
Timmerlieden Eelke en Wesley hebben bij Museum De Griffioen in Delft alle kozijnen van de voor-, zij- en achtergevel hersteld. Er bleek heel wat verborgen houtrot in de kozijnen te zitten. Bij de restauratie is zoveel mogelijk historisch materiaal behouden. Waar nodig zijn de stijlen aangeheeld met mooie lasverbindingen en nieuwe onderdorpels geplaatst. In de achtergevel zijn twee kozijnen in zijn geheel vervangen. De oorzaken van de houtrot zijn door verbetering van detailleringen verholpen. Prachtig timmerwerk!

Extra onderzoek
De omvang van de werkzaamheden was niet direct duidelijk. Toen projectleider Ramon het werk ging bekijken had hij het vermoeden dat er meer aan de hand moest zijn dan je zou zeggen op basis van een visuele inspectie. Door te prikken met een priem ontdekte hij heel wat houtrot in het op het eerste gezicht netjes afgelakte kozijnen.

Nog meer extra onderzoek
Omdat Ramon het nog niet vertrouwde, hebben timmermannen Eelke en Wesley op een aantal plaatsen gaten geboord. Daaruit kwam nog meer schade naar voren. Sommige kozijnen waren aan de achterzijde helemaal hol, weggevreten door de houtrot. Op basis van dit grondige onderzoek is een nieuwe raming gemaakt waar de opdrachtgever akkoord op heeft gegeven. Daarmee was nog niet alles gevonden. Nadat de schilder het houtwerk kaal gehaald had, werden nog enkele schades zichtbaar.

Oplossingen voor de oorzaken vochtschade
Om de vochtproblemen in de toekomst te voorkomen, zijn dilatatievoegen gemaakt. Boven en onder de kozijnen is vakkundig een loodstrip aangebracht. De detaillering van de onderdorpel is verbeterd zodat er geen water op blijft staan. Dat wil zeggen dat er voldoende afschot is in de onderdorpel en dat het raam niet strak aansluit op de onderdorpel. De scheuren in het stucwerk, waardoor vocht in de gevel kon kruipen en vanaf de achterkant in de kozijnen trok, zijn verholpen.

Historie
Sinds 1990 is in het rijksmonument aan de Koornmarkt 66 in Delft het medisch-farmaceutisch museum De Griffioen gevestigd, met een grote verzameling oude microscopen, medische en verpleegkundige instrumenten en materialen en een nagebouwde apotheek. Het pand zelf stamt uit de late 16e eeuw en kreeg aan het begin van de 19e eeuw een gepleisterde lijstgevel. Sinds 1600 stond het monument bekend als De Hollandsche Tuin. Begin 17e eeuw had de schilder Cornelis Jacobsz. Delff hier zijn atelier. Op de eerste verdieping zit in de rechterzijmuur een eiken kastdeur, de vroegere doorgang naar het buurpand Koornmarkt 64. Deze deur werd waarschijnlijk gemaakt rond 1751, toen de eigenaar van nr. 64 ook nr. 66 kocht.
(Bron: Open Monumentendag Delft)
PARTNERS
- Stucwerk: Monks
- Schilderwerk: F.A. Onderhoudswerken
Ben je enthousiast geworden?
Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.
