Spektakel op de Rooms-Katholieke begraafplaats Sint Jeroen in Noordwijk
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Kapel Begraafplaat Parochie Sint Maarten Noordwijk
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

In alle vroegte werd het torentje van de kapel (1889) gehesen. Het torentje is zwaar aangetast door houtrot, waardoor het scheefgezakt was. Ter voorbereiding waren de klok en de klokkenstoel al verwijderd. Alle onderdelen zijn naar onze timmerfabriek gebracht voor herstel.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Kapel Begraafplaats Parochie Sint Maarten Noordwijk

Ook het dak van de kapel heeft te lijden onder houtrot en houtworm: kilgoten, muurplaten, gootbodems en -klossen zijn allemaal aangetast. Een deel van de schade werd pas zichtbaar toen de dakpannen van het dak afgenomen waren. In overleg met de Parochie Sint Maarten en het bisdom Rotterdam zijn de oorspronkelijke plannen voor de werkzaamheden aan het dak bijgesteld. De restauratie wordt mogelijk gemaakt door een gift aan de Parochie Sint Maarten. Een mooi project voor Frans, Arjan, Joris en leerling timmerlieden Koen en Dennis.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Kapel Begraafplaats Parochie Sint Maarten Noordwijk

Intussen zijn er al werkzaamheden verricht aan twee andere prominente onderdelen van de begraafplaats: het priestergraf en het mausoleum voor de befaamde tenorzanger Jacobus Urlus (1867-1935).

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Kapel Begraafplaats Parochie Sint Maarten Noordwijk

Bij zowel het mausoleum als het priestergraf vertoonde het stucwerk aan de binnenzijde vochtschades, veroorzaakt door een niet-ademend stuc- en verfsysteem. Het stucwerk aan de binnenzijde van deze twee monumenten is nu hersteld met ademende stuc en verf. Het mausoleum is aan de buitenzijde schoongemaakt door Bic.

Burgy Bouwbedrijf Reinigen mausoleum Begraafplaats Parochie Sint Maarten Noordwijk

De begraafplaats werd in 1884 gesticht op de plek waar Sint Jeroen in 856 de marteldood zou hebben gevonden. Bij wijze van werkverschaffing werden werklozen ingezet bij de aanleg.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Priestergraf Begraafplaats Parochie Sint Maarten Noordwijk

Het priestergraf staat tussen de ingang van de begraafplaats en de kapel te midden van twaalf beukenbomen, een verwijzing naar de 12 apostelen. Het grafmonument op de grafkelder voor priesters dateert uit 1930.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Mausoleum Begraafplaats Parochie Sint Maarten Noordwijk

Het achthoekige mausoleum voor Jac. Urlus is ontworpen door de architect Theo Theunissen. De gebrandschilderde ramen komen van Atelier Liefkes. De gevels zijn bekleed met Noors graniet en het dak met koper.

Op deze mooie begraafplaats is verder onder andere het grafmonument van de Italiaanse arts en pedagoge Maria Montessori  (1870-1952) te vinden.

Stucwerk priestergraf en mausoleum: Monks Stukadoors.

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Kapel Begraafplaats Parochie Sint Maarten Noordwijk