Burgy Bouwbedrijf gaat uit zijn dak
Burgy Bouwbedrijf Verbouwing bedrijfspand Amphoraweg Leiden dakopbouw t.b.v. nieuwe zaal
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Burgy groeit en bloeit. Daarom was er behoefte aan uitbreiding van onze kantoorruimte en een leslokaal voor onze Burgy Vakschool. Architecten Krijn Tabbers en Ronald Knappers van Studio VVKH tekende voor het ontwerp van een prachtige opbouw op ons bijzondere bedrijfspand, in 1993 ontworpen door Ronald Knappers, ook van VVKH Architecten. Met de plaatsing van de dakopbouw ontstaat voldoende hoogte om boven de keuken op de eerste etage een verdieping te creëren voor een nieuw leslokaal annex vergaderruimte.

Vernuft zit in de details

Werkvoorbereider Dennis vertaalde de tekening van Studio VVKH naar werktekeningen, waarin alle wensen van Kasper zijn meegenomen. Kasper betoonde zich een enthousiaste opdrachtgever met een heel precies beeld van wat hij wilde realiseren en onvermoeibaar in het uitdenken van oplossingen voor alle vereisten van de nieuwe ruimtes zowel in detaillering, belijning, afwerking als in technische snufjes. In de uitvoering had Kasper een goede aan uitvoerder Joris die als geen ander graag oplossingen bedenkt voor technische uitdagingen. Nadat de gemeente de vergunning voor de verbouwing had afgegeven kon begonnen worden met de uitvoering.

  Burgy Bouwbedrijf Verbouwing Bedrijfspand Amphoraweg Leiden Tekeningen

Dwarsdoorsnede met de nieuwe tussenvloer en de dakopbouw en detail van de aansluiting van de dakopbouw op het dak, werktekeningen door Dennis op basis van het ontwerp door VVKH Architecten.

Uitdaging: afwatering bij naar achter hellende dakopbouw

Bij deze ingrijpende verbouwing is bovenop het hellende dak van ons bedrijfspand een dakopbouw verschenen met een panoramisch raam gericht op de binnenstad. De raamkant van de dakopbouw helt enigszins naar achter. Dit stelde het Burgy-team voor de uitdaging een goede oplossing te bedenken voor de afwatering. Dat vroeg om aanpassingen in de detaillering van de hoek van de onderdorpel (20 graden i.p.v. de gebruikelijke 10 graden) in combinatie met een dubbele waterslag, de aansluiting van de rabatdelen, het afschot en aansluitingen op de dakopbouw en de felsbanen van het aluminium dak.

 Burgy Bouwbedrijf Verbouwing Bedrijfspand Amphoraweg leiden - bouwen dakopbouw in werkplaats

De dakopbouw is gemaakt in onze werkruimte aan het Werninkterrein.

Experiment met houten lamellen

Het grote raam in de dakopbouw is aan de buitenzijde voorzien van lamellen in allerlei houtsoorten, van alledaags vuren tot bijzondere houtsoorten als Accoya. In ieder lamel is de naam van de houtsoort gefreesd. Dit is niet alleen functioneel om de daglichttoetreding te reguleren maar ook een experiment om kennis op te doen over de verwering van de verschillende onbehandelde houtsoorten. De lamellen krijgen sensoren waardoor ze automatisch van stand veranderen al naar gelang er meer of minder zon is en of de beamer in de vergaderruimte gebruikt wordt.

Burgy Bouwbedrijf verbouwing bedrijfspand Amphoraweg leiden - plaatsing dakopbouw

Het uitzagen van het dak en het plaatsen van de dakopbouw.

Groene waterval

De zijwanden en hellende achterwand van de dakopbouw zijn bekleed met een plantenwand, een ware waterval aan groen komt je tegemoet. De plafonds van de dakopbouw en de vergaderzaal krijgen matrixframes met respectievelijk een prachtige hemelafbeelding en een foto van een door de tand des tijds aangetast stucplafond. Dit plafond bevindt zich in de directievilla van het SOL/Cereolcomplex in Utrecht, die door Burgy Bouwbedrijf wordt gerestaureerd. De dakopbouw wordt voorzien van een belichtingsplan, waardoor het vanaf de straat gezien een echte eyecatcher wordt. In de zijwanden van de nieuwe vergaderruimte zijn bestaande vensters vergroot voor uitzicht en daglichttoetreding.

