Johan

Burgy Bouwbedrijf Johan Voorman
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Johan houdt van de uitdagingen in het restauratievak, hoe je een pand kunt verduurzamen met behoud van de historische detaillering bijvoorbeeld. Hij leidt ook graag leerlingen op: “Het is belangrijk en leuk om zoveel mogelijk kennis weer aan de volgende generatie over te dragen”. Hij eist wel interesse en inzet: “Dat is het halve werk, de rest komt dan vanzelf. Leren doen we elke dag, van en met elkaar.”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Pieterskerk Leiden

Venster van de Pieterskerk in Leiden, gerestaureerd door Burgy Bouwbebrijf. 

Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?

Ik kwam bij Burgy terecht na een aantal stages in de bouw rond mijn 16-e/17-e jaar, waardoor ik al snel wist dat ik niet in de nieuwbouw wilde werken. Restauratie trok me veel meer en mijn leermeesters en docenten vertelden dat Burgy echt in de restauratie zat. Via SPB in Leiden aan de Gitstraat (nu Bouwmensen) ben ik bij Burgy geplaatst en ik ben nooit meer weggegaan. Als leerling ben ik vrij snel terechtgekomen bij de restauratie van de Pieterskerk in Leiden, nog steeds een van mijn favoriete projecten als ik terugkijk op al die jaren. Andere mooie, favoriete projecten uit mijn begintijd zijn het Gravensteen, Kasteel Oud Poelgeest en enkele hofjes in Leiden.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Pieterskerk Leiden

Johan aan het werk in de Pieterskerk, leiden. 

Toen ik de mbo-2 en mbo-3 opleiding volgde was er niet echt een verder uitstroomprofiel restauratie. Het was best lastig om toen een vervolgopleiding te vinden. Of de opleiding was aan de andere kant van het land, of de opleiding was gericht op nieuwbouw. Ik heb toen besloten te gaan werken. Het meeste over restauratie heb ik geleerd van al mijn collega’s en de oude garde van Burgy. Ik heb met veel leermeesters mogen werken en heel veel van hun geleerd. Dingen die je niet op school leert, want in de praktijk leer je pas echt het vak.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Gravenstein Leiden

Gravensteen Leiden. 

Wat maakt restauratie zo leuk?

De diversiteit van het restauratievak en de creativiteit die je moet inbrengen. Restauratiewerk is niet altijd rechttoe rechtaan, het vergt denkwerk en daagt je steeds weer opnieuw uit. Geen dag is hetzelfde. Het is bijvoorbeeld een leuke uitdaging om in een pand steeds de nieuwe innovaties, vooral op het gebied van installaties en verduurzaming/verduurzaamheid, te verwerken zonder dat je al de oude detailleringen verliest. Om te isoleren ga je eerst onderdelen demonteren en na het plaatsen van het isolatiemateriaal, moet je de historische onderdelen weer precies zo terug plaatsen als het was. Verduurzaming van monumenten zonder schade aan het monument toe te brengen is echt een enorme uitdaging. Daar oplossingen voor zoeken maakt het vak zo leuk.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie en aanbouw villa

Villa in cottagestijl met moderne aanbouw, nog net te zien aan de linkerzijde. 

Juist de details van monumentale panden spreken me bijzonder aan. Ik heb al aan vele bijzondere monumenten mogen werken. De projecten die eruit springen zijn toch wel de Hamtoren, een villa in cottagestijl die een moderne aanbouw kreeg – die combinatie vond ik ook heel gaaf – , de Oude Kerk van Naaldwijk inclusief het mooie koorhek, een grachtenpand genaamd ‘In den bonte hengst’ in Delft en een grachtenpand in Amsterdam.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Hamtoren Vleuten

Johan aan het werk in de Hamtoren in Vleuten.

Wat heb je geleerd de afgelopen jaren?

Allereerst heb ik bij Burgy het timmervak en dan met name het restauratiewerk geleerd. De afgelopen jaren heb ik ook veel geleerd over communicatie, onder andere bij het leiderschapstraject voor voorlieden en uitvoerders van Burgy. De maatschappij verandert, en er wordt anders gecommuniceerd dan 20 jaar geleden. Dat merk je ook veel op de werkvloer en in de omgang met leerlingen en collega’s.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Hamtoren Vleuten Interieur

Interieur en kap van de Hamtoren in Vleuten, geheel uitgevoerd in eikenhout.

Bij de leermeesterscursus van een tijdje geleden was er speciale aandacht voor de jongeren van nu en hoe zij in het leven staan. Ik heb altijd wel een leerling bij me. Het belangrijkste vind ik dat een leerling interesse en inzet toont en het vak echt wil leren. Ik stimuleer ze om zelf na te denken, niet alles voor ze voor te kauwen. Fouten mogen gemaakt worden om zo hun creativiteit te ontwikkelen. Dan kunnen ze straks echt meedoen. Het is erg leuk om leerlingen de kneepjes van het vak bij te brengen en mijn kennis aan ze over te dragen.

Burgy Bouwbedrijf Johan restauratie Hamtoren Vleuten

Johan plaatst de nieuwe reling van het balkonhek op de Hamtoren in Vleuten.

Waar wil je naartoe?

Ik heb het prima naar mijn zin bij Burgy. Het is echt een mooi veelzijdig bouwbedrijf en wil graag met het bedrijf mee blijven mee groeien. Ik ben als leerling hier gekomen tot timmerman 1 en met al mijn praktijkervaring zelf doorgegroeid naar nu al jaren als voorman. Ik wil me vooral blijven door ontwikkelen binnen het bedrijf, zeker in het nog meer aansturen van projecten. Ik timmer nog altijd mee waar het kan tussen het aansturen door van de projecten, een mooie combinatie. Al met al wil ik graag mooie projecten blijven leiden en mijn kennis blijven overdragen aan de volgende generatie. Met hopelijk nog veel meer jubilea in de toekomst.

Lees verder:

Hamtoren prachtig project in Johans loopbaan als restauratievoorman

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Nog twee favoriete projecten van Johan: de restauratie van een grachtenpand in Amsterdam (links) en de Oude Kerk in Naaldwijk (rechts).

Burgy Bouwbedrijf restauratie grachtenpand Amsterdam en Oude Kerk Naaldwijk