Gastcollege over Bouwmanagement TU Delft
Burgy Bouwbedrijf geeft gastcollege over de praktijk van bouwmanagement TU Delft
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Wat is de impact van bouwmanagement op de bouwplaats?

Driehonderd tweedejaars studenten Bouwkunde van de TU Delft maken zich gedurende vier dagen via workshops en praktijkcolleges de weerbarstige materie van het vak Ontwerp en Bouwmanagement eigen. Gastdocenten uit de praktijk, waaronder vm projectleider Jeroen* van Burgy Bouwbedrijf, vertellen de studenten over de realiteit in de bouw, over hun ervaringen in het bouwproces en bouworganisatie.

Welke gevolgen hebben de beslissingen die in het bouwmanagement worden genomen, voor de vaklieden op de steiger? Dat is het belangrijkste besef, dat Jeroen vanuit het perspectief van de restauratieaannemer wil meegeven. “Het is erg leuk om praktijkcollege te geven, je kunt vertellen over je vak, over je passie. De restauratie is zo’n mooi vakgebied. De studenten krijgen een beeld van de rol en positie van een restauratiebouwbedrijf.”

De vakman centraal

“Bij Burgy zijn we erg gericht op de mens. Dat is ons kapitaal, dus we willen zorgen voor optimale werkomstandigheden op de bouwplaats en in de werkplaats. In de bouw is niet altijd veel oog voor de vaklieden terwijl zij maken wat in het bouwproces wordt bedacht. Vandaar dat ik graag aan de studenten wil overbrengen wat de consequenties voor de vaklieden zijn van de besluiten die in het bouwmanagement gemaakt worden.” Naast het praktijkcollege begeleidt Jeroen groepjes studenten bij workshops waarin opdrachten rond een fictief renovatie- en nieuwbouwproject gewerkt wordt.

Het praktijkcollege was de eerste samenwerking van Burgy Bouwbedrijf met de TU Delft. Eerder gaven Jeroen en andere medewerkers van Burgy les bij de opleiding Bouwkunde van de Haagse Hogeschool (jaarlijks terugkerend) en bij de uitvoerdersopleiding van Bouwmensen.

 

*Jeroen werkte zo’n 10 jaar als projectleider bij Burgy Bouwbedrijf. Inmiddels is hij hoofd Bedrijfsbureau.