Villa verandert mee met familie
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Villa Den Haag beschermen balustrade
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Burgy Bouwbedrijf is gestart met de verbouwing van een prachtige villa uit 1911. Jaylani heeft beschermende panelen rond de historische trapbalustrade geplaatst. We komen mooie historische details tegen, leggen houtconstructies bloot en vonden een historische installatie, een museumstuk! Het huis is al decennia in bezit van dezelfde familie en verandert in ieder nieuw hoofdstuk in het leven van de bewoners mee in hun volgende levensfase. Bij de huidige grootse herindelingsoperatie, waarbij een zijingang met lift naar de bovenste verdieping wordt gebouwd, wordt het huis ook verduurzaamd. BERNS Architectuur tekent voor het ontwerp van de herindeling en de nieuwe lift en heeft het vergunningentraject verzorgd.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie en verduurzaming villa Den Haag

Bijzondere omgeving

De villa staat in het oudste villapark van Nederland: het Van Stolkpark in Den Haag. De Rotterdamse advocaat Thomas van Stolk, die sinds 1860 in Den Haag woonde, nam in 1872 het initiatief tot de ontwikkeling van het villapark. Voor de aanleg van het Van Stolkpark tekenden de tuinarchitecten J.D. en L.P. Zocher. Het villapark laat een mooie staalkaart zien aan architectuurstijlen die werden toegepast in de periode 1875-1940. In 1996 kreeg het Van Stolkpark de status van beschermd stadsgezicht. In de wijk staan 24 rijksmonumenten en 8 gemeentelijke monumenten.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie en verduurzaming villa Den Haag

Mock-up verduurzaming buitenwanden

Om te kijken hoe de verduurzamingsingrepen aan de buitenwanden – voorzetwanden, isolatieglas, gehard glas achter de glas -in loodramen – in de praktijk het beste kunnen worden uitgevoerd, is in een kamer een mock-up gemaakt. Door de plaatsing van de voorzetwanden verandert de bestaande aansluiting met de kozijnen. De historisch profilering blijft behouden. Al het bestaande heldere glas wordt vervangen door HR++ isolatieglas, dat dikker is dan het enkele glas in de smalle, historische sponningen. Het bestaande raamwerk in het pand zal om die reden moeten worden vervangen. Het mechaniek van de aanwezige schuiframen wordt aangepast aan het zwaardere gewicht van de ramen met isolatieglas. De villa telt vele prachtige glas-in-loodramen van de glazenier Eduard Willem Frederik Kerling sr. Aan de binnenzijde worden de glas-in-loodramen voorzien van gehard glas. Dit wordt subtiel bevestigd zodat het nauwelijks zichtbaar is.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie en verduurzaming villa Den Haag

Van het gas af

Bij de verduurzamingsoperatie gaat het huis van het gas af. Er worden meerdere warmtepompen met warmteterugwinning aangelegd. Door het huis heen komt lage temperatuurverwarming en vloerverwarming. De keuze voor deze voorzieningen wordt onderbouwd met een warmteverliesberekening.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie en verduurzaming villa Den Haag

Herstel van hal en trappenhuis

Nu er een nieuwe zijingang wordt aangelegd, kan de trap in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld. Het onderste deel draait een kwartslag. Ook wordt een tussenmuur verwijderd waardoor de hal weer in zijn glorie hersteld wordt.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie en verduurzaming villa Den Haag

Historische elementen

In het huis zijn nog talloze historische elementen aanwezig, de al genoemde glas-in-loodramen, prachtig gedetailleerde kozijnen en deuren, trapleuningen, lambriseringen, tegels, een fonteintje en de indeling van het toilet en enkele ingebouwde kasten en schouwen. De kasten en schouwen worden voor zover mogelijk geïntegreerd in het ontwerp voor de ruimtes of ze worden gedemonteerd en opgeslagen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie en verduurzaming villa Den Haag

Zonnepanelen

Het dak van de villa bestaat uit een klein zadeldak rondom waartussen zich een plat dak bevindt. Op dit platte gedeelte, niet zichtbaar vanaf de straat, worden zonnepanelen geplaatst.

PARTNERS

  • Architect: BERNS architectuur
  • Loodgietersbedrijf: Bernard Schulte B.V.
  • Elektrische installatie: Electrocel B.V.

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie en verduurzaming villa Den Haag