De eerste stap is het checken of een pand een beschermd monument is. U kunt hier kijken of uw pand beschermd is als rijks- provinciaal of gemeentelijk monument: Soorten monumenten.
Inlezen
Er is heel veel informatie over verduurzaming van gebouwen te vinden. Hieronder treft u enkele handige sites over verduurzaming van monument en verduurzaming in het algemeen.
- Duurzaamheid van historische gebouwen - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- Een monument verduurzamen, hoe doet u dat?
- Ontzorgingsprogramma voor eigenaren van rijksmonumenten
- Duurzaamheidsadvies - Nationaal Restauratiefonds
- Toolkit duurzaam erfgoed
- De Groene Grachten
- Milieu Centraal
- Financieringswijzer energiezuinig verbouwen - Bouwend Nederland
- ‘Een warme jas; Over het mooi en goed verduurzamen van oude huizen' Detailboek over verduurzamen voor eigenaren, opdrachtgevers en gemeenten met verduurzamen (website en pdf)
Maatwerk
Verduurzaming van een monument is altijd maatwerk. Er komt veel specialistische kennis en vakmanschap bij kijken. Schakel voor uw verduurzamingsproject dus bedrijf in dat zowel kennis heeft van erfgoed als van verduurzaming.
Meer weten?
Als u meer wilt weten, neemt u dan gerust contact op met Jeroen Wienbelt via 071 532 24 05 of jeroen@burgy.nl.
Download: Burgy Bouwbedrijf pdf Tips verduurzaming - september 2024.
NB Met plezier doen wij ons uiterste best om u van betrouwbare informatie te voorzien. U kunt echter geen rechten ontlenen aan de verstrekte informatie.
Foto: Burgy Bouwbedrijf verduurzaamde het dak en de ramen van het Hooftshofje in Den Haag (1756). Over dit project kunt u hier meer lezen: Hooftshofje.