Mathijs onderzoekt voor afstuderen de efficiëntie van de bouwplaats
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Amstel Hotel Afstudeeronderzoek efficiëntie bouwplaats
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Efficiëntie op de bouwplaatsen is het afstudeeronderwerp van werkvoorbereider Mathijs, die de opleiding Bouwmanagement volgt aan de Hogeschool Rotterdam. Net als de restauraties zelf zijn de bouwplaatsen stuk voor stuk uniek. Projectleider Merijn begeleidt Mathijs

Wat heb je met restauratie?
Monumenten trokken altijd al wel mijn aandacht, maar tijdens de stages voor mijn MBO-opleiding Bouwkunde is de vonk voor restauratie echt overgeslagen. Daarna ben ik in dienst gekomen bij Burgy en heb de studie Bouwmanagement opgepakt. Nu zit ik in het vierde jaar. De lessen zijn 1 middag en 1 avond in de week. De andere dagen werk ik bij Burgy.

Wat ga je onderzoeken?
Ik ga onderzoeken hoe efficiënt de bouwplaatsen bij Burgy zijn ingericht en hoe we de inrichting kunnen verbeteren. Eerst ga ik kijken wat de huidige standaard is door interviews met collega’s, door te putten uit mijn eigen ervaringen, literatuuronderzoek en ik hoop bij andere bedrijven te kunnen gaan kijken. Een restauratiebouwplaats is heel anders dan een bouwplaats voor nieuwbouw. Bij nieuwbouw begin je met bouwrijp maken van de grond, heien en een fundering aanleggen en dan begin je met vloeren, muren, een volgende verdieping. De bouwplaats verandert gedurende het traject steeds mee met de bouwfase waar je in zit. Bij restauratie moet de bouwplaats in één keer staan en dan blijft de bouwplaats gedurende de hele restauratie in principe hetzelfde.

Een speciaal aspect vormt de locatie van veel monumenten. Je hebt te maken met binnensteden, waar moeilijk vrachtwagens bij kunnen komen vanwege kwetsbare kades e.d. Of er is rond een monument nauwelijks plaats, zoals bij het Amstel Hotel (foto boven), waarvoor ik de bouwplaats heb uitgetekend. Daar hebben we de bouwkeet op een ponton in de Amstel geplaatst. Voordeel bij het ontmantelen van de bouwplaats, was dat we het ponton eenvoudig konden wegvaren en de kade voor het hotel zag er weer netjes uit.

Bij het Stadhuis Utrecht (foto onder), dat uit verschillende gekoppelde monumenten bestaat, hebben we veel aandacht besteed aan de logistiek. De steiger is niet alleen rondom de panden gebouwd, maar er is ook een brug óver het complex geplaatst zodat de vaklieden een kortere afstand hoefden af te leggen met alle benodigde materialen en gereedschappen voor de restauratie van daken en gevels. Omdat het Stadhuis midden in het centrum staat, is er ook geïnvesteerd in een goed tourniquetsysteem zodat we steeds wisten wie er op de bouwplaats aanwezig waren.

Zo zijn er bij iedere Burgy-bouwplaats wel bijzonderheden, die speciaal voor dat specifieke project zijn bedacht. Daar weten we van elkaar alleen nog niet genoeg van naar ons zin. Ik ga dus ook bekijken hoe we binnen Burgy meer kennis en ervaring kunnen uitwisselen over het inrichten van de bouwplaats. Het is belangrijk om al in een vroeg stadium na te denken over de inrichting van de restauratiebouwplaats en de kosten in de calculatie mee te nemen.

Heb je een speciale aanpak voor je afstudeerproject?
Ter voorbereiding heb ik een aantal vragen geformuleerd zoals ‘waar zit de focus van het werk’, ‘waar hou je rekening mee in de bouw?’, ‘wat zijn de kosten van de bouwplaats?’ en ‘wat levert de investering in de bouwplaats op?’. Zo kan ik het onderzoek gestructureerd aanpakken en zie ik niks over het hoofd.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Stadhuis Utrecht Afstudeeronderzoek Efficiëntie Bouwplaats