na te spelen.
Thema reparatie
In onze timmerfabriek hebben de medewerkers uitleg gekregen over de reparatie van houtrot en het gebruik van Repair Care daarbij. Voor de meeste van onze vakliedenbekend terrein. Voor onze collega’s op kantoor was het een leuke uitdaging.
Thema veiligheid
Veiligheid is altijd een belangrijk onderwerp, daarom tijdens de Techniek dag twee workshops over dit thema. Eentje over veiligheid in het algemeen en eentje specifiek over Veilige Steigers. Steigers behoren tot de basisuitrusting van de bouwplaats en moeten daarom veilig zijn. Veilig ontworpen en gebouwd, én rommelvrij cq netjes. Ieder monument is anders en dus is iedere keer de steiger ook anders. Aan welke eisen moet het ontwerp van de steiger voldoen? Welke stappen zet je om een goede steiger neer te laten zetten?
Gouden greep
Nieuw dit jaar was dat de Techniekdag op een viertal locaties plaats vond: de Hortus Botanicus, Koetshuis De Burcht, Scheltema Leiden en onze eigen timmerfabriek. Tussen de workshops door begeleidden rondleiders Jan en Jos de groepen via opmerkelijke monumenten van locatie naar locatie. De leukste, interessantste weetjes over de bouwhistorie van Leiden kwamen voorbij. “Heerlijk even een frisse neus halen”, aldus een van de reacties over de wandelingen tussen de workshops. Vanwege de coronamaatregelen konden we aan het eind van de dag niet allemaal op één locatie verzamelen om na te praten, maar… de techniek staat voor niets. Met digitale verbindingen konden we toch gezamenlijk afsluiten met de even kennisrijke als hilarische Kahootquiz, dit jaar gewonnen door Eric, op de voet gevolgd door Fred en Alex.
Dank!
We kijken terug op een geweldige dag. De workshops waren top! De organisatie was fantastisch! We bedanken graag alle betrokken partijen voor een bijzondere Techniekdag 2021:
- Hans Kraaij en zijn collega’s van Isero (workshop Repair Care)
- Joop Jansen (workshop URL)
- Koos van der Togt (workshop steigers)
- Lieke Routs en Marjan van der Endt (workshop communicatie)
- Kasper (workshop veiligheid)
- Jan Dröge en Jos van den Broek (rondleiders)
- Scheltema Leiden
- Koetshuis de Burcht
- Hortus Botanicus Leiden
- Alle Burgycollega’s!