Stormschade in Moordrecht
Burgy Bouwbedrijf Veilig bergen van afgebroken torenspits
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Een vliegende storm in de eerste week van januari deed de torenspits van de Dorpskerk van Moordrecht afbreken. Na restauratie van delen van deze rijksmonumentale kerk in 2015/2016 is Burgy Bouwbedrijf onlangs begonnen met het vervangen van het lood van de vieringtoren*. Zodoende werd Burgy’s projectleider Menno Frequin al snel gevraagd om hulp bij het afnemen van de torenspits.

*Dit is niet de kerktoren maar een kleinere toren op de kruising van het schip en het transept.

Menno vertelt over de bijzondere reddingsoperatie in de kerstvakantie: “Sinds de restauratie twee jaar gelden hebben we altijd goed contact gehouden en kleine werkzaamheden voor de kerk verricht. Op dit moment vervangen we het lood van de vieringtoren, net als twee jaar geleden, samen met lei- en looddekkersbedrijf De Ridder als onderaannemer. Zij appten als eersten met het nieuwsbericht dat de torenspits door de harde wind beschadigd was. Even later belde de kerk om te zeggen dat zij de Gemeente Zuidplas, eigenaar van de kerktoren, naar mij hadden doorverwezen."

Napoleon

"Zoals de meeste kerktorens in Nederland is de toren namelijk niet van de kerk, maar van de gemeente. Dit stamt nog uit de tijd van Napoleon, die bij zijn verovering op Nederland in 1798 zich alle kerktorens toe eigende om er stadswachten op te plaatsen om zo alles in de gaten te houden. De gemeente belden me al snel met de vraag of we hen uit de brand konden helpen. Na een uurtje rondbellen kon ik vertellen dat, ondanks de vakantieperiode, het was gelukt om mensen en materieel te regelen en dat we de volgende ochtend met een kraan van Nederhoff en vakmannen van De Ridder en Burgy aan de slag zouden gaan."

"Samen met De Ridder hebben Marco en Nic het kruis en de spits veilig kunnen verwijderen. Daarna hebben ze het dak van de kerktoren tijdelijk waterdicht gemaakt. Dat was namelijk beschadigd doordat de haan erover naar beneden was gestuiterd. Gelukkig was de wind gaan liggen en was de klus aan het begin van de middag geklaard, net voor dat de wind weer oplaaide. Had het net zo hard als de dag daarvoor gewaaid, dan was het ons, net als de brandweer de dag ervoor, niet gelukt om de spits veilig te bergen."

Oorzaak: boktor!

"Eenmaal met de kraan boven bij de spits werd zichtbaar dat de makelaar (de verticale hoofdbalk in de torenspits), waarop het kruis bevestigd zit, behoorlijk is aangetast door boktor. Deze kleine beestjes hebben het hout volledig opgegeten. Dat dit niet eerder is opgemerkt, komt doordat het hout bedekt is met zwaar 50ponds lood en dus niet te zien of goed te controleren is. Direct na de kerstvakantie zijn we begonnen het maken van een plan om de toren weer in ere te herstellen. We hopen deze mooie klus voor de Gemeente Zuidplas te mogen uitvoeren.”

Spannende berging in Moordrecht
Burgy Bouwbedrijf Berging torenspits Dorpskerk Moordrecht Stormschade
Burgy Bouwbedrijf Berging torenspits Dorpskerk Moordrecht Stormschade
Burgy Bouwbedrijf Berging torenspits Dorpskerk Moordrecht Stormschade Boktor
Burgy Bouwbedrijf Berging torenspits Dorpskerk Moordrecht Stormschade
Burgy Bouwbedrijf Berging torenspits Dorpskerk Moordrecht Stormschade