Volop te beleven tijdens Open Monumentendag 2022
Burgy Bouwbedrijf volop te beleven tijdens Open Monumentendag 2022
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Met Open Monumentendag gooien we de deuren van onze timmerfabriek in Leiden open. Burgy Bouwbedrijf viert in 2022 namelijk het 90-jarig jubileum en we zijn gestart met ons eigen Burgy Vakschool. Bij De Bijenkorf in Den Haag en het Centraal Museum in Utrecht geven onze medewerkers boeiende presentaties over duurzaamheid, het thema van de Open Monumentendag dit jaar. Bij de Bijenkorf in Den Haag is zelfs een tentoonstelling te bezoeken en Jeroen geeft bij Kasteel Oud Poelgeest een lezing over het duurzaamheid bij restauraties. Bij de Hillegondakerk in Rotterdam geeft voeger Bic uitleg over het herstel van de rollagen van de kerk. Volop te beleven dus!

Het thema van Open Monumentendag 2022 is ‘Duurzaamheid’. Een urgent thema in het licht van de klimaatcrisis en de energiecrisis. Duurzaamheid staat dan ook naast kwaliteit en vakmanschap in onze top 3 van prioriteiten. Burgy Bouwbedrijf bestaat dit jaar 90 jaar. Als familiebedrijf zijn we gericht op de lange termijn en continuïteit, waarden die de basis vormen voor een duurzame bedrijfsvoering.

In de zorg voor onze monumenten zijn we dagelijks bezig met duurzaamheid door monumenten op allerlei manieren te verduurzamen zoals bijvoorbeeld isoleren van daken, gevels en vensters en het plaatsen van klimaatvriendelijke installaties, door ons milieubeleid op de bouwplaatsen en ons kantoor (waar op het dak 640 PV zonnepanelen liggen) en door te werken aan de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.

We zijn er trots op dat het ons dagelijks werk is om ons erfgoed te onderhouden en restaureren, zodat we het in goede staat kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Burgy Bouwbedrijf sponsort dan ook met veel plezier de Open Monumentendagen in Leiden, Utrecht, Delft en Oegstgeest.

Wie, wat, waar

De timmerfabriek van Burgy Bouwbedrijf, Leiden
Zaterdag 10 september van 12.00 tot 17.00 uur

Bezoek de timmerfabriek van Burgy Bouwbedrijf aan de Amphoraweg 1 in Leiden. Arley, Auke, Corwin, Hugo, Johan, Joris Jos, Ken, Rick, Vincent en Wesley geven uitleg over de Burgy Vakschool, het werken met onze geweldige 5-assige CMC-machine, die we sinds een jaar hebben, en over de verduurzaming van monumenten aan de hand van de verduurzamingsrichtlijnen van de Stichting ERM en modellen voor het isoleren van monumentale daken, gevels, vensters en vloeren.

Wat er verder te doen is in Leiden:
Open Monumentendagen Leiden: zaterdag 10 en zondag 11 september.

Burgy Bouwbedrijf timmerfabriek Open Monumentendag 2022

Centraal Museum, Utrecht
Zaterdag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur

Bij het Centraal Museum Utrecht geven Lucas en Roy medewerkers uitleg over de restauratie en verduurzaming van de 1920-vleugel van het museum. Het Centraal Museum is opgenomen in de fietsroute ‘Duurzaamheid in de praktijk’, georganiseerd door Open Monumentendag Utrecht.
PS Voor het museum gelden de normale toegangstarieven.

Wat er verder te doen is in Utrecht:
Open Monumentendag Utrecht: zaterdag 10 september.

Burgy Bouwbedrijf Centraal Museum Utrecht Open Monumentendag 2022

De Bijenkorf, Den Haag
Zaterdag 10 september van 10.00 tot 17.00 uur

In de Bijenkorf, op de begane grond tegenover het monumentale trappenhuis organiseert Burgy samen met de restauratie-aannemer en de betrokken gespecialiseerde aannemers een tentoonstelling over de restauratie en verduurzaming van de indrukwekkende raampartijen in de gevels van dit prachtige, door architect Piet Kramer ontworpen warenhuis. Carlyn en Jos geven graag een toelichting op de werkzaamheden. U vindt ons het makkelijkst via de ingang van de Bijenkorf aan de Wagenstraat 32.

Wat er verder te doen is in Den Haag
Open Monumentendag Den Haag: zaterdag 10 september.

Burgy Bouwbedrijf Bijenkorf Den Haag Open Monumentendag 2022

Lezingen over duurzaamheid in koetshuis van Kasteel Oud Poelgeest
Zondag 11 september van 14.00 tot 16.00 uur

In het koetshuis van Kasteel Poelgeest geeft Jeroen een lezing onder de titel ‘Duurzame restauraties in de bouw’ met illustratieve voorbeelden over verduurzaming van monumenten en wat daarbij komt kijken. De andere sprekers in deze interessante middag over duurzaamheid zijn Josse Popma van Popma ter Steege Architecten en Annemarie van Dam van Bodem & Groen die respectievelijk over de onderwerpen ‘Duurzaamheid in architectuur’ en ‘De tuin: je eigen natuurmonument’ zullen spreken.
Kasteel Oud Poelgeest, in 2007 door Burgy gerestaureerd,  is op zondag 11 september van 11.00 tot 16.00 te bezoeken.

Wat er verder te doen is in Oegstgeest:
Open Monumentendag Oegstgeest zaterdag 10 september en zondag 11 september

Burgy Bouwbedrijf Kasteel Oud Poelgeest lezing Open Monumentendag 2022

Hillegondakerk, Rotterdam
Zaterdag 10 september, 10.00 tot 17.00 uur

Voeger Bic heeft de afgelopen tijd voegwerkherstel uitgevoerd en nieuwe loodflappen aangebracht aan de rollagen van de Hillegondakerk aan Kerkstaat 43 in Rotterdam. De Hillegondakerk stamt uit het jaar 1250 en is daarmee de oudste kerk van de havenstad. Uit een inspectie van de Monumentenwacht bleek dat het voegwerk aan herstel toe was. Wat dat inhoudt en wat rollagen zijn, gaat Bic tijdens Open Monumentendag van 11.00 tot 14.00 uur vertellen.

Wat er verder te doen is in Rotterdam:
Open Monumentendag Rotterdam: zaterdag 10 september en zondag 11 september

Burgy Bouwbedrijf Hillegondakerk Rotterdam Open Monumentendag 2022