TOP voor Talentprogramma smeedt hechte band tussen collega’s
Burgy Bouwbedrijf TOP voor talent programma smeedt hechte band
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Zestien van onze medewerkers beleefden met elkaar en met coaches Marijke van Hamersveld en Joost van Grieken een bijzonder jaar. Onlangs werd dit jaar afgesloten met een dag vol zeer persoonlijke, soms hilarische en altijd indrukwekkende presentaties over de ontwikkeling die zij doormaakten in het TOP voor Talentprogramma. Deelnemers Frans, Ramon en Amber, coach Marijke en directielid Jeroen blikken terug.

Over één ding zijn Frans, Ramon en Amber het roerend eens: de hele groep van projectleiders, calculators en werkvoorbereiders heeft elkaar door het programma, incompany en dus helemaal toegesneden op Burgy Bouwbedrijf, op een heel andere manier leren kennen. De onderlinge relaties zijn verdiept en de band met elkaar is hechter geworden. Daarnaast hebben alle deelnemers, te weten Dennis, Amber, Menno, Richard, Wessel, Durk, Jorrit, Vincent, Sebastian, Ramon, Frans, Benno, Eric, Marcel, Lucas en Steven, hun eigen ontwikkeling doorgemaakt aan de hand van persoonlijke doelstellingen.

Burgy Bouwbedrijf TOP voor talent programma smeedt hechte band

Speciale kernwaarden

In het programma met 8 trainingsdagen met de groep en 4 tot 5 individuele coachingsgesprekken zijn de kernwaarden van Burgy geïntegreerd. “Dat een bedrijf de persoonlijke ontwikkeling zo hoog in het vaandel heeft als Burgy, komen we niet vaak tegen”, vertelt Marijke van Hamerveld, oprichter en coach van TOP voor Talent, “ook de kernwaarde van de lange relaties is bijzonder en zo sterk dat er oprechte verbazing is als iemand besluit zijn baan op te zeggen. Bij Burgy is de sfeer heel laagdrempelig, iedereen wil beschikbaar zijn als bijvoorbeeld een collega met een vraag zit. Voor ons programma hebben mijn mede-coach Joost (van Grieken, red.) met de hele directie kunnen spreken. Daar maakten ze allemaal tijd voor vrij. Dat is een bijzondere kwaliteit.”

Burgy Bouwbedrijf TOP voor talent programma smeedt hechte band

Meteen het diepe in

“Op dag 1 gingen we meteen met de zestien deelnemers de diepte in”, vertelt Marijke, “iedereen kreeg een eigen flap om op te schrijven wat hij of zij wilde leren. Daaronder mochten de anderen positieve en negatieve feedback noteren. Bijvoorbeeld ‘ik vind je geduldig’ of ‘je praat vaak veel te lang’. Als anderen dat ook vonden zetten ze er een streepje achter. Zo werd de feedback geturfd. Dat is behoorlijk confronterend want sommigen kregen zes streepjes bij een negatief punt. Joost en ik hebben dit zorgvuldig begeleid, allereerst door de deelnemers te leren hoe je feedback geeft, niet via een jij-bak maar netjes met een ik-boodschap. De feedback konden de deelnemers vervolgens naast hun leerdoelen leggen. Iedereen kreeg óók te horen waar ze voor gewaardeerd worden. Ook dat kan een eyeopener zijn voor mensen.”

Burgy Bouwbedrijf TOP voor talent programma smeedt hechte band

Deze foto behoeft wellicht een kleine toelichting: coach Marijke en deelnemer Lucas blijken allebei te houden van buiten zwemmen in de winter, dus sprongen de twee samen in het koude water voor één van de individuele coachingsgesprekken. Een goed begin van de dag en het gesprek!