Burgy Bouwbedrijf Verbouwing Bedrijfspand Amphoraweg Leiden - voor en na  

Voor en na. Kasper, Vincent en Roxanne wijden de nieuwe vergaderruimte annex lesruimte in. Aan het plafond is in het matrixframne een backlit foto te zien van een door de tand des tijds aangetast stucplafond in de directievilla van het SOL/Ceroelcomplex in Utrecht, dat door onze vaklieden wordt gerestaureerd.

De nieuwste kantoorsnufjes

Pim heeft voor de vergaderruimte/leslokaal samen met Kasper de tafels uitgetekend, die in verschillende opstellingen geplaatst kunnen worden. Erik gaat de tafels maken in de timmerfabriek. De ruimte is voorzien van de nieuwste kantoorsnufjes. Zo is er een compleet besturingssysteem aangesloten voor zowel presentatie- als vergaderdoeleinden. Middels een tablet is met een paar knoppen het gehele systeem eenvoudig te besturen met alle gemakken van dien. Tussen de planten verborgen is een projectiescherm aangebracht, dat aan nylon draden naar beneden kan zakken op precies de juiste hoogte.

 Burgy Bouwbedrijf Verbouwing Bedrijfspand Amphoraweg Leiden Stuurmanskunsten Mustafa

Mustafa zet zijn stuurmanskunsten in om vloerdelen via het raam naar de werkplaats in de nieuwe vergaderzaal te krijgen.

Stalen loopbrug

Met constructeur Job van Splunter bedacht Kasper geprefabriceerde vloerelementen, in onze timmerfabriek gemaakt, om een vloer te plaatsen boven de keuken. Om toegang tot de nieuwe ruimte te krijgen is de bestaande corridor verlengd. Van de bestaande vergaderruimte is een stukje afgesnoept om een overloop te maken. Vanaf deze nieuwe overloop leidt een stalen loopbrug naar de nieuwe ruimte. De houten delen in de loopbrug zijn exact dezelfde kleur als de bestaande, naastgelegen trap en blind geplaatst. Beide zijdes van de vergaderruimte worden afgesloten door een indrukwekkende glazen wand.

Van donker hol naar lichte bibliotheek/vergaderruimte

Door de toevoeging van de dakopbouw en het plaatsen van een glazen wand stroomt het daglicht nu ook binnen in de multifunctionele ruimte achter de keuken. Deze eerder wat verweesde en donkere ruimte wordt nu ingericht als bibliotheek met vergaderruimte. De boekenkast wordt draaibaar geplaatst zodat de daarachter gelegen technische ruimte toegankelijk blijft.

Hulde aan uitvoerder Joris, werkvoorbereider Dennis en leerling timmerman Dennis, die de bouw met helpende hand van talloze collega’s gerealiseerd hebben.

PARTNERS

  • Zaag- en boorwerk dak: Molenaar Service B.V.
  • Staalconstructie en loopbrug: Stieva Metaal Groep
  • Aluminum dakbedekking: Ridder- Skins for Building
  • Binnenbeglazing: Vidre Glastoepassingen
  • Beplanting: Zuidkoop B.V.
  • Matrix plafondlichtbakken: Matrix Frame BV

De dakopbouw is aan de binnenzijde bekleed met planten en een prachtig backlit plafond. De zon schijnt hier altijd.

Welkom in onze nieuwe vergaderzaal annex leslokaal voor de Burgy Vakschool
Burgy Bouwbedrijf Welkom in onze nieuwe vergaderzaal annex leslokaal voor de Burgy Vakschool
Burgy Bouwbedrijf Welkom in onze nieuwe vergaderzaal annex leslokaal voor de Burgy Vakschool
Burgy Bouwbedrijf Welkom in onze nieuwe vergaderzaal annex leslokaal voor de Burgy Vakschool
Burgy Bouwbedrijf Welkom in onze nieuwe vergaderzaal annex leslokaal voor de Burgy Vakschool
Burgy Bouwbedrijf Welkom in onze nieuwe vergaderzaal annex leslokaal voor de Burgy Vakschool
Burgy Bouwbedrijf Welkom in onze nieuwe vergaderzaal annex leslokaal voor de Burgy Vakschool