Berbice

Voorschoten
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Restauratie Buitenplaats Berbice, Voorschoten

Aan de Leidseweg in Voorschoten ligt de prachtige, 17e eeuwse buitenplaats Berbice. Rem Posthuma is voorzitter van Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen en opdrachtgever voor de restauratie van buitenplaats Berbice. Burgy Bouwbedrijf is vanaf 2013 bezig met de uitvoering van de restauratie. Posthuma formuleerde een heldere maar uitdagende opdracht voor het hoofdhuis: “houd alles zoals het is”. Dit naar de wens van de laatste bewoonster van Berbice, mejuffrouw Rudolpha Begeer (1914-2009). Het hoofdhuis en de portierswoning zijn inmiddels gerestaureerd. Op het terrein zijn verder een oranjerie en bijzondere tuinmuren te vinden. Rem Posthuma vertelt hoe hij de restauratie van Berbice en de samenwerking met Burgy Bouwbedrijf heeft ervaren.

Conserverend restaureren

“Het is heel bijzonder mee te maken hoe iets dat je zo dierbaar is als Berbice, na jaren van stilstand een restauratie ondergaat. Mejuffrouw Begeer heeft me voorzitter gemaakt van de stichting en daarmee het vertrouwen gegeven om na haar dood haar wereld te behouden. De uitdaging van de restauratie is om verbeteringen aan te brengen voor behoud maar daarbij zo min mogelijk te veranderen. Conserverend restaureren dus. Toen we een aannemer nodig hadden, heeft de restauratiearchitect, Michiel Enderman, vijf aannemers uitgenodigd om een offerte uit te brengen voor de restauratie van het dak. Dat was op dat moment ook echt noodzakelijk. We merkten dat Burgy de restauratie echt graag wilde doen en ze zitten aan het eind van de straat.”

“Vakmanschap Burgy geeft rust”

“Toen ik kennis maakte met Joris (uitvoerder bij Burgy Bouwbedrijf) , voelde ik meteen ‘die heeft hart voor de zaak’. Bij Burgy hebben we de mensen gevonden die snappen wat wij wilden en met ons op één lijn zitten. Natuurlijk is het makkelijker om een balk geheel te vervangen maar de vaklieden van Burgy dachten altijd verder en zochten naar oplossingen om zoveel mogelijk historisch materiaal te behouden. We wisten van te voren natuurlijk niet wat we tegen zouden komen. Van de gootlijst was bijvoorbeeld  niet 70% maar slechts 5% te behouden. Het vakmanschap van Burgy gaf rust, je voelt dat het goed gaat. Daarom zijn we voor de volgende fases van de restauratie ook met Burgy verder gegaan. Berbice vereist ook een bepaalde houding. Onze vrijwilliger Inge, die het huisteam aanvoert, voedde de jongens op ‘altijd voeten vegen’ en ‘vloeren netjes afdekken’. Zodra zij de brug over kwam, schoten de jongens in het gareel.”Buitenplaats Berbice, Voorschoten. Restauratie Burgy Bouwbedrijf