Mooie onderzoeksopdracht voor voorman Henry
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Eerste Kamer - onderzoek van Henry naar kapconstructie plenaire zaal en plaatsing trekstangen
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Onlangs zijn trekstangen geplaatst in de plenaire zaal van de Eerste Kamer aan het Binnenhof in Den Haag. Voorman Henry heeft in het kader van zijn tweejarige opleiding Professional Restauratie onderzocht waarom er in de loop der tijd steeds aanpassingen zijn gedaan aan de kapconstructie van de plenaire zaal. Op basis van zijn onderzoek gaat hij een restauratieplan voor een permanente oplossing opstellen.  

Henry legt uit wat zijn onderzoek inhoudt: "De kapconstructie bestaat uit twee opgestapelde dekbalkjukken. Het gehele gebouw van de Eerste Kamer heeft zes spanten, waarvan vier boven de plenaire zaal. De plenaire zaal heeft een gedrukt tongewelf met prachtige schilderingen. Door deze vorm zijn de spatkrachten groter dan bij een normaal tongewelf. De overspanning is erg groot, door het zwaar uitgevoerde eikenhout zijn de dekbalken door het eigen gewicht door gaan hangen in de kapconstructie. Ook leiden de krachten op de korbelen en schoren tot problemen. De houtverbindingen komen open te staan en de toognagels breken af."

"Om goed te begrijpen wat er precies aan de hand is heb ik het bouwhistorische onderzoek van R. Stenvert en het boek Houtenkappen in Nederland 1000-1940 bestudeerd. Hierin zijn de kapconstructies van respectievelijk de burgerzaal van het Paleis op de Dam, van het Gemeenlandhuis Rijnland in Leiden en van de Westerkerk in Amsterdam beschreven. Ook heb ik gesproken met restauratie-architect Krijn van den Ende die betrokken was bij de restauratie van het Paleis op de Dam en nu bij het Binnenhof advieswerk doet voor BiermanHenket. Interessant om te ontdekken is dat de kapconstructie van de Burgerzaal al in 1700 toe was aan een verbouwing. De oorzaak van de problemen is nu helder. Ik ga mijn idee voor een oplossing uitwerken en voorleggen aan de constructeur van ABT om te kijken of dit overeenkomt met de oplossing die de constructeur bedenkt. Het is de bedoeling dat de constructieve maatregelen uit het zicht worden aangebracht zodat de blik op het prachtige beschilderde plafond ongehinderd blijft.”

Lees verder:

Restauratie Eerste Kamer en Raad van State, Binnen Hof, Den Haag

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Eerste Kamer Binnenhof Den Haag - plaatsing trekstangen plenaire zaal