Ramon en de black box

Ramon vertelt over de terugkoppeling die hij van zijn collega’s kreeg: “Ik kreeg te horen dat ik enthousiast ben en makkelijk praat, ik sta dan ook graag in het middelpunt. In het dagelijkse werk blijken collega’s me soms als een black box te ervaren. Hiermee bedoelen ze dat ze niet weten wat ik doe en soms geen hoogte van mij krijgen. Er zit heel veel informatie in mij, dus mijn verbeterpunt is om meer informatie te delen. Dat ben ik ook gaan doen, bijvoorbeeld door meer informatie te delen over het project waar ik op dat moment mee bezig ben, ook al gaat het maar iets kleins. Maar ook door mijn kennis en ervaring meer te gaan delen, ik krijg hier veel energie van.”

Burgy Bouwbedrijf TOP voor talent programma smeedt hechte band

Frans over communiceren

Frans heeft veel gehad aan het DISC-profiel dat voorafgaand aan het programma is gemaakt “Je DISC-profiel geeft je inzicht in je competenties én aanbevelingen voor verbeterpunten. Het legt als het ware je karakter bloot. Je leert ook anderen beter te zien en in te schatten. Dat kun je gebruiken om beter te communiceren. Ik merkte dat ik vrij snel conclusies trek. De jongere generatie krijgt meer vanzelfsprekend mee dat je goed naar elkaar luistert en kijkt en je oordeel uitstelt. Restauratie is een vak waarin je heel veel communiceert met mensen. Je moet slecht nieuws kunnen brengen, wat emoties kan losmaken. Hoe vertel je dat zonder dat je daar gelijk ruzie over krijgt? Met een dosis zelfkennis en een open blik op je gesprekspartner kom je dan verder.”

Amber’s eyeopener

Amber kreeg tijdens de slotdag, net als alle andere deelnemers, een beeldje als herinnering aan het TOP voor Talentprogramma: “Mijn beeldje is een poppetje dat zijn hoed afneemt. Marijke -met wie ik mijn persoonlijke coachingsgesprekken heb gevoerd – geeft mij met dit beeld mee dat ik trots mag zijn op de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt. Het beeldje zegt ‘petje af voor je inzet en wat je bereikt hebt’. In mijn traject stonden twee thema’s centraal: dat ik mijn grenzen meer mag aangeven en dat ik meer zelfvertrouwen mag krijgen. Het beeldje gaat mij daaraan herinneren en is daarmee een hele mooie aanmoediging om voort te borduren op wat ik geleerd heb. Tijdens één van de cursusdagen gebeurde er iets bijzonders, een echte eyeopener. Ik zette vaak een vrolijk masker voor collega’s en deed alsof alles altijd leuk en goed gaat. Op een dag had ik daar geen energie meer voor en was ik helemaal mezelf. Daar kreeg ik zulke goede reacties op. Ik merkte ook dat mezelf zijn veel minder energie kost dan steeds een toneelstukje spelen. Al die energie kan ik nu in mijn werk steken.”

Burgy Bouwbedrijf TOP voor talent programma smeedt hechte band

Jeroen: “Wat een mooie groep mensen”

Jeroen is blij met de groei van de deelnemers door het Top voor Talent programma dat hij vanuit Burgy samen met Marijke en Joost heeft opgezet: “Aan het eind van de dag was ik positief aangeslagen. Alle deelnemers deden hun verhaal helemaal op hun eigen manier, heel persoonlijk en van heel grappig tot uiterst serieus. Daarmee kregen we een bijzonder inkijkje in wat er in het traject is gebeurd. Voor de start van het programma hoorden we wel weerstand van ‘doe ik mijn werk dan niet goed’ of ‘wat gaan we dan doen?’, maar nu hoor je geluiden als ‘nooit van tevoren gedacht dat het zoveel zou opleveren’. Wat me ook raakt is wat mensen allemaal meemaken in hun eigen leven. Dat is belangrijk om elkaar beter te begrijpen. Als je elkaar kunt lezen en elkaar begrijpt, wordt alles mooier en leuker. Het doel van de training was meer verbinding en dat is heel mooi gelukt. Wat hebben we een mooie groep mensen, wat wordt er hard gewerkt, op persoonlijk vlak en aan de projecten. Dit was een groot succes. Chapeau voor de inzet van deze zestien toppers.”

Burgy Bouwbedrijf TOP voor talent programma smeedt hechte band