Hooftshofje
Hooftshofje is een stuk duurzamer geworden
In 1756 betrok de eerste generatie alleenstaande vrouwen de woningen aan het Hooftshofje in Den Haag. Het hofje is gebouwd in een U-vorm rondom een gezamenlijke binnentuin en heeft 2 vleugels met elk 8 woningen en een middengedeelte aan de straat. Hierin is de regentenkamer gevestigd waar de bijeenkomsten plaatsvinden van de regenten die de Stichting Het Hooftshofje besturen. Burgy verduurzaamde het dak en de ramen in respectievelijk 2012 en 2016.
Het hofje werd gebouwd uit de nalatenschap van weldoenster Angenis Hooft. In de jaren ’30 van de vorige eeuw kreeg het hofje, toen in bouwvallige staat, na stevige discussie de status van rijksmonument. Een restauratie, mogelijk gemaakt door subsidies, volgde. Ook nu nog biedt het Hooftshofje een veilige woonplek voor alleenstaande vrouwen en tegenwoordig zelfs een man. Zij betalen sinds de jaren ’50 wel huur.
Torenhoge stookkosten
Rond 2010 bleken de stookkosten de pan uit te rijzen terwijl de woningen moeilijk warm te krijgen waren. Het bestuur nam maatregelen en in 2012 heeft Burgy Bouwbedrijf het dak volledig geïsoleerd. In 2016 restaureerde Burgy Bouwbedrijf alle buitenkozijnen en ramen van het hofje. Ook daarbij is duurzaamheid een belangrijk aspect voor de opdrachtgever.
Duurzaam schuifraam
Burgy heeft in nauwe samenwerking met restauratie-architect Evert-Jan Nusselder een ontwerp gemaakt voor een zeer duurzaam schuifraam. In alle kozijnen is glas met een authentieke uitstraling geplaatst, dat bovendien voldoet aan de hedendaagse prestatie-eisen. Tevens zijn de ramen kierdicht gemaakt met behoud van de mogelijkheid tot ventilatie.
De binnentuin van het hofje is te bezichtigen onder leiding van de gidsen van ’t Gilde Den Haag.
Lees ook:
Voorbeeld duurzame restauratie van monumentaal hofje.
Ben je enthousiast geworden?
Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.