De carrévormige zadeldaken van de villa uit 1911 zijn van binnenuit geïsoleerd zodat de historische detaillering en de aansluitingen niet hoeven worden aangepast. De zadeldaken krijgen een nieuw dakbeschot, panlatten en waar nodig ‘nieuwe’ dakpannen. Op de schuine dakvlakken zijn verschillende soorten dakpannen toegepast. Op de buitenzijde van de zadeldaken rond het platte dak liggen Tuile du Nordpannen. Op de binnenzijde en de kopse kanten liggen kruispannen en op het torentje zien we daktegels*.
Dakpannen 'klinken'
Bij het herdekken van een dak verdwijnt altijd een deel van de pannen vanwege schade, zichtbaar en onzichtbaar. Onzichtbare schades worden vastgesteld door de dakpannen te ‘klinken’. Als de dakpan een dof geluid geeft, is dat een aanwijzing dat de pan intern gescheurd is. Dakpannen zijn een keramisch product met een lange levensduur. Het is vanuit duurzaamheidsoogpunt zonde als ze in de container verdwijnen terwijl ze herbruikbaar zijn.
Zoeken naar 'nieuwe exemplaren'
Bij dit dak wordt de huidige situatie met Tuile du Nord pannen op de buitenvlakken en kruispannen op de binnenvlakken gehandhaafd. Op de tweedehands markt zijn voor beide type dakpannen ‘nieuwe exemplaren’ gezocht. Een extra uitdaging is dat de pannen geglazuurd zijn. Hier zijn vele varianten in te vinden.
Behoud historisch daklandschap
Hergebruik van (historische) dakpannen is ook voor behoud van het historisch daklandschap. Bij beschermde stads-/dorpsgezichten en bij beschermde monumenten kijken de monumentenafdelingen van gemeenten niet alleen naar het behoud van de historische bakstenen gevels, maar ook naar behoud van de historische dakpannen (dakbedekking).
*Een leuk weetje over de daktegels: daktegel is de officiële benaming voor dit soort dakbedekking. In de volksmond worden ze echter leipannen genoemd en deze variant met halfronde onderzijde wordt beverstaartpan genoemd. Lees het verrassende artikel over de verschillende benamingen en hun herkomst in het artikel 'Daktegels en leipannen' van dakpandeskundige Huub Mombers, verschenen in het vakblad SteilDAK, nr 4, 2019 . )