Vliegende start bij Stedelijk Museum Schiedam
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Stedelijk Museum Schiedam
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Voorman Kevin mocht onlangs de sleutels van het Stedelijk Museum Schiedam in ontvangst nemen van Peter Zwart namens de gemeente Schiedam. Het museum sluit de deuren voor een restauratie en aanpassing aan het binnenklimaat. Werkvoorbereider Mathijs ontwierp de bouwplaats, Kevin en leerling timmerman Job richtten de bouwplaats in en nemen beschermingsmaatregelen voor de vloeren, het monumentale orgel en de preekstoel. Inmiddels heeft de aftrap van de restauratiewerkzaamheden met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen (en dat zijn er nogal wat) plaatsgevonden.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Stedelijk Museum Schiedam

Het Stedelijk Museum is gevestigd in het voormalig Sint Jacobs Gasthuis. Sinds 1262 was op deze plek altijd een gasthuis gevestigd. Het huidige Neoclassicistische gebouw, een rijksmonument, stamt uit 1787 en werd gebouwd naar ontwerp van de Italiaanse architect Giovanni (Jan) Giudici, die ook onder andere Huis Nolet aan de Lange Haven ontwierp (ook in restauratie bij Burgy Bouwbedrijf). Het monument is symmetrisch van opzet. De kapel met indrukwekkende zuilen ligt aan een prachtig voorplein en wordt geflankeerd door twee woonhuizen. Links woonden de mannen en rechts de vrouwen. In 1934 verhuisden de bejaarden naar een comfortabeler onderkomen. Het gasthuis stond enkele jaren leeg, totdat in 1940 het Stedelijk Museum Schiedam er zijn intrek nam. In 2003 en 2013 vonden verbouwingen plaats waarbij respectievelijk het aantal museumzalen werd uitgebreid en de voormalig kapel zijn huidige interieur kreeg.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Stedelijk Museum Schiedam

Tekening W. Troost, z.d. (fotocollectie GA Schiedam)

Kevin ziet ernaar uit van start te gaan: “Dit is een mooi restauratieproject. De gemeente Schiedam heeft een aanbesteding uitgeschreven en de opdracht aan Burgy gegund. Vanaf het voorjaar is Burgy in het bouwteam betrokken bij de voorbereidingen, waarbij veel aandacht wordt besteed aan het engineeren van de luchtbehandeling. Het pand kampt met vochtproblemen. Er staat condens op de ramen, waardoor houtrot optreedt in de kozijnen. Daarnaast hangen de huidige luchtinstallaties in de museumzalen, waar constant een gebrom hoorbaar is.”

Werkvoorbereider Mathijs vult aan: “Aan de buitengevels gaan we groot onderhoud plegen. Naast het herstellen van de kozijnen pakken we het natuursteen en de goten aan. Het pand krijgt 4 nieuwe trappenhuizen, die aan de brandveiligheidseisen voldoen en 2 nieuwe liften zodat mindervaliden ook in de kelder en op zolder kunnen komen en om grote kunstwerken binnen het pand goed te kunnen verplaatsen. De rolstoelhelling op het voorplein wordt verplaatst, zodat mindervalide bezoekers in de toekomst ook via de voordeur het museum binnen kunnen komen.”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Stedelijk Museum Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam (voormalig Sint Jacobs Gasthuis) in 2015 (foto: Johan Bakker, Wikimedia Commons).

“We hebben een jaar om het monument te restaureren. Daarbij gaan we de ramen en kozijnen nalopen op houtrot en daar waar nodig herstellen”, gaat Kevin verder, “de vloeren van de museumzalen zijn, gemeten naar de huidige veiligheidseisen, te zwak bevonden. Om te voldoen aan de strengere normen worden alle balklagen verzwaard. Een mooie bijkomstigheid is dat we de nieuwe klimaatinstallaties tussen de balken, uit het zicht en oor, kunnen verwerken.”

Kevin en leerling timmerman Job zijn bezig met de bouwplaatsinrichting. “Corona heeft invloed op het bouwproces”, zegt Kevin, “we houden er rekening mee bij de inrichting van de bouwplaats en de kantine, de planning van de werkzaamheden en de schafttijden, alles om deze bouw Corona-vrij door te komen.”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Stedelijk Museum Schiedam

Op het voorplein is een zaagtent opgebouwd.

Werkvoorbereider Mathijs, die voor zijn afstuderen aan de Hogeschool Rotterdam de efficiëntie van bouwplaats onderzocht, heeft de bouwplaats ontworpen: “Uit mijn onderzoek heb ik vooral procesmatige aspecten meegenomen en gezorgd dat de beslismomenten helder zijn. Bijvoorbeeld wanneer je toetst met de gemeente, hoeveel mensen er in de verschillende fases van het bouwproces op de bouw aanwezig zullen zijn, hoe de looproutes zijn. Dat is nu, met de Corona-pandemie, extra belangrijk.”

Job is hard aan de slag gegaan met het afdekken van 1420 m2 vloeren en het veiligstellen van monumentale interieuronderdelen, waaronder een historische Hess-orgel uit 1773 en een preekstoel.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Stedelijk Museum Schiedam