Nieuwe bewoner, nieuwe wensen, historische waarden
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Een nieuwe bewoner met nieuwe wensen, op gebied van comfort, maar in het geval van dit gemeentelijke monument ook op het gebied van het terugbrengen van een aantal stijlelementen. Kevin, Thijs, Sabine, Yaïr, Wim en Richard zetten hun vakmanschap in om alle wensen te realiseren.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

Het monument is van de kap tot de kelder aangepakt. De kap is van buitenaf geïsoleerd, waardoor de kapconstructie nu in het zicht kan blijven. Voor extra daglicht zijn dakramen geplaatst en er zijn zinken goten aangebracht. Op de zolderverdieping is een was/cv kast gemaakt.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

Alle verlaagde plafonds uit de jaren ’70 van de vorige eeuw zijn verwijderd. De vloer van de eerste verdieping is recht gemaakt. Meestal is dit aan de bovenzijde nodig, maar hier werd de onderzijde, het plafond dus, rechtgemaakt. Een verlaagd plafond is verwijderd en om een passend stucplafond te kunnen maken, moest het plafond geëgaliseerd worden. Op de eerste verdieping zijn de gedecoreerde stucplafonds, die los waren getrild, vastgeschroefd met rvs-schroeven.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

In een van de kamers is een schoorsteenmantel aangebracht met aan weerszijde ingebouwde boekenkasten en er is een nieuwe badkamer geplaatst. Op de begane grond is de meterkast vervangen, toevallig van al het binnentimmerwerk nog de lastigste klus. In de gang en vestibule zijn marmeren vloeren gelegd. De kamers en suite krijgen een eiken parketvloer en in de serre komt een Engelse tegelvloer.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

Het dak van de serre, dat eerder vlak onder de ramen van de eerste verdieping was bevestigd, is vervangen en lager teruggeplaatst. Zo sluit het ook beter op het plafond van de achterkamer. De pui van de serre is teruggebracht naar het beeld van 1905. De achtergevel is gestukadoord en van de kozijnen zijn de aangetaste onderdorpels vervangen.

Architect Leo Wevers ontwierp de inbouwkasten en de badkamer op de eerste verdieping en de serre en de keuken op de begane grond, verwerkte vloerverwarmingssystemen in het restauratieplan, adviseerde over het kleurgebruik en voerde de bouwdirectie. De opdrachtgever was actief betrokken bij met name de keuzes voor de look & feel van de afwerking van het interieur en droeg bij aan de ontwerpen van de architect. Over de kleurkeuze voor de voorgevel dacht ook de afdeling Monumentenzorg van de gemeente mee. Uiteindelijk koos onze opdrachtgever voor zachtgeel. Het stucwerk van de voorgevel is hersteld en een aantal blindankers zijn behandeld tegen roest.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand